Skip navigation Menu

Hannah: “Ik heb door de EH meer een doel voor ogen gekregen.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met de EH en/of het basisjaar?
“Een vriendin tipte mij om het EH-basisjaar te doen. Zij wist dat ik nog wel zoekende was in alles wat de EH aanbiedt. Door haar ben ik me gaan verdiepen in wat de EH is en ik werd daardoor heel enthousiast! Ik wist toen eigenlijk al heel snel dat ik de EH zou gaan doen.”

Wat waren je verwachtingen aan het begin van het jaar? En hoe kijk je daar nu op terug?
“Ik weet nog heel goed dat ik ernaar uitkeek om mijzelf te ontwikkelen in een veilige omgeving. Ik keek uit naar het hebben van een tutorgroep en naar de diepgang die daar is. Daarnaast wilde ik heel graag leren hoe ik mijn geloof kon vormgeven in mijn dagelijks leven. Ook wilde ik een studie vinden die goed bij mij past en ik wist dat de EH mij daar goed bij kon helpen.

De verwachtingen die ik had zijn eigenlijk allemaal wel uitgekomen. Het is zo waardevol om een groep te hebben waarin je helemaal jezelf kunt zijn. Daarbij leer je ook zoveel van elkaar. Er wordt echt naar je omgekeken en de docenten kijken naar wat jij nodig hebt om je verder te kunnen ontwikkelen. Op de EH voel ik me echt thuis. Ik heb God dit jaar nog beter leren kennen en ik weet nu ook hoe ik mijn relatie met Hem vorm kan geven. Daarnaast heb ik ook eindelijk een studie gevonden die echt goed bij me past en waar ik volgend jaar met goede moed aan ga beginnen!”

Wat heb je geleerd van de EH?
“Ontzettend veel! Door de EH ben ik echt steviger in mijn schoenen gaan staan. Ik ben gegroeid in assertiviteit en ik durf daardoor veel beter voor mezelf op te komen. Ik weet ook veel beter wie ik zelf ben. Ook begrijp ik nu veel beter waarom we eigenlijk hier op aarde zijn. Ik heb door de EH meer een doel voor ogen gekregen.”

Wat verwacht je van je eigen toekomst na de EH?
“Ik verwacht dat ik veel beter weet waar ik voor sta en daar ook veel beter naar kan handelen. Ik weet nu ook veel beter hoe ik christen kan zijn in deze maatschappij en ik weet dat dat mij zeker gaat helpen in onder andere mijn vervolgstudie. Ik geloof dat ik zoveel handvatten heb meegekregen die altijd wel van pas gaan komen.”

Wat valt je op aan de EH?
“De warme sfeer! Op de EH kijken mensen zo naar elkaar om. Er wordt echt gekeken naar wie jij bent en wat jij nodig hebt. Maar je leert hier juist ook om te helpen in het groeiproces van de ander. Ook dat vind ik heel mooi. Op de EH voel ik de liefde van God door mensen heen.”

Als ik zeg ‘De EH is de beste basis voor je leven’, dan zeg jij:
“Helemaal mee eens! Op de EH leer je zo veel waar je in je leven wel eens over na gaat denken. Ik denk dat mensen bij een tussenjaar denken: oh maar dan loop ik achter vergeleken met de rest, maar dat is echt niet waar! Eigenlijk heb ik het gevoel dat ik nu voorloop, omdat ik zoveel tijd heb gehad om na te kunnen denken over wie God is, wie ik ben en wat daar allemaal bij komt kijken. Echt een zegen dus!”

Welk advies geef je jongeren die nog voor de keuze staan?
“Dit was voor mij een waardevol jaar die ik voor geen goud had willen missen. Ik gun dit iedereen. Ik geloof dat het altijd goed is om een jaar bewust stil te staan bij wie je bent en wie God voor jou is. Het jaar bereidt je zo goed voor op je vervolgstudie maar ook op je verdere leven. Proef de sfeer op de EH bij een Open Dag en praat er goed over met anderen!”

WhatsappInstagramNieuwsbrief