Skip navigation Menu

Doe na je mbo een tussenjaar!

Wanneer je geslaagd bent voor je mbo kan je doorstromen naar het hbo. Het is ook mogelijk om na je mbo voor een tussenjaar te kiezen waarin je rustig de tijd neemt om na te denken over jouw toekomst, zoals het EH-Basisjaar.

Studiegids aanvragen

Bezoek een voorlichtingsdag

Het onderwijsprogramma

Uitdagend tussenjaar

Het EH-Basisjaar is een uitdagend tussenjaar waarin je aan de slag gaat met zaken rondom het geloof, identiteit, beroeps- en studiekeuze. Ontdekken welke studie het beste bij je past? Kom dan vooral naar de EH! Ook aan studievaardigheden wordt aandacht besteed en daarmee is dit jaar tussen mbo en hbo een goede voorbereiding op je vervolgopleiding!

Een extra jaar tussen mbo en hbo

Iris Beltman, student EH-Basisjaar

Iris (19) zag het helemaal voor zich: als stoere dame zou zij het leger in gaan. Maar helaas: haar conditie bleek niet voldoende om aan de strenge, fysieke toelatingseisen te voldoen. Ze ging op zoek naar een alternatief en dat werd de mbo-opleiding Sociaal Cultureel werker en Handhaver Toezicht & Veiligheid.

“Tijdens deze opleiding bleek echter het accent te liggen op het sociale werk. Het gaf me bovendien weinig uitdaging omdat het enerzijds weinig theorie had en anderzijds ik het fysieke aspect miste. Ik heb deze studie wel afgerond, maar twijfelde of ik in het sociale werk wilde doorgroeien. Ik wist wel dat ik verder wilde gaan studeren omdat ik graag hoger geschoold wilde zijn voordat ik aan het werk ging.

Van mbo naar tussenjaar

Het leger was nog steeds een ambitie, maar ik stond ook open voor andere opleidingen. Ik besloot om na mijn mbo een tussenjaar te nemen. Via een vriend werd ik gewezen op het EH-Basisjaar. En dat klonk als een goede invulling van mijn tussenjaar na het mbo. Bovendien bleef ik in de flow van school en studeren.”

“Het Basisjaar is eigenlijk het totaalplaatje: het ideale tussenjaar na het mbo!” 

Drie redenen

“Ik had drie redenen om mijn tussenjaar na het mbo via de EH in te vullen. Allereerst vanwege de studiekeuze, ten tweede omdat ik me wilde voorbereiden op het studeren aan hbo, en ten slotte zocht ik antwoord op de vraag wat het betekent om te geloven.
Nu ik inmiddels het Basisjaar doe, moet ik zeggen dat ik al veel ontdekt heb. Zo hield ik er altijd al van om verbanden te leggen tussen verschillende zaken, maar was ik me er niet van bewust dat dit een kernkwaliteit van me is. Dat was echt een eyeopener. Ik heb tot nu toe al veel meer literatuur en theorie gehad in dit tussenjaar dan het mbo. En het gaat me gelukkig wel redelijk goed af. Maar dat heeft denk ik wel te maken met je inzet: als je er volledig voor gaat, dan moet het te doen zijn. In het half jaar dat ik nu op de EH zit, ben ik alleen maar enthousiaster geworden. Het is eigenlijk het totaalplaatje: het ideale tussenjaar na het mbo!”

Betekenis van het geloof

“Een derde reden om na het mbo een tussenjaar te doen had te maken met het geloof. Enige tijd terug heb ik belijdenis gedaan en ik wilde heel graag de rol van het geloof in mijn leven meer betekenis geven. Ik vind het super om die zoektocht samen met leeftijdsgenoten aan te gaan. Het interkerkelijke aspect spreekt me dan ook erg aan. Het helpt me bij het vormen van een visie over verschillende zaken vanuit de Bijbel.”

Van tussenjaar naar hbo

“Op dit moment denk ik dat ik na het Basisjaar de opleiding Psychomotorische therapie ga volgen, en dan de studierichting docent drama-theater. Ik ben heel benieuwd hoe het allemaal gaat lopen, maar ik heb gelukkig nog een half jaar om me verder voor te bereiden.
Tegen iedereen die straks examen doet voor havo, vwo of mbo: dit tussenjaar wil je niet missen. Doe het Basisjaar!”

Doe na je mbo een uniek tussenjaar: het EH-Basisjaar. Daarmee bereid je je goed voor op jouw vervolgopleiding!

Vraag de studiegids aan
WhatsappInstagramNieuwsbrief