Skip navigation Menu

Nieuws

14 mei 2024

Open Dag Basisjaar en Traject

Kies jij voor een uitdagend christelijk tussenjaar? Kom dan naar de EH. Proef de sfeer tijdens de Open Dag op 10 januari 2025. Met meer info over onze opleidingen, mini-colleges en een toelichting op de financiën. Daarnaast kun je al je vragen stellen aan onze docenten en studenten. Neem gerust je familie en/of vrienden mee. We kijken naar je uit!

Programma

De Open Dag is van 14.00 – 16.30 uur. De inloop is vanaf 13.30 uur.

Aanmelden Open Dag 10 januari 2025

14 mei 2024

Open Dag Basisjaar en Traject

Kies jij voor een uitdagend christelijk tussenjaar? Kom dan naar de EH. Proef de sfeer tijdens de Open Dag op 19 oktober 2024. Met meer info over onze opleidingen, mini-colleges en een toelichting op de financiën. Daarnaast kun je al je vragen stellen aan onze docenten en studenten. Neem gerust je familie en/of vrienden mee. We kijken naar je uit!

Programma

De Open Dag is van 10.00 – 14.00 uur. De inloop is vanaf 9.30 uur.

Aanmelden Open Dag 19 oktober 2024

16 april 2024

EH Inspiratiebijeenkomst Leiderschap en zingeving

Leiderschap en ondernemerstalent wordt in onze maatschappij vooral afgemeten aan prestaties en succes. Een smalle meetlat die zingeving laat verbleken. Maar hoe geeft u als christen handen en voeten aan zingeving in uw leiderschap? Hoe vormt u leiderschap dat verder en breder kijkt? Wat faciliteert u voor uw medewerkers om te werken aan een zingevende toekomst? Daar denken we graag samen over na tijdens de EH Inspiratiebijeenkomst op donderdag 3 oktober 2024.

Sprekers

 • Anne van Olst, directeur EH
 • Wouter Verbruggen, directeur Verbruggen Palletizing Solutions B.V.
 • Oud-studenten EH

Wouter Verbruggen
Wouter Verbruggen, directeur van Verbruggen Paletizing Solutions B.V., deelt op de inspiratiebijeenkomst zijn christelijke visie en manier van leidinggeven. Hoe geven zij het geloof vorm binnen het MT en de bedrijfsvoering? Wat inspireert hen om met hun werknemers toonaangevend te willen zijn in hun betrokkenheid op klanten? Hoe geven zij handen en voeten aan hun duidelijke missie, waarden en doelstellingen? Een inspirerend en leerzaam verhaal voor iedere christen!

Anne van Olst
De EH werkt vanuit de christelijke visie aan de vorming van toekomstig leiderschap in de nieuwe generatie talentvolle jongeren. In een uitdagend tussenjaar krijgen 150 tot 200 jongeren per jaar vorming mee vanuit de zingeving die onze Schepper en Verlosser aan ons werk en leven geeft.

De directeur van de EH, ds. Anne van Olst, deelt die belangrijke visie waarmee toekomstig leiders en werknemers verschil kunnen maken in opleiding en werk. Aan de hand van zijn toespraak praat u hierover verder tijdens de maaltijd met elkaar én met een groep EH studenten.

Praktische informatie

Datum: Donderdag 3 oktober 2024
Tijd: 16.00 uur inloop, programma is van 16.30 tot 19.30 uur, inclusief maaltijd
Locatie: Verbruggen Palletizing Solutions B.V., Bouwerskamp 13, 8301 AE Emmeloord
Kosten: Voor bedrijven uit ons bedrijvennetwerk is de EH Inspiratiebijeenkomst gratis. Aan overige bedrijven vragen wij een financiële bijdrage van € 45,-.

Aanmelden

Meld u hier aan voor de EH Inspiratiebijeenkomst Leiderschap en zingeving.

2 april 2024

“Investeren in je persoonlijke- en geloofsontwikkeling is je leven in Zijn Koninkrijk serieus nemen.”

Interview met Julian Groenendijk, oud-cursist Persoonlijke Ontwikkeling voor Volwassenen

Hoe ben je in aanraking gekomen met de cursus Persoonlijke Ontwikkeling?
Via Instagram kwam ik de post tegen: “10 redenen waarom je de cursus Persoonlijke Ontwikkeling zou moeten volgen”. Elke reden was voor mij een reden om deze cursus te gaan doen. Verder had ik wat verhalen horen waaien over wat jullie doen voor studenten e.d.

Wat was je persoonlijke aanleiding om je aan te melden voor de cursus?
Het is en was mijn verlangen om persoonlijk te groeien als mens in zijn geheel, maar wel in verbinding met God. Ontspannen als kind van God in het leven staan, op een gezonde manier in verbinding staan met mensen en vertrouwen krijgen in wie ik ben en wat ik doe, waren dingen waar ik graag mee aan de slag wilde met deze cursus.

