Skip navigation Menu

Doe na je vwo een tussenjaar!

Wanneer je geslaagd bent voor je vwo kan je doorstromen naar de universiteit (of het hbo). Het is ook mogelijk om na je vwo voor een tussenjaar te kiezen waarin je rustig de tijd neemt om na te denken over jouw toekomst.

Meld je aan!

Studiegids aanvragen

Bezoek een voorlichtingsdag

Het onderwijsprogramma

Uitdagend tussenjaar

Het EH-Basisjaar is een christelijk tussenjaar waarin je aan de slag gaat met zaken rondom het geloof, identiteit, beroeps- en studiekeuze. Ontdekken welke studie het beste bij je past? Doe dan vooral dit unieke tussenjaar na je vwo. Ook aan studievaardigheden wordt aandacht besteed en daarmee is dit tussenjaar de beste voorbereiding op je vervolgopleiding!

Ben je niet geslaagd voor je examen? Het is eventueel mogelijk om naast dit tussenjaar je vwo-diploma alsnog te behalen (via VAVO).

Een tussenjaar na het vwo

Sanne koos na het vwo voor een tussenjaar

Sanne, oud-student Basisjaar

In het examenjaar verhuisde ons gezin van de randstand naar de andere kant van het land. Dat zorgde er voor dat een toch al druk jaar nog intensiever werd. Daarbij had ik nog geen idee welke studie ik moest gaan doen en ik wilde niet zomaar wat gaan studeren. Ik had behoefte aan een tussenjaar na mijn vwo-examen, waarin ik me kon focussen op wat ik precies wilde en mijzelf en God beter kon leren kennen.

Ik zat op een niet christelijke middelbare school en ik was daar niet heel open over mijn geloof. In mijn laatste jaar werd ik steeds nieuwsgieriger naar God. Ik ben christelijk opgevoed, maar wilde kijken wat het geloof voor mij persoonlijk betekende. Ik keek er naar uit te investeren in christelijke vriendschappen en vond de overgang naar dit christelijke tussenjaar na mijn vwo daarom wel prettig. Ik ervaarde namelijk nu alle veiligheid om vragen te stellen over allerlei geloofszaken.

“Ik had behoefte aan een tussenjaar na mijn vwo-examen”

Studiekeuze

De voornaamste reden voor het Basisjaar was studiekeuze. En wat dat betreft: ik vond heel veel dingen leuk, maar het was het allemaal ook `net niet’. Geen één studie was perfect. Bovendien vond ik het belangrijk om een opleiding te kiezen met zicht op een goed betaalde baan. Mijn decaan op de EH zei op een gegeven moment: “Dat idee moet je misschien loslaten: er is geen perfecte studie en als die er al toch zou zijn dan zou die studie `Sanne’ heten.” Ik ontdekte dat ik te veel druk legde op mijn studiekeuze en tijdens het Basisjaar heb ik geleerd om het studiekeuzeproces stap voor stap te doen.

Mijn doel

Ik kwam er achter dat een studiekeuze op zich voor mij niet het voornaamste doel was. Mijn doel werd antwoord te geven op de diepere relatie die God met mij aan wil gaan. Al het andere, ook studiekeuze, volgde dat jaar er uiteindelijk vanzelf uit.
Uiteindelijk heb ik een studiekeuze gemaakt: Internationale Ontwikkelingsstudies in Wageningen. Best spannend, want deze studie heeft weinig baangarantie. Maar het sluit goed aan bij mijn talenten en interesses. En dat bleek veel belangrijker.

Vertrouwen

Aan het eind van het Basisjaar had ik echt zin om te gaan studeren, omdat ik vertrouwen had gekregen in wat ik ging doen. Ik kan in mijn studie mijn talenten gebruiken en verder ontwikkelen om uiteindelijk hopelijk anderen er mee te helpen. Op die manier hoop ik iets van God door mij heen te laten zien.
Ik raad iedereen aan om na het vwo dit tussenjaar te doen. Daar krijg je geen spijt van!

Doe na je vwo een uniek tussenjaar: het EH-Basisjaar. Daarmee bereid je je goed voor op jouw vervolgopleiding!

Vraag de studiegids aan
WhatsappInstagramNieuwsbrief