Skip navigation Menu

Doortje: “Door de EH sta ik steviger in mijn schoenen.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met de EH en/of het Basisjaar?

“Ik heb de EH leren kennen via familie. Twee nichten van mij hebben het basisjaar ook gedaan. Mijn vader, moeder en een tante hebben het jaar aangeraden. Ik dacht ‘kijken kan geen kwaad’, dus ik ging naar een infodag en kort daarna melde ik mij aan voor het basisjaar.”

Wat was je persoonlijke aanleiding om je aan te melden?

“Ik wist niet wat ik wilde doen na de havo, dus de grootste reden voor mij was mijn studiekeuze. Naast mijn studiekeuze wilde ik ook werken aan mezelf. Met een verse ASS-diagnose in de zak wilde ik leren wat dit voor zou betekenen voor mijn vervolg studie. Ook wilde ik graag aan mijn geloof werken. Meer leren over het christendom en de Bijbel en woorden kunnen geven aan waar ik in geloof.”

Wat waren je verwachtingen aan het begin van het jaar en hoe kijk je er nu op terug?

“Ik wist niet goed wat ik moest verwachten van de EH en het basisjaar. Het was erg verschillend van wat ik gewend was van de havo. De docenten waren aardig en je kon merken dat ze wisten waar ze het over hadden. Het fijnste vond ik dat ze hun persoonlijke mening uit onderwerpen haalden. Ze geven de feiten en leggen het bij jou neer om erover te denken en een eigen mening te vormen.”

Als ik zeg ‘De EH is de beste basis voor mijn leven’, dan zeg jij:

“Zeker waar! Door de EH heb ik een bredere en betere kennis van mijzelf en mijn geloof! Ik ken mijn krachten en valkuilen. Ik kan mijn mening verdedigen en uitleggen. Alles samengevat; Door de EH sta ik steviger in mijn schoenen.”

Welk advies geef je jongeren die nog voor de keuze staan?

“Doe het! Je kan met alle vragen terecht bij de docenten en ze zullen je zeker niet weg laten lopen met legen handen. De vriendschappen die je op de EH maakt zullen lang met je meegaan. Wat je op de EH leert is oprecht waardevol. Ik heb wat ik hier geleerd heb al meerdere keren kunnen gebruiken.

Ik weet dat het niet een goedkoop jaar is, maar het is het geld zeker waard. Laat het geld niet de bepalende factor zijn in jouw keuze.”

WhatsappInstagramNieuwsbrief