Wat waren je verwachtingen aan het begin van de cursus en zijn die verwachtingen uitgekomen?
Enerzijds ging ik de cursus open in met niet al te veel specifieke verwachtingen, maar anderzijds had ik de verwachting dat we heel veel rollenspellen zouden doen en er echt ‘flink aan de boom gerammeld’ zou worden. Dit is deels uitgekomen, maar misschien niet per sé op die manier die ik op voorhand had verwacht. Onbewust had ik ook de verwachting dat dingen waar ik in het dagelijks leven tegenaan loop na 12 weken volledig opgelost zouden zijn. Maar iets wat je, in mijn geval, 25 jaar lang geleerd hebt kan niet in 12 weken volledig anders zijn en dat hoeft ook niet. Maar dat er ‘flink aan de boom is gerammeld’ is een ding wat zeker is. Confronterende, inzicht gevende en verlichtende colleges heb ik mogen krijgen.

Wat heb je aan de cursus gehad?
De cursus heeft me veel inzicht gegeven over mezelf, de wereld om me heen en over wie God is en hoe Hij mij ziet. De dingen waar ik mee worstel kan ik beter duiden en ik kan er nu ook anders mee omgaan door de praktische colleges. Kortom, veel meer zicht gekregen op hoe God mij ziet, hoe Hij wil dat ik leef en hoe ik mag staan in de relaties die ik heb met mensen om mij heen.

Wat neem je ervan mee in de rest van je leven?
De rest van mijn leven neem ik mee dat we een God hebben die persoonlijk een relatie met een ieder van ons wil. Wij zijn een onderdeeltje van Zijn gigantische Reddingsplan en we mogen Rusten in Zijn volbrachte werk. Maar dit is wel een actief rusten. Alles wat we doen mogen we tot eer van Hem doen. Zijn goedkeuring is tenslotte de Enige die er werkelijk toe doet – 1 Korinthe 4: 3-4. Er is verandering mogelijk in Christus en Hij is daarin ons Fundament!

Wat zou je tegen iemand zeggen die overweegt de cursus te gaan doen?
Investeren in je persoonlijke- en geloofsontwikkeling is je leven in Zijn Koninkrijk serieus nemen. De cursus zal een feest van herkenning, maar ook van verlichting zijn. Ik kan je deze cursus van harte aanbevelen. Het is simpel gezegd intensief, maar wel heerlijk om 10 weken lang bezig te zijn met hoe jij kan en mag groeien als persoon in Zijn licht en je uiteindelijk tot je doel komt. En dat is hoogstwaarschijnlijk op een andere manier dan je nu denkt of doet. ;)

Lees hier meer over de cursus en kom langs tijdens een voorlichting!

2 april 2024

Traject studenten zetten zich in tijdens de IMPACTday op 30 mei

Studenten van het Traject van de Evangelische Hogeschool zetten zich donderdag 30 mei 2024 in voor de kwetsbare naasten in de samenleving. Dit doen ze door met diverse hulpvragen aan de slag te gaan: opruimen, schilderen, tuinieren, ontmoetingsactiviteiten bij verschillende instellingen etc. Met hun inzet halen ze geld op voor de Evangelische Hogeschool, die afhankelijk is van giften.

Het verschil maken
Een dag lang zetten studenten zich in voor diverse hulpvragen uit de breedte van de samenleving. Zij doen dit in Barneveld, Bennekom, Ede, Ermelo, Deelen en Hilversum. Voorafgaand aan deze actiedag vragen studenten hun eigen netwerk om hun inzet voor deze dag te sponsoren. De opbrengst hiervan gaat volledig naar de EH, omdat deze hogeschool afhankelijk is van giften.

Zo zorgen ze ervoor dat de EH blijft voortbestaan én maken ze zichtbaar wat de vorming van de EH in hun leven uitwerkt: een maatschappij waarbij je niet alleen aan je eigenbelang denkt, maar als christen het verschil maakt door om te zien naar anderen. Wilt u ook financieel bijdragen? Uw bijdrage is welkom op NL40ABNA 0448 3610 00 t.n.v. EH Amersfoort o.v.v. IMPACTday 2024 of via onze website: steuneh.nl/impactdaytraject2024. Wilt u de EH blijven steunen? Ga dan naar www.vriendenvaneh.nl.

Acties
Er zijn verschillende acties die de studenten gaan doen tijdens de IMPACTday.

 • In Barneveld doen de studenten activiteiten met een groep Oekraïense jongeren.
 • Bij TOP Bennekom doen ze diverse klussen, zoals pakketten inpakken en werken in de moestuin of kas.
 • In Ede gaan ze verschillende schilderklussen doen bij particulieren en helpen ze mee op een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Met name de moestuin opruimen en het buitenterrein schoonmaken.
 • In Ermelo doen de studenten zowel praktische klussen als sociale activiteiten bij ’s Heeren Loo en de IJsvogel (Zorggroep Noordwest-Veluwe). Ook helpen ze bij particulieren met tuinonderhoud, opruimen en verschillende klussen.
 • In Deelen gaan de studenten naar het AZC om verschillende creatieve en sportieve activiteiten te doen met asielzoekers.
 • In Hilversum helpen de studenten bij een woon-/zorgcentrum.

