Skip navigation Menu

Evianne: “Dit is de perfecte tijd om een jaar te besteden aan ontdekken wie God is en hoe jij in het leven wil staan.”

Evianne

Hoe ben je in aanraking gekomen met de EH en/of het Basisjaar?

“Mijn beide ouders hebben jaren geleden (niet tegelijk) het EH-basisjaar gedaan. Hier hebben ze altijd goede verhalen over gedeeld. Ook heeft een vriendin van mij vorig jaar het EH-basisjaar gedaan, waardoor ik met haar mee kon kijken.”

Wat was je persoonlijke aanleiding om je aan te melden?

“Hiervoor heb ik zes jaar VWO gedaan en hier heb ik altijd hard voor moeten werken. Ik verlangde naar een jaar waarin ik rustiger aan kon doen en echt even stil kon staan om na te kunnen denken/leren over het geloof, hoe ik in het leven wil staan en wat mijn zwakke en sterke punten zijn.”

Wat waren je verwachtingen aan het begin van het jaar en hoe kijk je er nu op terug?

“Vooraf aan de EH hoopte ik meer kennis te krijgen over het geloof en er hierdoor steviger in te staan. Met name het hebben over discussiepunten keek ik naar uit, want ik wist daar nooit goed mijn meningen bij. Ook hoopte ik in het basisjaar een spiegel voor mijzelf te zetten en zo meer over mijzelf te leren. En ook vooral goede handvaten te krijgen in sommige uitdagingen, zoals bijvoorbeeld perfectionisme.

Ik heb zeker ontzettend veel geleerd over het geloof en ik weet ook beter hoe ik sta in bepaalde discussieonderwerpen, dus deze verwachting is zeker uitgekomen. Wel heb ik geleerd dat als je echt bijbelkennis wil hebben, je daar echt voor moet gaan zitten en veel tijd voor nodig hebt, want de Bijbel is een dik boek. Hier ga ik dus nog lekker mee verder. Ook heb ik echt waardevolle handvaten gekregen in persoonlijke en geloofsontwikkeling.”

Wat verwacht je van je eigen toekomst na de EH?

“Het zal even wennen zijn om niet meer zoveel met anderen met het geloof bezig te zijn en in zo’n veilige christelijke sfeer te kunnen leren, maar ik heb ook wel echt zin om aan mijn nieuwe studie te beginnen. Ik verwacht dat het niet altijd zal meevallen en dat het met ups en downs zal gaan, maar we hebben op de EH heel veel goede handvaten gekregen in bijvoorbeeld studiehouding, de maatschappij en geloofsontwikkeling, dus ik hoop dat ik in de mindere periodes de waardevolle lessen op de EH mag herinneren en hierdoor hoopvol door kan gaan.”

Wat valt je op aan de EH?

“Op de EH is echt een veilige sfeer, waarin je mag komen zoals je bent. Er komen heel veel verschillende mensen naar de school, maar je bent wel allemaal met hetzelfde bezig. Dat verbindt.”

Als ik zeg ‘De EH is de beste basis voor mijn leven’, dan zeg jij:

“Zeker waar! De wereld trekt hard en laat het lijken alsof uiterlijke dingen het belangrijkste zijn: goede baan, mooi huis etc. maar je voelt je pas echt vredig en vervuld als je de waarheid kent en ernaar leeft. Op de EH leggen ze dit uit en helpen ze je ook vorm te geven aan het leven met God. En daar draait het uiteindelijk allemaal om, de basis: God.”

Welk advies geef je jongeren die nog voor de keuze staan?

“Ik zou zeggen doe het! Je hebt nog genoeg jaren om te gaan studeren of werken. Dit is de perfecte tijd om een jaar te besteden aan ontdekken wie God is en hoe jij in het leven wil staan. Dan kun je de rest van je jaren deze waardevolle en super handige levenslessen verder uitwerken. Tijdens het studeren komt er ook veel op je af en dan is het echt fijn om al bezig te zijn geweest met wie God is, wie jij bent en wat je wel en niet kan. Het is sowieso geen verspilling van tijd en wie weet maak je ook vrienden voor het leven, dus ga ervoor!”

WhatsappInstagramNieuwsbrief