Skip navigation Menu

Meest gestelde vragen

Een tussenjaar op de EH: is dat een jaar van rust?

De tijd is kostbaar, het is een intensief jaar. De EH is wel een soort ‘pas op de plaats’ om eigen ontwikkelingen te doordenken en in beeld te krijgen en groeimogelijkheden in te zetten. Maar dat is een vorm van ‘anders’ uitgedaagd worden en soms ook ‘hard’ werken. Je kunt de EH wat dat betreft heel moeilijk vergelijken met het middelbaar onderwijs. Je leert vooral ook om te reflecteren en aparte stukken aan elkaar te verbinden en dat is een belangrijke competentie in hoger onderwijs.

Wat is het verschil tussen het Basisjaar en Traject?

Het verschil tussen het EH-Traject en EH-Basisjaar is in eerste instantie de duur van de opleiding. Hoewel er overeenkomsten zijn tussen de opleiding, kent elk een eigen dynamiek. Het EH-Basisjaar is een voltijdopleiding van september tot juli. Het EH-Traject duurt vijf maanden (van februari t/m juni) en kent drie lesdagen per week en is daarmee compacter en kent minder `verwerkingstijd’.

Het EH-Basisjaar is een voorbereidend jaar op een vervolgstudie aan hbo of universiteit. Het EH-Traject is opgezet voor studenten die zijn vastgelopen in hun studie of om een andere reden behoefte hebben aan een heroriëntatie.

Hoe ziet een lesdag er uit? Tot hoe laat duren de lessen?

Je krijgt colleges van 9.00 tot 14.30 uur of 16.15 uur. Daarna werk je nog in groepjes aan opdrachten. Vaak ben je wel tot ca. 17.00 uur op school bezig. Je krijgt elke week een thema aangeboden met bijbehorende themacolleges. Dus bijna dagelijks een themacollege (bv over multiculturele samenleving; de rol van media; ontstaan van de Bijbel; navolging van Jezus; apologetiek; etc.). Ook heb je elke week colleges rondom persoonlijke ontwikkeling (hoe ben je in groepen? Hoe verbind je jezelf met anderen?; hoe ga je om met schuld en vergeving?; ben je volwassen?), geestelijke toerusting (Hoe bedoelt God Zijn Woord? Hoe lees ik Zijn Woorden? Waarom is de Bijbel ‘waar’?; Geestelijke strijd; Heilige Geest en Drie-eenheid; levensheiliging). Soms ook praktische dingen als ‘presenteren’, leren omgaan met perfectionisme of juist met ongedisciplineerdheid; met het stellen van grenzen en bv het leren dat kwetsbaarheid kracht heeft.

Hoe christelijk is de EH?

Het onderwijs van de EH gaat uit van de Bijbel. De EH wil studenten toerusten om als christen in de samenleving te staan. De verschillende thema´s daarover worden belicht vanuit Bijbels perspectief. Daarbij zien wij de Bijbel als het betrouwbare Woord van God Zelf. Dat wil niet zeggen dat je alles al zeker moet weten of dat je geen twijfels mag hebben. Je moet wel een open houding (willen) hebben om te studeren aan de EH. Je leert op 3 niveaus: op geloofsgebied, op intellectueel gebied en op persoonlijk gebied.  En op de EH willen we dat doen met en vanuit de Bijbel. De Bijbel gaat dus elke dag open.

Hoe gaan jullie om met verschillen tussen kerken en geloofsbeleving

Niet: wegwerken, maar: ermee werken, met die verschillen iets doen: wat kan ik van jou leren, wat jij van mij en wat kunnen we samen van Jezus leren?

Wat is een tutorgroep?

Een tutorgroep is een groep van maximaal 15 mensen. Zo’n tutorgroep staat onder leiding van een ervaren en professionele tutor. Samen maak je de wekelijkse groepsopdrachten en er zijn groepsactiviteiten op sociaal en ander gebied. Als groep geef je feedback op elkaar, waardoor je elkaars ontwikkeling stimuleert en je je de studiestof eigen maakt.