Over de Evangelische Hogeschool
De EH is een unieke hogeschool waar jongeren in diverse opleidingen worden toegerust voor het leven. Op de EH leren jongeren om steviger in het leven te staan, leren ze wie ze zijn en ontdekken ze wat echt belangrijk is. Tijdens een opleiding op de EH worden studenten geholpen met het ontdekken dat Gods liefde de beste basis is voor het leven en dat Zijn liefde alle aspecten van het dagelijks leven doortrekt. Dit jaar werken 56 studenten van het EH-Traject mee aan de IMPACTday. De IMPACTday wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Present. Stichting Present is een landelijke organisatie die hulpvragen en mensen die hulp willen geven aan elkaar verbindt.

25 maart 2024

Dankbaar voor prachtig resultaat en dubbele impact

De IMPACTday van donderdag 21 maart ligt inmiddels een paar dagen achter ons. Het is bijzonder om alle verhalen van de studenten en tutoren te horen! Studenten zijn onder de indruk van de mensen (en hun situaties) die ze ontmoet hebben. Ook de reacties van de hulpvragers zijn lovend. 

De studenten van het EH-Basisjaar hebben diverse projecten uitgevoerd in Amersfoort, Ede, Woerden, Wageningen, Harderwijk en Soest. Van tuinieren, schilderen, monteren tot activiteiten bij woonzorgcentra, een AZC en ontmoetingsplekken. De EH-studenten hebben door hun praktische inzet een bredere kijk op de samenleving gekregen. Tegelijkertijd hebben ze gewerkt aan hun eigen ontwikkeling. De, soms schrijnende, plekken staan vaak ver af van de belevingswereld van jongeren. De actie heeft daarmee grote impact gemaakt op zowel studenten als hulpvragers. David Bouwman, tutor EH-Basisjaar: “Bewoners van het AZC hebben donderdag als een geweldige dag ervaren en deelden dat zelfs allemaal op hun eigen Instagram account.”

Met hun inzet hebben de studenten tot nu toe het prachtige bedrag opgehaald van € 46.631 en de teller loopt nog door tot en met donderdag 28 maart! De opbrengst gaat volledig naar de EH, omdat deze hogeschool afhankelijk is van giften. Zo zorgen de studenten ervoor dat de EH blijft voortbestaan én maken ze zichtbaar wat de vorming van de EH in hun leven uitwerkt: een maatschappij waarbij je niet alleen aan je eigenbelang denkt, maar als christen het verschil maakt door om te zien naar anderen.

Wilt u de studenten steunen? U kunt nog steeds geld overmaken op rekeningnummer NL40ABNA 0448 3610 00 t.n.v. EH Amersfoort o.v.v. IMPACTday 2024 of via onze website: steuneh.nl/impactday2024. Wilt u de EH blijven steunen? Ga dan naar www.vriendenvaneh.nl. Alvast hartelijk dank!

Over de EH
De EH is een unieke hogeschool waar jongeren in diverse opleidingen worden toegerust voor het leven. Op de EH leren jongeren om steviger in het leven te staan, leren ze wie ze zijn en ontdekken ze wat echt belangrijk is. Tijdens een opleiding op de EH worden studenten geholpen met het ontdekken dat Gods liefde de beste basis is voor het leven en dat Zijn liefde alle aspecten van het dagelijks leven doortrekt. Dit jaar werkten 100 studenten van het EH-Basisjaar mee aan de IMPACTday. De IMPACTday van het EH-Traject – met 56 studenten – vindt plaats op 30 mei 2024. De IMPACTday wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Present. Stichting Present is een landelijke organisatie die hulpvragen en mensen die hulp willen geven aan elkaar verbindt.

19 maart 2024

Openingstoespraak Traject 2024: ‘Kom uit je boom!’

Door: Anne van Olst, directeur EH

Wat verwacht je ervan? Het EH-Traject is begonnen. We hebben de startweek achter de rug en ook al de eerste collegeweek. Hoe zit je erbij? Heb je nog goede moed, of voel je nog de nodige spanning? Er komt veel op je af. Je hebt al heel wat lezingen, colleges en gesprekken gehad. Vraag jij je af: Kan ik dit? Past dit wel echt bij mij?

Vanavond bidden we om Gods leiding en zegen. We zijn totaal afhankelijk van wat God ons geven wil in de komende maanden. We bidden wel met vertrouwen. Jullie zijn hier nieuw en misschien nog erg afwachtend. Alle begrip daarvoor. Wij hebben God al eerder aan het werk gezien binnen het EH-Traject en jongeren zien komen tot vertrouwen en moed om de volgende stap te zoeken en te zetten. We zijn totaal afhankelijk en tegelijk vol vertrouwen. We zien uit naar Gods leiding in jullie levens.

