Skip navigation Menu

Het geloof als fundament

Drie jongeren uit de St. Jan (PKN) te Gouda volgden het EH-Basisjaar in 2016/2017: Matthias Krins, Joëlle de Hoop en Jiska Kranendonk. Wat motiveerde hen om te kiezen voor de EH en hoe kijken ze er op terug?

Matthias: “Ik wilde de EH doen, omdat het je de kans geeft om na je examen even stil te staan en na te denken. Will Tiemeijer vergeleek de mens met een kanovaarder. We worden meegevoerd in een continue stroomversnelling waarin we geen tijd hebben om weloverwogen keuzes te maken. We kunnen de koers maar net genoeg veranderen om geen rotsblokken te raken. Zo is ook onze maatschappij: leren, studeren, werken en proberen niet te vast te lopen op obstakels. Ik koos voor het Basisjaar om even uit de kano te stappen, om me rustig en goed te oriënteren op wat er stroomafwaarts te wachten staat en om koers te bepalen.”
Joëlle: “Voor mij was de puzzel van een goede studiekeuze heel belangrijk. En ik wilde meer aandacht besteden aan mijn geloof. Dat doe je hier met 160 anderen samen: je bouwt hier een vaste vriendengroep op met jongeren die bewust christenen willen zijn.”
Jiska: “Ik wist al heel lang dat ik het Basisjaar wilde gaan doen vanwege de combinatie van geloofsverdieping en het maken van een studiekeuze.”

Als je één leerpunt mag noemen uit dit jaar… wat is dat dan?

Joëlle: “Dat mijn relatie met God het waard is om in te investeren. En dat het mij juist helpt om mijn eigenwaarde niet te laten bepalen door me te vergelijken met de mensen om me heen. Want dan ben ik niet de unieke mens zoals God mij bedoeld heeft.”
Jiska: “Ik heb ontdekt wat Gods oorspronkelijke bedoeling met ons leven is. Daarom kan ik nu beter naar de toekomst kijken. Gods liefde voor ons is bedoeld om door te geven aan anderen.”
Matthias: “Geloof wordt vaak gezien als iets extra’s: een soort kers op de taart. Door dit jaar realiseer ik mij dat dit niet zo is. We doen niet alles zoals anderen, met een schepje er bovenop. Het geloof is het fundament waarop wij ons bestaan bouwen. Wij mogen vanuit ons geloof gaan leven.”

Het EH-Basisjaar is een dus aanrader?

Matthias: “Ja. Tenminste als je tijd durft te nemen om na te denken over je persoonlijkheid, je geloof en je studie! Ook als je al weet welke studie je wilt doen is het goed even uit die stroomversnelling te stappen. De EH geeft je namelijk een goed kompas mee om weer de stroming in te gaan.”
Jiska: “Als je een goede overstap tussen de middelbare school en je studententijd wilt maken, kies dan juist voor het Basisjaar.”
Joëlle: “Kom naar het Basisjaar als je niet zomaar wat wilt gaat doen maar met dat kompas koers wilt bepalen om met je geloof in een onchristelijke wereld te staan!”

Het EH-Basisjaar is een uitdagend tussenjaar waarin persoonlijke ontwikkeling, geloofstoerusting, studiekeuze, oriëntatie op maatschappij, intellectuele ontwikkeling en studievaardigheden centraal staan. Ook iets voor jou?
Vraag de studiegids aan

 

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief