Skip navigation Menu

“Ik leef niet meer van weekend tot weekend”

Dinieke (21) is net afgestudeerd van hbo Bouwkunde en volgt nu het EH-Basisjaar. Ze deelt met ons waarom ze besloten heeft om toch nog een tussenjaar te gaan doen.

“Toen ik op de havo nog niet wist wat ik wilde doen, zei mijn moeder: ‘Dan gaan we een dagje naar de EH!’ Toen ik naar een open dag was geweest, hoorde ik ook van meerdere mensen uit mijn omgeving dat de EH echt leuk was dat ik dat moest doen. Ik kreeg toen alleen echt een goed gevoel over hbo Bouwkunde en vond het daarom een beetje zonde om een tussenjaar te gaan doen. Daarom besloot ik te gaan studeren. Vorige zomer heb ik mijn diploma gehaald. Ik merkte dat ik daarna heel erg behoefte had aan een tussenjaar om even op te laden. Ik wilde niet stilzitten, maar ik wilde wel even af zijn van die hele hoge prestatiedruk. Ik was nog niet toe aan de universiteit of werken.

Het EH-Basisjaar voelde aan het begin een beetje als een egoïstische keuze; een jaar lang helemaal op jezelf focussen. Maar ik ben erachter gekomen dat je ook veel meer voor anderen kunt betekenen als je ook op jezelf focust.

Het jaarthema ‘hoopvol leven’ vind ik een heel mooi thema. Hoop is zo iets waardevols en het geeft mij blijdschap en maakt me enthousiast dat ik hier meer over mag leren op de EH. Voor mij persoonlijk betekent een hoopvol leven een leven in vertrouwen met God, ik mag mijn hoop op Hem vestigen, wat een rijkdom is dat!

In dit jaar hoop ik dat ik meer rust mag gaan ervaren in de keuzes die ik maak en dat ik meer in vertrouwen keuzes mag gaan maken, dat ik dingen bij God neer kan leggen en dat het niet meer voelt alsof het allemaal alleen van mij afhangt. Ik denk dan bijvoorbeeld aan mijn toekomst. Dat is een behoorlijk groot iets. Ik kan wel allemaal dingen gaan bedenken, maar ik wil ook graag weten wat Gods plan met mij is. Ik wil samen met God die keuzes maken. Ik hoop in dit jaar zelfverzekerder te worden.

Ik ben eigenlijk heel onvoorbereid aan dit jaar begonnen, met de mentaliteit van: ik kijk wat er op me afkomt en dan zie ik vanzelf wel wat er gaat gebeuren. Nu de eerste weken achter de rug zijn, kan ik zeggen: ik heb me al in tijden niet meer zo fijn gevoeld. Ik zit hier echt op mijn plek. De foto van mij die je hier ziet, is gemaakt op de derde dag dat ik hier op school zat en ik straal echt enorm en dat is nog steeds zo. Ik leef niet meer van weekend tot weekend. Natuurlijk heb ik nog steeds zin in het weekend, maar ik heb ook zin in de week. Als je op de sociale media kijkt van de EH kun je wel eens denken: het is allemaal te mooi om waar te zijn. Maar het is écht zo.”

WhatsappInstagramNieuwsbrief