In deze openingsbijeenkomst staan we stil bij een levensveranderende ontmoeting. Zacheüs ontmoet Jezus. Jezus ontmoet Zacheüs. Het lijkt er eerst op dat Zacheüs vooral Jezus zoekt. Maar de conclusie van deze geschiedenis is dat het Jezus is die Zacheüs zoekt. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is (Luk. 19:10). Zacheüs doet de nodige moeite om Jezus te zien, maar hij wil zelf ongezien blijven.

Ik ga ervan uit dat je Zacheüs wel een beetje kunt plaatsen. Hij is tollenaar. Een geld-inner voor de Romeinen. In de ogen van zijn stadgenoten was hij een verrader. Het was ook een door en door slecht systeem. Je kon je inkomen als tollenaar en je inzet terugverdienen door extra geld te vragen. Dat was winst voor de Romeinen en winst voor de tollenaar. Begrijpelijk dat Zacheüs gehaat was.

Zacheüs was klein van stuk. Misschien heeft hij in zijn jeugd al moeten vechten om erbij te horen, om mee te doen. Hij was aan de verkeerde kant terechtgekomen. Hoe gebeurt dat? Je moet toch wat van het leven maken, en als je toch al niet zo veel vrienden hebt…

Hij was oppertollenaar geworden, de CEO van de tollenaars. Hij was blijkbaar goed in zijn werk. Het had hem ongetwijfeld erg rijk gemaakt. Een Maserati op de oprit en een jacuzzi in de tuin, zeg maar. Allemaal van zwart geld. Geld stinkt niet, zo luidt een gezegde. Bij Zacheüs stinkt het geld wel. Zacheüs – de man met geld maar zonder vrienden.

Hij wil Jezus graag zien. Waarom? Ik denk omdat er twee v’s in zijn hart zitten: verdriet en verlangen. Hoe vaak had hij zichzelf al tevreden gesteld met zijn geld, als de mensen hem weer negeerden en met de nek aankeken? Ze spuugden voor hem op de grond en hij herhaalde in zijn hoofd: Ik heb geld, ik ben niet ongelukkig, ik kan kopen wat ik wil! Maar er bleef een gat in zijn hart.

Hoe vaak hadden mensen al tegen hem gezegd: Het moet anders, Zacheüs. Je bent verkeerd bezig. Wat je doet past niet bij een Israëliet. Je gaat niet alleen tegen mensen in, ook tegen God. Je maakt de verkeerde keuzes! Je moet je leven beteren! Maar het ketste af. Hij kon het niet. De weg die hij ingeslagen had, had hij al te lang gelopen. Omkeren leek onmogelijk. Zo ging het steeds als mensen hem confronteerden. Hij was een onmogelijk geval.

Maar bij Jezus lag dat blijkbaar anders. Jezus had zelfs een collega van Zacheüs opgenomen in de kring van zijn discipelen: Levi de tollenaar. Hoe is het mogelijk? Blijkbaar keek Jezus anders aan tegen die onmogelijke gevallen. Als Hij sprak, kreeg je altijd het gevoel dat verandering tóch mogelijk was.

Hij wilde Jezus zien, maar dat bleek een probleem. Hij was maar klein, en er waren drommen mensen op de been. Zich ertussen wurmen met zijn neus ongeveer ter hoogte van hun ellebogen waagde hij niet. Hij kon van de mensen de boom in. Dat is wat hij doet. Wie niet sterk is moet slim zijn. Hij wil Jezus zien, rent een stukje vooruit en klimt in een boom met lage takken en een bladerdek om zich achter te verschuilen. Het is maar goed dat de mensen hem niet zien, de oppertollenaar met de nette pak in de boom.

Nu komen we op een punt waar ik echt even met je bij stil wil staan. Misschien herken je het in je eigen leven. Daar zit Zacheüs. Hij wil Jezus zien. Dat is prachtig. Wil jij dat ook? Zit je daarom hier bij het EH-Traject? Prachtig dus dat Zacheüs Jezus wil zien. Maar als het aan Zacheüs ligt, ziet hij Jezus wel, maar Jezus hem niet. Hij blijft zelf ongezien. Zacheüs wil toeschouwer blijven. Hij is uit op een glimp van Jezus.

En dan, Zacheüs? Wat dan? Dan heb je Jezus gezien in het voorbijgaan. Hoe gaat dat jou helpen, Zacheüs? Gaat je leven dan veranderen?

Hoe zit jij erbij aan het begin van dit EH-Traject? Nieuwsgierig? Dat is goed. Wat gaat het EH-traject je brengen? Ga je inderdaad bij de volgende stap in je leven uitkomen? Gaat het duidelijk worden wat je na het EH-Traject gaat doen? Je wil wat zien gebeuren. Maar misschien zit je net als Zacheüs verstopt achter bladerdek, op een veilig, verscholen plekje. Jij wil iets zien gebeuren, maar zelf niet gezien worden, liever toeschouwer zijn dan in beweging komen.

