Skip navigation Menu

Tirza: “Het EH-Basisjaar is echt een fundament voor mijn verdere leven en dit gun ik iedereen!”

Hoe ben je in aanraking gekomen met de EH en/of het Basisjaar?

“Mijn moeder hoorde positieve verhalen van een kennis, naar aanleiding daarvan ben ik zelf gaan onderzoeken wat het basisjaar precies inhoudt.”

Wat was je persoonlijke aanleiding om je aan te melden?

“Ik werd eigenlijk helemaal niet zo enthousiast van de studie die ik min of meer gekozen had om te gaan volgen na het behalen van mijn examens. Daarnaast had ik ook een verlangen naar meer diepgang in mijn wandel met God. Dus ik was tot de conclusie gekomen dat ik een jaar apart wilde zetten om dát te doen. Alleen hoe en wat was nog de vraag. Omdat ik eigenlijk niet op kamers wilde, had ik de EH van de mogelijke opties geschrapt, hoewel het mij zeker wat onderwijsprogramma betreft aansprak. Toch kwam ik er iedere keer weer bij terug, omdat het basisjaar eigenlijk alles bevatte wat ik nodig had. Dus besloot ik ondanks dat ik beslist niet op kamers wilde, toch de stap te wagen en dat is achteraf gezien alles waard geweest!”

Wat waren je verwachtingen aan het begin van het jaar en hoe kijk je er nu op terug?

“Ondanks dat ik naar mijn idee vrij veel af wist van wat het basisjaar te bieden had, heeft het mij in ieder opzicht verrast. Ik dacht ‘ik ga een beetje met mijn geloof bezig en een beetje persoonlijke ontwikkeling, daarnaast nog even nadenken over mijn studie keuze, het zal allemaal wel meevallen.’
Ik wist natuurlijk wel dat ik dingen zou gaan leren, maar ik had niet verwacht dat ik mezelf zo zou tegen komen en zo kon groeien in één jaar. Dus in die zin denk ik dat ik het basisjaar wel een beetje heb ‘onderschat’, maar op een positieve manier!”

“Ik ben uitgedaagd op geloofsgebied, wie is God nou eigenlijk écht voor mij? Wil ik mij in mijn hele doen en laten, laten vormen door Hem of bepaal ik gedeelten van mijn leven liever zelf? Over dit soort vragen heb ik mogen nadenken. De EH heeft mij geleerd het hele plaatje te zien, wat eerst losse flarden waren is nu een geheel geworden. Verder ben ik als persoon gegroeid. Ik heb echt stil gestaan bij mijzelf, wie ben ik, wat zijn mijn kwaliteiten, mijn valkuilen, hoe ga ik om met de dingen die mij overkomen in mijn leven en ga zo maar door. De EH biedt zoveel aan! De stof is voor iedereen hetzelfde, maar toch als ik gesprekken had met de mede EH-studenten hebben die er op hun eigen manier weer super veel aan gehad. Je leert te kijken naar jezelf en dat is voor iedereen verschillend. De EH biedt handvaten aan hier verder mee aan de slag te gaan. Al met al sta ik veel bewuster in het leven richting God, richting mijzelf en richting anderen.”

Wat verwacht je van je eigen toekomst na de EH?

“Ik had dit jaar echt niet willen missen! Ik ben van mening dat ik een stevig fundament heb gecreëerd, waar ik de rest van mijn leven verder op kan bouwen. Ik wil mijn verdere leven samen met God bewandelen en doe dit ook vol vertrouwen, mede dankzij het basisjaar!”

Wat valt je op aan de EH?

“De sfeer! Die ga je naar mijn mening nergens anders meemaken. We zijn allemaal met hetzelfde doel en verlangen op deze school. Het is zo’n fijne ‘bubbel’ waar iedereen elkaar respecteert voor wie hij of zij is en waar Gods liefde centraal staat. Ook de passie van de docenten vind ik heel bijzonder, iedereen doet zijn werk hier met een hart voor God en een hart voor jongeren en dat merk je aan alles!”

Als ik zeg ‘De EH is de beste basis voor mijn leven’, dan zeg jij:

“Helemaal mee eens! Ik heb tijdens dit jaar zo veel mogen leren en mooie bijzondere vriendschappen opgedaan. Echt een fundament voor mijn verdere leven en dit gun ik iedereen!”

Welk advies geef je jongeren die nog voor de keuze staan?

“Ja, het liefst zeg ik: gewoon doen, want het is het honderd procent waard, maar ik begrijp dat het ook een lastige spannende beslissing kan zijn. Daarom zou ik ook zeggen: bid ervoor, besluit samen met God, Hij kent jou door en door en heeft je lief!”

WhatsappInstagramNieuwsbrief