Wat doet de EH aan studiekeuzebegeleiding

Op de EH is er veel onderwijs over wie jij bent, welke kwaliteiten je hebt, welke uitdagingen daar bij passen, welk niveau je werkelijk hebt en waarom je bent zoals je bent. Met die informatie ga je kijken welke richting daarbij past. Het vervolg moet dus passen bij je gaven en capaciteiten, maar ook bij je persoonlijkheid.

Als mensen hun studiekeuze al hebben gemaakt: het kan nooit kwaad daar nog eens kritisch naar te kijken en die keuze ook met argumenten te onderbouwen. Bovendien geeft het onderwijsprogramma je ook een goed beeld van de ontwikkelingen in de diverse vakgebieden en dat brengt wellicht nieuwe ideeën.

Welke voor- en nadelen zitten er aan een EH-studie?

Voordelen: beter voorbereid op studeren (wennen aan studiedruk en studielast, grote stukken leesstof; samenwerken in groep), geestelijk sterker staan; persoonlijke begeleiding door tutoren; kleine, overzichtelijke school.

‘Nadelen’: het is geen jaar om even uit te rusten. Er wordt echt inzet gevraagd en je moet je ervan bewust zijn op een school te zitten waar veel met de Bijbel wordt gewerkt. Je moet jezelf ook ter discussie willen stellen. En de kosten natuurlijk.

Doen studenten het in een vervolgstudie ook beter?

Ja, ze weten beter waar ze aan beginnen, zijn bv. het op kamers wonen al gewend en hebben geleerd kritisch te kijken naar wat zich aandient en hoe je daarop kunt reageren Het percentage van oud EH studenten dat stopt met zijn studie ligt beduidend lager dan het landelijk gemiddelde. Voor het eerste jaar is dat 3% tegenover 27 %.

EH-opvang voor mensen die niet weten wat ze willen?

Nee, de EH is juist een school waar jongeren aan de slag willen met het oog op de toekomst. Het is een bewuste keuze, een bewuste investering in groei. De EH-student is daarom gemotiveerd om het lesprogramma te volgen.

Hoeveel studenten studeren er aan de EH?

De EH kent twee opleidingen: het EH-Basisjaar (voltijd, van september tot juli) en het EH-Traject (deeltijd, van februari tot juli). Jaarlijks kent het Basisjaar gemiddeld 150 studenten, en het EH-Traject 100 studenten.

Waarom zou ik de EH doen?

 1. ontdekken wat je gelooft en wat dat betekent
 2. jezelf beter leren kennen
 3. bezinnen op maatschappelijke thema’s
 4. leren om gemotiveerde keuzes te maken
 5. ontdekken welke studie bij jou past
 6. nadenken over wetenschap en geloof
 7. leren (zelfstandig) en efficiënt te studeren
 8. nadenken over je toekomst
 9. profiteren van persoonlijke coaching en begeleiding
 10. leren welke kwaliteiten je hebt
 11. ‘anders’ uitgedaagd willen worden
 12. leren luisteren naar Gods stem
 13. nadenken over en ontdekken van je roeping
 14. verantwoordelijkheden leren hanteren

Hoe werkt de toelating? Is er kans dat je afgewezen wordt?

We willen je graag van te voren wat beter leren kennen, ook met het oog op de groepsindeling en de nodige persoonlijke begeleiding; vandaar dat je een startdocument moet schrijven om je aan te melden. Goed om daar even de tijd voor te nemen en een mooie mogelijkheid om alvast eens te wennen aan wat meer persoonlijk-gerichte vragen.

Er wordt niet vaak iemand afgewezen, maar soms komt dat wel voor, als we denken dat de EH echt niet de geschikte plaats voor iemand is. We bespreken dat dan altijd met de student zelf. Het kan zijn dat jij dingen van de EH verwacht die wij niet kunnen bieden (hulpverlening bijvoorbeeld) en dan is het beter om dat vooraf duidelijk te hebben.

Ik ben gezakt voor mijn havo/vwo. Kan ik het EH-Basisjaar doen?

