Skip navigation Menu

Joselie: “Ik heb een goede basis voor de rest van mijn leven mogen opbouwen!”

Hoe ben je in aanraking gekomen met de EH en/of het Basisjaar?

“Na het behalen van mijn examens wist ik dat ik een tussenjaar wilde nemen. Maar ik wist ook dat ik niet een jaar lang ergens zou willen werken. Dus ik ging op zoek naar een tussenjaar met wat diepgang. Op een jeugdavond van de kerk werden er flyers uitgedeeld van de EH. Het Basisjaar leek mij wel wat en ik besloot naar de open dag te gaan. Diezelfde avond heb ik mij nog aangemeld omdat ik er zeker van was dat ik hier mijn tussenjaar wilde doorbrengen.”

Wat was je persoonlijke aanleiding om je aan te melden?

“Zelf had ik nog niet helemaal helder wat voor studie ik precies wilde gaan doen. Werken in de geestelijke gezondheidszorg was mijn uiteindelijke doel. Maar ik vond het waardevol om eerst een jaar aan mezelf te werken. Zodat ik na afloop een sterke basis heb om het hbo in te gaan.”

Wat waren je verwachtingen aan het begin van het jaar en hoe kijk je er nu op terug?

“Allereerst wist ik dat dit een jaar zou zijn waarin het hard werken is. Het is niet de bedoeling om lui achterover te gaan zitten en een aantal colleges te volgen. Er wordt ook van jou verwacht om hiermee aan de slag te gaan. Dat is wel iets wat ik misschien een beetje heb onderschat. Je bent een jaar lang bezig met diepgang brengen in je geloof, jezelf leren kennen, anderen leren kennen. Dat kan soms veel energie vragen. Maar dat is het uiteindelijk allemaal dubbel en dwars waard!

Verder had ik wel verwacht dat ik erachter zou komen welke vervolgstudie ik na het Basisjaar ga doen. Hierin werd je een periode lang goed begeleid en ben ik uiteindelijk ook tot een keuze gekomen!”

Wat verwacht je van je eigen toekomst na de EH?

“Door de EH ben ik mij een stuk bewuster geworden van bijvoorbeeld mijn gedrag met betrekking op studeren. Ik verwacht dus ook dat ik door dit bewustzijn hiermee aan de slag kan in mijn vervolgstudie.

De diepgang die ik dit jaar heb ervaren in mijn relatie met de Heer was zo bijzonder. Dat is iets wat ik ook wil blijven vasthouden in de toekomst. Het geloof was voor mij eerst iets wat er gewoon bij hoorde. Ik was ermee opgevoed, ging zondag mee naar de kerk en daar bleef het dan ook bij. Dit jaar mocht ik erachter komen dat het geloof veel meer is dan dat. Een levende relatie met God!”

Wat valt je op aan de EH?

“De sfeer in de school. De eerste open dag die ik bezocht van de EH kon ik dat al zo goed merken. Vriendelijke docenten, het promo-team wat voor je klaar staat. In de eerste week van het Basisjaar kon ik deze sfeer opnieuw merken. De EH is een vrij kleinschalige school waardoor het ook erg persoonlijk aanvoelt. En door de tutorgroepen (je eigen groep met circa 11 andere studenten) met wie je intensief contact hebt, creëer je gauw een band met medestudenten.”

Als ik zeg ‘De EH is de beste basis voor mijn leven’, dan zeg jij:

“Zeker weten! Als ik kijk hoe ik begon aan dit jaar en na afloop van dit jaar is er echt een groei geweest. Niet alleen qua persoonlijkheid. Ook qua geloofsleven. Ik heb niet alleen veel over mezelf en God mogen leren. Maar ik ben ook goed voorbereid op het hbo. De verslagen, groepsopdrachten etc. die gemaakt werden gaven al een beeld hoe het er op het hbo aan toe zou gaan. Al met al heb ik een goede basis voor de rest van mijn leven mogen opbouwen!”

Welk advies geef je jongeren die nog voor de keuze staan?

“Ten eerste zou ik iedereen dit jaar gunnen. Zelfs als je al weet wat voor studie je wil gaan doen. Het is zo waardevol om een jaar lang in jezelf te investeren. Jezelf beter leren kennen, je kwaliteiten, valkuilen. Erachter komen Wie God nou voor jou is. Als je twijfelt, ga eens naar een open dag toe, proef de sfeer. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze!”

WhatsappInstagramNieuwsbrief