Als Jezus langs de Zacheüsboom komt, staat Hij stil. Hij zoekt Zacheüs. Hij heeft hem allang gezien in die boom. Ik denk dat we zelfs kunnen zeggen dat Jezus hem al straten van te voren zag. Want Hij staat stil, ziet Zacheüs, en spreekt hem bij zijn naam aan. Ik ken je. Wil je verstoppertje spelen? Dat lukt niet als Ik met Mijn liefde naar je op zoek ben. Ik heb je zo veel meer te geven dan alleen een glimp vanuit je verstopplek. Ik roep je tevoorschijn. Kan Ik bij jou logeren, Zacheüs? Ik heb een adresje nodig om uit te rusten, te eten en rustig te praten. Zacheüs, kun jij Mij ontvangen?

Dat is voor veel mensen, zeker ook jonge mensen, een gevaarlijk moment. Dat iemand je, terwijl er zo veel mensen bij zijn, aankijkt en aandacht geeft. De ogen worden op jou gericht. Dat wil je misschien liever voorkomen. Maar als Jezus je aankijkt en tevoorschijn roept, hoef je niet bang te zijn.

Zacheüs is heel verbaasd. Wie ik? Ja jij! Altijd als iemand tegen hem praatte klonken er verwijten. Het moet anders, je doet het niet goed. Ja, dat wist Zacheüs zelf ook wel. Maar hij zat erin vast. Maar Jezus heeft het nergens over. Hij zegt niet: Kom naar beneden want Ik heb eerst een appel met je te schillen. Er moet eerst iets rechtgezet worden in je leven voordat Ik Mijzelf bij je uitnodig.

God riep eens Adam en Eva tevoorschijn. Ze verstopten zich voor God uit schaamte en angst voor wat ze hadden gedaan. God roept tevoorschijn. Hij roept ook ter verantwoording. Maar in Zijn genade.

Kom uit je boom! Kom uit je verstopplek. Dat zegt God ook tegen ons. Je verstopt je voor God en voor mensen. Kom verantwoording nemen. Maar wat valt het dan mee. God roept je in Zijn licht en dat is niet gemakkelijk. En toch valt het zo mee!

Zacheüs komt met blijdschap uit de boom, omdat Jezus hem niet roept zoals je ouders vast wel eens doen als je je schoenen weer eens hebt laten slingeren. Eerst moet je dit of dat doen, en dan… Nee, Zacheüs, Ik wil bij jou zijn. In jouw huis, dat zo mooi is wegens zwart geld. Ik wil zitten op meubels die vast niet langs financieel goede wegen in je huis terechtgekomen zijn. Er is geen plek in Jericho waar Ik Mij meer thuis voel dan bij jou.

Dat verandert alles voor Zacheüs. Hij is zo blij. Hij hoort het gemopper van de mensen niet eens. Spontaan staat hij op en belooft dat hij nu alles anders zal gaan doen. Waarom komt dat vandaan? Heeft Jezus daar om gevraagd? Het is Zijn liefde die de ban breekt en Zacheüs in de vrijheid stelt om de goede stap te zetten in zijn leven. Die stap zal niet gemakkelijk zijn, maar wat een bevrijding!

Kom uit je boom! Zit je daar veilig, verstopt, klaar om iets te zien gebeuren? Ben je nieuwsgierig hoe anderen tot hun volgende stap komen en hoop je dat er ook iets voor jou bij zit? Jezus nodigt je uit tot meer dan kijken. Hij wil niet dat je uit nieuwsgierigheid iets van Hem ziet, maar Hij wil echt in je leven komen. Dat betekent dat jij tevoorschijn komt. Dan kan er van alles veranderen in je leven, zelfs wat je daarvoor niet voor mogelijk had gehouden.

Kom uit je boom. Kom tevoorschijn. Zo eng is dat niet. Kom in het licht. Dat is ook altijd het licht van Gods genade. Dat licht valt ook over dingen die niet goed gingen of gaan in je leven. Er is een nieuwe weg te gaan.

We zien uit naar wat God ons wil geven in die EH-Traject. Aan jou wil ik vragen: kruip niet weg. Kom tevoorschijn. Wees transparant voor God en voor mensen. Ik hoop van harte dat je de EH zult ervaren als een genadige plek, waar je eerlijk kunt zijn naar elkaar, en geraakt door de rijke liefde van de Heere Jezus, een nieuwe weg mag vinden.

7 maart 2024

Studenten EH maken impact op actiedag 21 maart

Studenten van het Basisjaar van de Evangelische Hogeschool zetten zich donderdag 21 maart 2024 in voor de kwetsbare naasten in de samenleving. Dit doen ze door met diverse hulpvragen aan de slag te gaan: opruimen, schilderen, tuinieren, ontmoetingsactiviteiten bij verschillende instellingen etc. Met hun inzet halen ze geld op voor de Evangelische Hogeschool, die afhankelijk is van giften.

