Skip navigation Menu

"Zonder wrijving geen glans."

Een nieuw Traject begint. Elke student komt met een grote rugzak vol ervaringen de EH binnen. Deze ervaringen waren waardevol, stom, tof, pijnlijk, mooi, groot, klein, alleen, samen, bijzonder of misschien wel heel gewoon. Via duizend wegen bracht U ons samen…

Veel van deze studenten hebben de nodige teleurstellingen meegemaakt en zijn nu hard op zoek naar meer richting in hun leven. Als ik terugdenk aan mijn tijd als tutor op het Traject denk ik aan de momenten dat het schuurde. Dat het – soms ongemakkelijk – schuurde. Door woorden. Of juist door stilte. En dan vooral in het tutoruur. De rugtassen vol ervaringen en – ook teleurstellingen worden duidelijk zichtbaar en proefbaar in de tutoruren. Wat voor jou zo vanzelfsprekend is kan bij een ander zoveel vragen oproepen. En hoe jij altijd dacht. Zo denkt iemand anders dus duidelijk niet. Dat schuurt.

Als tutor die houdt van ‘harmonie’, ‘samen’ en een positieve sfeer was het voor mij best een uitdaging om deze momenten te laten bestaan. Ja, om deze momenten zelfs op te zoeken en te stimuleren. Maar zonder wrijving geen glans. Zonder kritiek geen verdieping van innerlijke overtuiging. Kostbare diamanten worden gevormd door hoge druk.

We leven in een wereld waar bijna alles maakbaar is. Een wereld waar de weg van de minste weerstand wordt verkozen boven doorzetten en/of offers brengen om je doel te bereiken.

You can choose courage
or
you can choose comfort,
but
you cannot have both.

(Brené Brown)

Geliefde (oud) studenten en tutoren, blijf moedig de weerstand zoeken. Ik wens je eerlijke gesprekken, ongemakkelijke stiltes, fronsende wenkbrauwen en niet de weg van de minste weerstand.

Machteld Bijleveld, oud-tutor EH-Traject

Aanmelden jubileumviering
WhatsappInstagramNieuwsbrief