Skip navigation Menu

Gijs: “Een tussenjaar bij de EH is een hele goede basis voor je leven!”

Gijs van Delft doet op dit moment het Basisjaar bij de Evangelische Hogeschool in Amersfoort. Tijdens een uitdagend christelijk tussenjaar van de EH werk je aan de beste basis van je leven. Het is een jaar vol verdiepende inzichten die je stimuleren bij het maken van keuzes in je leven, zodat je bewust en stevig in het leven leert te staan. Gijs: “Ik heb ontzettend veel over mezelf geleerd en ik snap beter waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe. En ik weet ook beter hoe ik daarmee om moet gaan!” In dit interview vertelt Gijs over zijn ervaringen bij de EH.

Een hele goede keuze
“De eerste keer dat ik van de EH hoorde, was in 2017 toen mijn zus besloot een basisjaar aan de EH te volgen. Ik was toen nog vrij jong en begreep nog niet helemaal wat ze in Amersfoort ging doen, maar het eerste zaadje voor mijn eigen EH-avontuur werd toen al geplant. In de jaren daarna kwam de EH af en toe ter sprake, maar ik besteedde er niet veel aandacht aan. Pas in de zomer van 2023, toen ik begon te twijfelen aan de studie waarvoor ik ingeschreven stond, dacht ik weer aan de EH en overwoog ik of zo’n basisjaar iets voor mij zou zijn. Ik sprak veel met mijn zus over haar ervaring en deed veel onderzoek op internet. Uiteindelijk besloot ik me ook in te schrijven voor het basisjaar, dit bleek een hele goede keuze!”

Meer geleerd dan verwacht
“Wat ik vooral hoopte toen ik me inschreef bij de EH, was dat ik veel over mezelf zou leren en aan mezelf zou kunnen werken. Ik zat niet zo goed in mijn vel en wilde graag ontdekken waar dat vandaan kwam. Ook wilde ik meer over God leren en Hem een grotere plek in mijn leven geven. En natuurlijk wilde ik er graag achter komen welke studie bij mij zou passen.

Als ik nu terugkijk op het afgelopen jaar, zijn veel van mijn doelen bereikt en ik heb zelfs nog meer geleerd dan ik had verwacht. Ik heb ontzettend veel over mezelf geleerd en begrijp beter waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe. Ik weet nu ook beter hoe ik daarmee om moet gaan. Wat mij daarbij enorm heeft geholpen, was het nadenken over mijn beeld van God en hoe dat invloed heeft op hoe ik me over mezelf voel. Daarnaast heb ik ook een studie gevonden die goed bij me past.”

Christenzijn in je vakgebied
“Op de EH hebben we het veel gehad over christenzijn in je werk. Wat mij het meeste bij zal blijven zijn de colleges die daarover gingen. We dachten samen na over hoe je christen kan zijn in een omgeving waar dat misschien eerder de uitzondering dan de regel is. Ik ga komend jaar beginnen aan een studie Journalistiek en daar heb ik ontzettend veel zin in. Ik wil de colleges toe gaan passen tijdens mijn studie en in mijn toekomstige werk!”

Thuis op de EH
“Op de EH hangt een ontzettend veilige sfeer. Ik heb nog nooit een school gehad waar ik zomaar onbeheerd mijn laptop achter durfde te laten en geen moment zou twijfelen of die er een paar uur later nog wel zou liggen. Helaas heeft dit ook nadelen: als je zomaar overal alles kan laten slingeren, vergeet je ook vaak weer je eigen spullen mee te nemen. Daarnaast kan je eigenlijk altijd wel met iemand een gesprekje aanknopen: iedereen is ontzettend open en dat zorgt ervoor dat je je heel snel thuis voelt op de EH!”

Een goede basis voor je leven
“Een tussenjaar bij de EH is een hele goede basis voor je leven! Doordat ik mezelf veel beter heb leren kennen en sterker in mijn geloof sta, heb ik het gevoel dat ik goed voorbereid ben op mijn komende studie en de rest van mijn leven. En ik ben nog niet klaar met alle thema’s die we hebben besproken. De EH is namelijk absoluut geen school waar onderwerpen helemaal afgesloten worden, maar eerder een plek waar we zo veel mogelijk losse eindjes verzamelen. De komende jaren zal ik dus nog vaak de artikelen en colleges nalezen om me te blijven ontwikkelen.”

Kies altijd voor de EH
Bij twijfel, kies altijd voor de EH! Studeren kan een jaar later ook nog, terwijl de kans kleiner is dat je de EH na je studie nog gaat doen. Ik geloof dat de EH een enorme verrijking voor je studie is. Je leert alvast op een academisch niveau denken en went aan academische teksten, waardoor je meer uit je studie zult halen. Daarnaast is dit jaar, met alle gezelligheid en goede gesprekken, sowieso nooit een weggegooid jaar!”

WhatsappInstagramNieuwsbrief