Ja, maar heb je dan bedacht hoe je alsnog aan een diploma gaat komen? Certificaten halen naast het EH-Basisjaar? Realiseer je dat het EH-Basisjaar geen toegangsbewijs is voor een hbo-opleiding. Je moet het zelf regelen via ROC Midden Nederland of via je eigen woonplaats. Maximaal 2 certificaten naast EH, meer is niet reëel gezien de werklast van het EH-Basisjaar. Ervaring: het is nog best een klus om een certificaat ernaast te doen; denk je dat je nu de discipline wel kunt opbrengen, daar dat in H5/V6 blijkbaar lastig was? Of (als het niet aan discipline lag): heb je wel het niveau om dit alles aan te kunnen?

Ik heb een paar jaar mbo gedaan, maar geen diploma op mbo-4 niveau. Kan ik de EH volgen?

Ja! De EH biedt ook de M-Route aan, een opleiding voor jongeren met een mbo niveau 2 of niveau 3 diploma. Kijk op www.eh.nl/m-route voor meer informatie.

Ik ben al bezig of klaar met een vervolgstudie. Kan ik dan ook het Basisjaar of het Traject doen?

Ja, veel studenten ontdekken tijdens of na hun studie in het hoger – en wetenschappelijk onderwijs, dat ze baat zouden hebben bij een goede doordenking van de zin van het leven, van bestemming en roeping. Het ‘Is dit nu alles..?’- idee / gevoel kan de idee stimuleren om een jaar / tijd te investeren in het opdoen van inzichten over de werkelijke bedoeling van aarde, mens, cultuur, etc. We hebben elk jaar wel studenten die klaar of bezig zijn met hun vervolgstudie. In beide gevallen ben je meer dan welkom!

Wanneer begint het EH-Basisjaar? Wanneer het EH-Traject?

Het EH-Basisjaar 2020/2021 begint op dinsdag 2 september 2020; het EH-Traject 2021 begint op dinsdag 2 februari.

Welke studielast mag je verwachten?

Het EH-Basisjaar is een voltijd opleiding en op jaarbasis is de studielast vergelijkbaar met die op hbo’s en universiteiten (ca. 40 uur per week, incl. zelfstudie en het maken van opdrachten). Het EH-Traject kent drie lesdagen per week, en daarnaast ca. 8 uur aan voorbereiding, zelfstudie en het maken van opdrachten). studiebelasting ca. 30 uur per week.

Wat kost een kamer in Amersfoort?

Ongeveer 200 euro per maand.

Is er een kamerlijst?

De EH beschikt over een lijst met personen die een ruimte aanbieden voor studenten die het Basisjaar of Traject gaan volgen. Deze lijst krijg je nadat je je hebt aangemeld. Voor het Basisjaar is die lijst pas half juni beschikbaar. Voor het EH-Traject ligt dat rond december. Alle nieuwe studenten krijgen de kamerlijst tegelijk; dat vinden we het eerlijkst. De EH bemiddelt niet tussen de verhuurder en student.

Krijg ik ook een OV-jaarkaart?

Nee helaas, omdat de EH geen erkende opleiding is, alhoewel dat absoluut niet betekent dat de overheid een tussenjaar niks vindt; sterker nog: zij juicht dit van harte toe, maar financiert het niet. Je krijgt dus geen OV-jaarkaart.

Kan ik ook boeken overnemen / 2e hands kopen?

Dat is beperkt mogelijk. Je kunt een briefje op het prikbord op de EH hangen, maar veel studenten willen hun boeken niet verkopen. Je moet het verder zelf regelen.

Is het nodig om een laptop aan te schaffen?

Nee. Op de EH werken we schermvrij. Dat betekent dat er tijdens onderwijsactiviteiten geen laptops, smartphones of wat dan ook gebruikt worden. Studenten worden zo minder snel afgeleid en leren zo zich beter te concentreren.  In de colleges maak je aantekeningen via pen en papier. Die aantekeningen werk je later uit. Voor het uitwerken van je opdrachten heb je wel een computer nodig. Of je daar een laptop voor wilt gebruiken is aan jou.

Whatsapp Instagram Nieuwsbrief
Wij gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker, gebruiksvriendelijker te maken en gepersonaliseerde aanbiedingen te tonen, onder andere door analyse van uw bezoekersgedrag. Zo kunnen we u ook buiten deze website relevante aanbiedingen doen. Wanneer u op 'Ok, sluiten' klikt of de website blijft gebruiken accepteert u onze cookies. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookie-voorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren