Theologiestudent Jakko: “Het gaat over kennis en een levend geloof”
Student Jakko Buitenhuis volgde enkele jaren geleden het EH-Basisjaar in Amersfoort. Inmiddels heeft hij alle colleges van de bachelor Theologie aan de TUA erop zitten. Wat heeft Jakko meegenomen vanuit het EH-Basisjaar naar de studie Theologie? We vroegen het hem.

“Geen idee wat ik wilde doen”
“Toen ik het VWO afrondde was ik opzoek naar een studie. Ik wist echt niet wat ik wilde gaan doen. Ik wist wel dat het iets moest worden met kerk en de Bijbel – want dat vond ik interessant – maar hoe dat ik dat vorm moest geven wist ik niet. Van mijn neef hoorde ik over het EH-Basisjaar. Hij raadde het mij echt aan. Ik ben het EH-Basisjaar gaan doen en heb daar geen moment spijt over gehad. Ik wist amper waar ik aan begon, maar het heeft me ontzettend veel goeds gebracht. Ik heb in Amersfoort in een verzorgingshuis gewoond met een aantal studenten. Dat vond ik super tof! Na een dag vol colleges konden we de EH doorspreken en even de gedachten op een rijtje zetten.”
Reflecteren
“Ik heb heel veel gehad aan het reflecteren. Daar is het EH-Basisjaar heel sterk in. Het wordt ook heel erg sterk gestimuleerd. Je wordt uitgedaagd om de literatuur op jezelf te betrekken. Daardoor ben ik op een goede manier heel zelfkritisch geworden. Ik heb mezelf beter leren kennen en heb ontdekt wat ik nodig heb. Ik weet nu wat goed voor mij is. Ik weet wie ik zelf ben en wat ik leuk vind en dat kan ik toepassen in mijn leven. Daar heb ik nu ook nog heel veel aan in mijn studie.”
Kennis toepassen in het leven dat je leeft
“Theologie is een studie die gericht is op kennis. Je eigen geloof kan daarbij niet buiten spel blijven. Om de kennis die je opdoet te koppelen aan leer en leven heb je echt zelfreflectie nodig. Ik kan de stap maken van kennis naar toepassing in mijn leven. Daarin heeft de ervaring van de EH mij heel erg goed gedaan. Nieuwe kennis kan ik verwerken in het leven dat ik leef.”
“Ik houd wel van een goede discussie”
“De decaan wees mij op de TUA. Tijdens de open dag beviel de school mij heel erg. Ik houd wel van een goede discussie en ik merkte dat daar ruimte voor was tijdens colleges. Het studentenaantal van de TUA en de reisafstand waren doorslaggevend. Ik heb het voorrecht gehad les te krijgen van een hele gave lichting hoogleraren! Ik heb veel van hen geleerd. En ik heb veel respect voor hen. Als ik toch ooit op dat niveau kom…”
Opleiding aan TUA is breed en verkennend
“De Bachelor op de TUA is best breed. Het eerste jaar is verkennend van aard. Op een gegeven moment ga je dieper de stof in. Je krijgt vanaf het begin Hebreeuws en Grieks. Dat werkt door in het lesprogramma. Je merkt dat je verder komt en zelfs bijvoorbeeld de Bijbel kunt gaan vertalen en gaan toepassen in exegese. Ik ervaar de opleiding als een brede verkenning op wat de Bijbel is en hoe je de Bijbel interpreteert. Ik vind het tof dat vakken op elkaar aansluiten. Bij Hebreeuws is het droog de taal leren, maar bij exegese krijgt het kleur omdat je leert de taal ook toe te passen.”
Praktische manier van leren
“De Bachelor op de TUA duurt drie jaar. Vervolgens kun je kiezen uit twee masters. Wat leuk is bij de TUA, is dat je ook een stage hebt. Je loopt een heel jaar mee bij een kerkelijke gemeente zodat je veel praktische zaken leert. Zo liep ik mee tijdens de catechese, besprak een preek voor met de predikant, enz. Daar leer ik het meest van. Tof! Zo heb ik ontdekt dat een praktische manier van leren beter bij mij aansluit. Ik kan goed leren, maar ik heb ontdekt dat ik liever een college volg en daar over doorspreek, dan dat ik in een boek duik. Daarom ga ik geen master doen.”
EH legt basis voor je leven
“Ik kan mijzelf voorstellen dat als je theologie gaat studeren zonder dat je een goede basis hebt, het heel intens kan zijn. Er wordt door de TUA echt wel ondersteuning aangeboden. Het is een kleine universiteit en iedereen is betrokken op elkaar. Maar geen goede basis zorgt er voor dat je tegen dingen aan gaat lopen omdat je nieuwe dingen in de studie ontdekt. Door de EH te doen heb ik vooral een eigen geloof gekregen en ben ik gaan inzien dat mijn geloof geen droge kennis is, maar dat het een levend geloof is. Ik vind dat dit altijd hand-in-hand met elkaar moet gaan. Het gaat over kennis en leven. Als je dat nog niet op orde hebt, is het aan te raden om eerst een EH-opleiding te volgen.”