Skip navigation Menu

Doe een tussenjaar na je havo!

Wanneer je geslaagd bent voor je havo kan je doorstromen naar het hbo. Het is ook mogelijk om na je havo voor een tussenjaar te kiezen waarin je rustig de tijd neemt om na te denken over jouw toekomst.

Meld je aan!

Studiegids aanvragen

Bezoek een voorlichtingsdag

Het onderwijsprogramma

Uitdagend tussenjaar

Het EH-Basisjaar is een christelijk tussenjaar waarin je aan de slag gaat met zaken rondom het geloof, identiteit, beroeps- en studiekeuze. Ontdekken welke studie het beste bij je past? Doe dan vooral dit unieke jaar tussen je havo en vervolgopleiding. Ook aan studievaardigheden wordt aandacht besteed en daarmee is dit tussenjaar de beste voorbereiding op je vervolgopleiding!

Ben je niet geslaagd voor je examen? Het is eventueel mogelijk om naast dit tussenjaar je havo-diploma alsnog te behalen (via VAVO)

Oud-student Lucas over het EH-Basisjaar: 

“Dankzij de EH heb ik tools gekregen om de toekomst tegemoet te gaan”

Lucas, oud-student EH-Basisjaar

“Ik was net 17 jaar toen ik van de havo kwam. Ik stond op het punt om de grote stap naar het hbo te nemen, maar ik vond die stap te groot. Ik wilde een extra jaar tussen havo en hbo. Ik vond mezelf te jong om me te bewegen in een groep studenten die waarschijnlijk al lang en breed 18 waren. Ik wilde `gewoon’ ouder worden en levenservaring krijgen. Ik worstelde bovendien met een aantal geloofsvragen. Wat en waarom geloofde ik? Leefde ik in een christelijke bubbel en was mijn leven een cultuurtje geworden?

Voor de invulling van het jaar tussen mijn havo en hbo koos ik voor het EH-Basisjaar. Ik kwam wederom in een gelovige omgeving terecht, misschien nog wel meer een christelijke bubbel dan eerst. Maar heel eerlijk: ik ben met een open houding aan de EH begonnen want ik wist dat ik hier met mijn vragen aan de slag kon gaan. Ik had niet echt bepaalde doelen of verwachtingen. Behalve dan het werken aan mijn zelfbeeld en mijn zelfvertrouwen.

Zoektocht

Na het eerste blok merkte ik al een verandering bij mezelf. Ik was eerst vooral met de zoektocht naar mezelf bezig, en constateerde dat ik mezelf beter begon te kennen. En dat ik woorden kon geven aan hoe ik in elkaar zit. Dat bedoel ik niet arrogant, want ik heb geleerd: dat ontdekkingsproces gaat het hele leven door.

“Voor iedereen die dit jaar examen doet voor de havo en een tussenjaar overweegt: kies het Basisjaar. Een absolute aanrader.”

Dankzij de EH heb ik tools gekregen om de toekomst tegemoet te gaan en daaraan te blijven werken. Achteraf kan ik zeggen dat na mijn havo dit tussenjaar me meer ontspannen in het leven laat staan.

Verschil

Ik merk dat ik wat minder op mezelf gericht ben geworden; ik kan er meer zijn voor anderen. En op de EH ben ik serieuzer geworden, ook voor wat betreft mijn geloof. Als je met mij voor of na de EH een discussie zou voeren zou je een verschil opvallen: ik neem niet meer zo maar aan wat anderen zeggen. In plaats daarvan stel ik mijzelf de vraag of datgene echt ergens op slaat.

Aanvraag studiegids

Voldoende bagage

Momenteel doe ik de opleiding Industrieel Product Ontwerp aan het Windesheim te Zwolle. Daar is de omgeving wel wat anders dan ik van huis uit en op de EH gewend was. Maar gelukkig heb ik voldoende bagage meegekregen om me ook buiten de christelijke bubbel te begeven. Dat extra jaar tussen mijn havo en hbo heeft me erg goed gedaan. Ik ben altijd heel benieuwd naar wat de motivatie van mensen is; wat de achterliggende gedachte is waarom ze doen wat ze doen. De zoektochten naar antwoorden op vragen en de kritische houding zijn gebleven en zijn een standaardhouding geworden. Ik gebruik het om een hartelijke ontmoeting aan te gaan met de mensen die ik tegenkom. Ik hoop dat zij op hun beurt iets bij mij zien; wat en Wie mij drijft in het leven. Voor iedereen die dit jaar examen doet voor de havo en een tussenjaar overweegt: kies het Basisjaar. Een absolute aanrader.”

Doe na je havo een uniek tussenjaar: het EH-Basisjaar. Daarmee bereid je je goed voor op jouw vervolgopleiding! Vraag de studiegids aan

 

WhatsappInstagramNieuwsbrief