Skip navigation Menu

Biografie Rita Hunink-Sterken

‘Nou dan ga ik maar de EH doen’ zei onze zoon gefrustreerd nadat hij in 2004 uitgeloot was voor zijn studie. We boden al onze kinderen een jaar EH aan maar hij vond het zonde van zijn tijd… Nu ‘moest’ hij wel en dat was voor hem én mij een mooie weg. In oktober kreeg hij de kans om alsnog geplaatst te worden voor zijn studie maar hij gaf aan: ‘dit EH jaar wil ik niet meer missen’. In datzelfde jaar werd het EH-Traject ontwikkeld en werden er tutoren voor het EH-Traject gezocht. Toen mijn zoon dat hoorde wees hij mij erop en gaf aan dat deze functie echt iets voor mij was. Zijn referentie bleek doorslaggevend en zo geschiedde het dat ik in 2005 als tutor van het EH-Basisjaar én tutor van het EH-Traject de school binnenkwam. Bijzonder hoe uitgeloot zijn van een studie zo ten goede kan keren voor student en moeder.

Na vijf jaar deze twee functies gecombineerd te hebben besloot ik een stapje terug te doen. Twee tutorgroepen die niet synchroon opgaan was een hele klus en inmiddels paste ik één dag in de week op een kleinkind. Die ene dag had ik wel in mijn agenda, maar niet in mijn hoofd. Aangezien ik mijn grootouders nooit gekend heb en mijn ouders mijn kinderen niet,  koos ik voor ruimte voor ons kleinkind. Covey (Amerikaanse auteur) schreef eens: Je bent getuige van je eigen begrafenis. De vraag aan jou is nu: hoe wil jij graag herinnerd worden? Wat wil je dat de sprekers over je zeggen? Nou? Voor mij is het helder; (o)ma laat geen stoffelijke vermogens na maar wel een geestelijke schat en ze was er voor ons.

Dus stopte ik als tutor bij het EH-Traject en ging ik daarvoor in de plaats een paar colleges geven.
Om de studenten beter te kunnen begeleiden ben ik in 2015 een opleiding voor coach gaan volgen. Toen begon het aan alle kanten te kriebelen bij mij! Studenten willen de oorzaak voor zaken die niet goed lukken nog wel eens buiten zichzelf leggen: ‘Dat zegt mijn moeder ook altijd, maar…kan ik daar wat aan doen?’ terwijl mensen die voor coaching komen ergens last van ervaren en inzien dat er echt wat moet veranderen in hun denken of doen. Ik besloot met coaching verder te gaan in mijn eigen praktijk. In 2017 ben ik als tutor gestopt bij de EH, maar gelukkig kon ik wel aanblijven om nog een paar colleges te geven. Ik schrijf gelukkig omdat het werken met jonge mensen, bijna volwassen, fantastisch is! Dat we een wegwijzer in hun leven mogen zijn. Een wegwijzer naar God en hoe ze staande kunnen blijven in onze maatschappij.

De EH is dus eigenlijk een nevenfunctie van mij. Naast echtgenoot, (groot)moeder en gemeentelid heb ik coach praktijk ‘Sterken, sterkt’ en ben ik actief in de Raad van Kerken in Amersfoort en bestuurslid van de vereniging van christencoaches. En onze zoon? Die kon het jaar daarop zijn studie starten en heeft, net als zijn moeder, een eigen bedrijf en veel kennis en inzichten opgedaan mede door de EH. 

Soli Deo Gloria

WhatsappInstagramNieuwsbrief