Skip navigation Menu

Anna: “De EH heeft mij zoveel gebracht”

Hoe ben je in aanraking gekomen met de EH en/of het Basisjaar?

“Mijn tante heeft zelf op de EH gezeten in het tweede jaar dat de school bestond en daarnaast hebben ook al haar kinderen een Basisjaar op de EH gevolgd. Mijn tante heeft me regelmatig enthousiast verteld over wat de EH inhield en hoeveel het voor mijn nichten en neef had betekend, waardoor ik wel doorkreeg dat de EH een mooie plek was. Zo kwam het op mijn pad en na een aantal keer op bezoek te zijn geweest, was ik overtuigd.”

Wat was je persoonlijke aanleiding om je aan te melden?

“Ik zag het zelf nog niet helemaal zitten om te gaan studeren, aangezien ik nogal een pittig laatste jaar op de middelbare school had gehad. Ik had behoefte aan iets meer rust en bovendien sprak het persoonlijke ontwikkeling gedeelte me echt aan. Ook wilde ik me graag op geloofsgebied nog verder ontwikkelen voordat ik meer uit mijn bubbel zou stappen.”

Wat waren je verwachtingen aan het begin van het jaar en hoe kijk je er nu op terug?

“Ik hoopte dat ik hele mooie vriendschappen ging opbouwen (“vriendschappen voor het leven”) en dat is zeker gelukt! Ook hoopte ik meer zelfstandig te worden door op kamers te gaan en dus te kijken of mij het lukt om voor mezelf te zorgen. Dit kan ik prima heb ik het afgelopen jaar gemerkt, dus ook in dat opzicht is dit jaar leerzaam geweest. Tot slot hoopte ik mezelf beter te leren kennen en meer rust te vinden. Dit is allebei een proces wat nog steeds gaande is, maar de EH heeft me wel echt handvatten gegeven die ik de rest van mijn leven hoop mee te nemen.”

Wat verwacht je van je eigen toekomst na de EH?

“Ik verwacht dat ik heel veel ga meenemen van de EH. Ik heb heel veel dingen geleerd op het gebied van bijvoorbeeld grenzen, vergeven en geloofstwijfel en dat ga ik zeker kunnen toepassen in de dingen die ik ga tegenkomen in mijn leven. Ook heb ik hopelijk een leuke studie mogen kiezen, mede dankzij de EH, waar ik het hopelijk heel erg naar mijn zin ga hebben.”

Wat valt je op aan de EH?

“De mensen. Ik vond het altijd een beetje cliché als mensen het hadden over de warme sfeer op de EH en hoe fijn die was. Dan dacht ik: dat zal vast een beetje overdreven zijn. Maar het is écht zo: op de EH merk ik hoe God aan de slag is in de mensen om me heen. Je mag samen meer naar Hem toe gaan groeien en dat geeft zo’n verbinding. Ook vind ik de docenten allemaal heel fijn. Het zijn heel fijne mensen met een hart voor jongeren. Ze staan altijd voor je klaar, met al je vragen en twijfels, maar ook gewoon voor een grapje.”

Als ik zeg ‘De EH is de beste basis voor mijn leven’, dan zeg jij:

“Absoluut! De EH heeft mij zoveel gebracht en veel daarvan ga ik zeker de rest van mijn leven meenemen. Ik ben God dankbaar voor alles wat Hij mij via de EH heeft willen geven!”

Welk advies geef je jongeren die nog voor de keuze staan?

“Ik zou zeggen: waag de sprong, je zult er geen spijt van krijgen. Van tevoren wist ik ook niet precies waar ik aan begon, maar ik heb zoveel mooie dingen meegemaakt dit jaar. Van late avondjes op Opwekking tot confronterende colleges over assertiviteit en hele bijzondere vriendschappen. Het kan geen kwaad om nog even bewust een jaartje te nemen om meer over jezelf en God te leren.”

WhatsappInstagramNieuwsbrief