Skip navigation Menu

"Op de dag dat ik zelf niet meer leer, ga ik met pensioen."

15 jaar EH-Traject…. Wat vond ik het minst leuke jaar? 2008 – toen was ik geen tutor, omdat ik ziek was. Tutoraat is voor mij het allerleukste onderdeel van het Trajectgebeuren. En na al die jaren is dat nog steeds zo. Ik houd van orde scheppen, en als tutor heb je daar alle gelegenheid voor.

De leukste tutorgesprekken? Als je samen opeens verbanden ziet, oorzaken opspoort, een goed idee krijgt over aan welk touwtje we eens handig kunnen trekken. Als studenten een lijn zien in hun warrige gedachten. Als ze ontdekken waar ze heen willen en hoe ze daar kunnen komen. Dat is genieten! Ik vind het heel bijzonder dat studenten zo veel vertrouwen geven. Dat ze willen leren, willen proberen, willen veranderen, willen geloven – en dat ze daar zo veel potentieel voor hebben.

Welke tutorgroep ben ik het meest dankbaar? Die van EH-Traject 2013. Die heeft me zulke goeie feedback gegeven dat alle groepen na hen daarvan geprofiteerd hebben. Het kwam erop neer dat ik me in het tutoruur niet als een docent moest gedragen, maar ze zelf moest laten denken en praten. Het heeft me geïnspireerd tot een herverdeling van verantwoordelijkheden, die veel ontspanning heeft opgeleverd. Ik kom er steeds meer achter hoeveel talenten en mogelijkheden er in jongeren schuilen, hoe enorm veel ze voor elkaar kunnen betekenen in een tutorgroep.

Ik geniet met verwondering en dankbaarheid van goeie vragen die aan elkaar worden gesteld, heldere analyses, heel veel humor, creativiteit, daadkracht en relativeringsvermogen. En zo blijven we leren met elkaar. Op de dag dat ik zelf niet meer leer, ga ik met pensioen.

Dank aan al die ruim 150 studenten van wie ik de tutor mocht zijn!

Marian van Oordt, tutor EH-Traject

Aanmelden jubileumviering
WhatsappInstagramNieuwsbrief