Het verschil maken
Een dag lang zetten studenten zich in voor diverse hulpvragen uit de breedte van de samenleving. Zij doen dit in actieplaatsen Amersfoort, Ede, Woerden, Wageningen, Harderwijk en Soest. Voorafgaand aan deze actiedag vragen studenten hun eigen netwerk om hun inzet voor deze dag te sponsoren. De opbrengst hiervan gaat volledig naar de EH, omdat deze hogeschool afhankelijk is van giften.

Zo zorgen ze ervoor dat de EH blijft voortbestaan én maken ze zichtbaar wat de vorming van de EH in hun leven uitwerkt: een maatschappij waarbij je niet alleen aan je eigenbelang denkt, maar als christen het verschil maakt door om te zien naar anderen. Wilt u ook financieel bijdragen? Uw bijdrage is welkom op NL40ABNA 0448 3610 00 t.n.v. EH Amersfoort o.v.v. IMPACTday 2024 of via onze website: steuneh.nl/impactday2024. Wilt u de EH blijven steunen? Ga dan naar www.vriendenvaneh.nl.

Acties
Er zijn verschillende acties die de studenten gaan doen tijdens de IMPACTday.

 • In Amersfoort en Ede pakken studenten meerdere tuinen aan van mensen die dit zelf niet meer kunnen, in Soest wordt een tuin van een dagbesteding gedaan en in Harderwijk een terras van een woonzorgcentrum.
 • Studenten doen activiteiten en ontmoeten mensen in verschillende buurthuiskamers en ontmoetingsplekken in Amersfoort, Ede en Woerden.
 • Studenten mogen verhuisdozen uitpakken van iemand uit Amersfoort die daar zelf geen energie meer voor heeft.
 • Studenten gaan activiteiten doen met ouderen en verstandelijk beperkten bij verschillende woonzorglocaties in Amersfoort, Ede, Wageningen, Harderwijk en Soest.
 • In Woerden worden verschillende schilderwerkzaamheden opgepakt. Denk aan deuren en deurkozijnen schuren en schilderen in een zorginstelling en muren schilderen bij een alleenstaande vrouw.
 • In Woerden voeren studenten energiebesparende maatregelen uit bij mensen thuis. Denk aan het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie, verwarmingen ontluchten, ledlampen etc.
 • In Wageningen gaan studenten koken en activiteiten doen met mensen in het AZC.

Over de Evangelische Hogeschool
De EH is een unieke hogeschool waar jongeren in diverse opleidingen worden toegerust voor het leven. Op de EH leren jongeren om steviger in het leven te staan, leren ze wie ze zijn en ontdekken ze wat echt belangrijk is. Tijdens een opleiding op de EH worden studenten geholpen met het ontdekken dat Gods liefde de beste basis is voor het leven en dat Zijn liefde alle aspecten van het dagelijks leven doortrekt. Dit jaar werken 100 studenten van het EH-Basisjaar mee aan de IMPACTday. De IMPACTday van het EH-Traject – met 56 studenten – vindt plaats op 30 mei 2024. De IMPACTday wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Present. Stichting Present is een landelijke organisatie die hulpvragen en mensen die hulp willen geven aan elkaar verbindt.

5 maart 2024

Onze nieuwe huisstijl

De EH heeft een nieuwe huisstijl! We zijn trots op ons nieuwe logo, nieuwe visuals en een frisse uitstraling die beter aansluit bij onze doelgroep.

Het logo
Het nieuwe logo komt je misschien bekend voor. Het is namelijk afgeleid van een logo dat we al wel eens vaker gebruikte, het vierkante blokje met de EH letters. Daarnaast maken we gebruik van frisse kleurtinten die aansluiten bij onze doelgroep. Dit zie je ook terug in ons nieuwe EH-Magazine!

Het logo van de EH visualiseert een boek (leren), maar ook de christelijke stem in de samenleving (spreekwolkje). De vorm springt uit de schaduw de spotlight in. De woorden Evangelische Hogeschool spreken voor zich: God staat centraal. Dit symboliseert waar de EH voor staat. Met een opleiding van de EH sta je sterker in het leven, leer je meer over jezelf, wie je bent en wat voor jou echt belangrijk is. Gods liefde en zijn perspectief voor je leven is de basis voor alles wat we doen.

Het vervolg
De komende weken wordt de nieuwe huisstijl geleidelijk ingevoerd. We passen stapsgewijs onze website en ons marketingmateriaal aan met de nieuwe huisstijl, zodat ons merk overal hetzelfde uitstraalt. Om papierverspilling te voorkomen zijn er tijdelijk nog uitingen in de oude stijl in omloop.

29 februari 2024

Aanmelden ouderbijeenkomst 14 maart

9 januari 2024

“Door de EH proefde ik aan de theologie en dat deed me verlangen naar meer”

Oud EH-student Matthanja de Leeuw studeert Theologie aan de TUA. Wat heeft zij meegenomen vanuit het EH-Basisjaar naar Theologie en wat vindt ze van haar studie? We vroegen het haar.

Richting voor de toekomst
“Toen ik aan het EH-Basisjaar begon, had ik echt geen idee wat ik wilde studeren. Mijn interesse is heel breed: van talen tot wiskunde en alles daar tussenin. Ik had ook veel extra vakken gevolgd op de middelbare school, waardoor er maar weinig opleidingen waren die bij voorbaat al afvielen. Op de EH hoopte ik wat meer richting voor de toekomst te vinden. En daarnaast had ik veel vragen met betrekking tot het christelijk geloof. Dat kwam niet alleen doordat ik zelf zo nu en dan een vlaag van twijfel over me heen kreeg, maar ook doordat ik er tegenaan liep dat ik gewoonweg niet goed kon verwoorden naar niet- of andersgelovigen waar het christendom precies voor staat en wat ik dan dus precies geloof. Op de EH hoopte ik dus ook argumenten ter verdediging van het christelijk geloof te vinden (apologetiek), en tegelijkertijd woorden te leren geven aan de kern van waar ons geloof om draait.”

Ratio of gevoel
Van mezelf ben ik echt een denker: ik zit snel in mijn hoofd en ik neem graag eerst alle feiten in me op, voordat ik een (rationele) beslissing neem. Emotie, gevoel en verlangen kregen bij mij niet zo snel een plaats. Op de EH wordt daar juist wel heel specifiek bij stilgestaan. Toentertijd werd ik daar niet altijd even enthousiast van. Ik vind het belangrijk dat je nadenkt, de zaken onderzoekt en overziet en dat je jezelf niet zomaar laat meeslepen door gevoel. Maar achteraf gezien heb ik toen wel geleerd dat, hoewel je redelijkheid hoog mag hebben staan, je je gevoel en emoties niet moet uitschakelen of laten ondersneeuwen door je ratio. Een mens is immers niet slechts een wandelend hoofd; hij heeft ook een hart. En dit is vooral ook een belangrijk punt als het gaat over de relatie tussen God en de mens: geloof in God gaat dieper dan slechts het onderschrijven van bepaalde statements aangaande het bestaan van God.”

De perfecte studie
De EH heeft me geholpen om inzicht te krijgen in hoe ik als persoon in elkaar zit: waar ligt mijn interesse, wat zijn mijn kwaliteiten, etc.? Veel dingen weet je misschien onbewust wel van jezelf, maar juist door deze concreet op papier te zetten, ben je in staat verbanden te zien die je helpen een beter beeld te krijgen wat voor soort studie bij jou zou kunnen passen. Daarnaast heeft de EH me geholpen om in te zien dat ik niet de perfecte studie hoef te kiezen: het is goed om over studiekeuze na te denken en te zoeken naar een studie die passend is, maar uiteindelijk hangt de toekomst niet van mij af. Wij mogen erop vertrouwen dat ons leven in de hand ligt van Iemand die oneindig veel groter en machtiger is dan wij ooit zouden kunnen bedenken.”

Studie Theologie
Op de EH kon ik bij verschillende thema’s een beetje aan de theologie proeven en juist dat deed me verlangen naar meer. Vandaar dat ik Theologie ben gaan studeren aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn (TUA). De studie Theologie bevat veel verschillende aspecten: het leren van de grondtalen, (kerk)geschiedenis en vakken die juist meer op de maatschappij gericht zijn. Die breedheid maakt onder andere dat de studie goed bij me past. Belangrijker is misschien nog wel dat ik allerlei vragen rondom de Bijbel en het Christelijk geloof, en in het verlengde daarvan dus ook theologie, super interessant vind.”

Een diepere analyse
“Ik vind mijn studie erg leuk! Ik geniet van de colleges die vol zitten met nieuwe informatie, of juist een diepere analyse geven van zaken die je onbewust al wel weet. Neem nu zoiets als de Triniteitsleer (d.w.z. de leer van de Drie-eenheid). Als je christelijk opgevoed bent, weet je ongetwijfeld wat, of eigenlijk Wie, er met deze term bedoeld wordt. Maar wist je dat hier in de Bijbel helemaal niet zo veel concrete verwijzingen naar zijn en dat men er in de Vroege Kerk een behoorlijk aantal jaar over gedaan heeft voor men het met elkaar eens was over dit concept en de definitie van het wezen van God? Super interessant om bij zo’n feitje stil te staan, te lezen wat voor verschillende dingen mensen hier in het verleden allemaal over gezegd hebben en proberen te begrijpen wat dat voor impact heeft voor het geloof van ons als christenen vandaag de dag.”

Een levend geloof
Theologie is een studie waarbij je heel veel zaken met betrekking tot het geloven in God rationeel benadert: je leest, analyseert, doordenkt, verzamelt argumenten voor en tegen een visie, probeert de tegenargumenten te weerleggen en doordenkt de hele zaak opnieuw, om bij een volgend onderwerp weer van voren af aan te beginnen. Dat is mooi en belangrijk om te doen; het is immers een wetenschappelijke studie en kritisch nadenken is belangrijk om ook vanuit de theologie een zinvolle bijdrage te kunnen leveren in deze kritische maatschappij. Maar het is noodzakelijk om in het oog te houden dat Theologie niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als een persoonlijk geloof in God. Er zijn voorbeelden bekend van theologen die prima theologie denken te kunnen bedrijven, zonder daarbij ook maar het minste geloof te hebben. Een levend geloof vraagt om persoonlijke betrokkenheid: God spreekt vandáág tot jou door Zijn Woord. God gaat dieper en verder dan onze rede kan bevatten. Het is daarom van belang dat we de Bijbel niet alleen studerend lezen, maar dat we ons ook persoonlijk door de Boodschap laten raken.”

Wandelen met God
“Door de EH weet ik dat ik er vatbaar voor ben vooral in mijn hoofd te gaan zitten. En omdat de studie Theologie dit juist kan versterken, probeer ik vooral te blijven zoeken naar manieren om het geloof ook op een persoonlijke manier te beleven. Op de EH wordt veel aandacht besteed aan het belang van bijvoorbeeld bidden en Bijbellezen voor het persoonlijk geloofsleven. Als ik de EH niet had gedaan, was ik denk ik al snel gestrand in een heel verstandelijke benadering van het geloof. Dit hoeft overigens niet per se verkeerd te zijn, maar het wandelen met God is oneindig veel rijker dan enkel het hebben van feitelijke kennis. Door de EH ben ik me hier meer van bewust en heb ik ook meer tools in handen om hier aandacht aan te besteden.”

Denken om te dienen
Een concreet beeld van wat ik wil gaan doen met Theologie, heb ik nog niet. Op de EH heb ik geleerd dat ik dat voorlopig ook los mag laten. Ik ben nog maar net met mijn studie begonnen, dus ik heb nog alle tijd om te kijken wat er op mijn pad komt. Wel weet ik dat ik graag anderen zou willen helpen. Ik weet uit ervaring bijvoorbeeld dat veel jongeren er tegenaan lopen dat het christelijk geloof niet-rationeel lijkt, waardoor ze te maken kunnen krijgen met twijfel. Zij, die niet christelijk zijn opgevoed, wijzen het geloof vaak op voorhand al af, omdat het simpelweg niet aannemelijk lijkt. Maar er zijn écht goede, steekhoudende argumenten te geven voor de redelijkheid van het christelijk geloof. Mijn verlangen is om uiteindelijk iets van die kennis te kunnen delen met mensen die wellicht nog allerlei kritische bezwaren en drempels ervaren bij het christelijk geloof, om op die manier uiteindelijk iets te kunnen betekenen voor en in de seculiere maatschappij. Maar dit is maar een voorbeeld van de vele manieren waarop je met theologie anderen zou kunnen helpen. De TUA gebruikt zelf de zin Denken om te dienen. Dat vind ik een mooi uitgangspunt, waar ik me graag bij aansluit.”

Vorming op ieders eigen manier
“Wat ik juist zo leuk vind aan de EH, is dat het een plaats is waar allerlei verschillende mensen, met totaal uiteenlopende karakters, interesses en persoonlijkheden, allemaal op hun eigen manier gevormd worden. Zelfs als je al precies weet wat je wilt gaan studeren, is de EH niet minder waardevol: Het is een jaar dat je stilzet bij Wie God is, bij wie jij bent als persoon en hoe je het geloof in God in jouw leven vorm kunt geven. Bovendien laat het je nadenken over hoe je je verhoudt tot je omgeving: Hoe ga je om met de mensen om je heen? Wat voor houding neem je aan ten opzichte van de schepping? Op welke manier kun jij dienstbaar zijn in het Koninkrijk van God? Niet alleen de colleges en opdrachten, maar juist ook de gesprekken met klasgenoten vanuit allerlei verschillende kerkelijke achtergronden hebben me enorm geholpen, zowel in mijn persoonlijke als in mijn geloofsontwikkeling.”

Lees hier meer over het EH-Basisjaar.
Jacco ging ook van de EH naar de TUA om Theologie te studeren. Zijn verhaal lees je hier.

12 december 2023

Last-minute Infomiddag Basisjaar

Wil jij graag een goede basis voor je leven leggen? Dat kan op de EH. Tijdens de Last-minute Infomiddag op vrijdag 23 augustus proef je de sfeer en kun je je laatste vragen stellen over het Basisjaar aan onze docenten en studenten. Neem gerust je familie en/of vrienden mee.

Programma

Het programma start om 15.30 uur met een voorlichting van het Basisjaar. Het programma duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Aanmelden last-minute Infomiddag 23 augustus 2024

Meld je hieronder aan voor de infomiddag. Houd je (spam)mailbox in de gaten! Je ontvangt van ons een paar dagen voor de datum een mail met de juiste tijden, programma en locatie. Welkom op de EH!

WhatsappInstagramNieuwsbrief