Skip navigation Menu

Zo kan God ook jouw voetstappen besturen

Jasper heeft vorig jaar het EH-Traject gevolgd. Vrijdag, 22 januari, deed hij een interview met GNR (Groot Nieuws Radio) over wat de EH voor hem betekend heeft. Lees hier een greep uit dat interview.

Kun je in vijf maanden EH-Traject hetzelfde bereiken als in een heel EH-Basisjaar?

“Ja, dat weet ik wel zeker. Bij het EH-Basisjaar zitten toch vaak mensen die bewust een jaar opzij gezet hebben. Bij het EH-Traject zitten mensen die denken: ‘Ik moet nú wat gaan doen.’ Er zit een spirit in. Die spirit zorgt ervoor dat je zóveel kunt verzetten in vijf maanden. Dus ik denk dat je zeker evenveel kunt bereiken in vijf maanden.”

Waarom ben jij de EH gaan doen?

“Ik deed hbo Bedrijfskunde. Ik stopte omdat ik een verlangen had om iets met mijn geloof te doen. De studie ging goed, maar toch stopte ik. Het was een moeilijke keuze, want: Wat ga je dan doen? Hoe moet je verder? Op dat moment wist ik nog niet van de EH, dus ik zat nog met niet zulke fijne gevoelens. Je bent teleurgesteld en je bent bang dat je mensen om je heen teleurstelt, in je familie, maar ook op school. Mensen vragen: ‘Hé, maar het gaat toch supergoed, waarom zou je stoppen?’ en ‘Hoe zie je dat voor je als je gaat stoppen?’. En mijn antwoord was: ‘Ik weet het nog niet.’”

“Het toffe is denk ik dat de EH geen Bijbelschool is en niet alleen een studiekeuzetraject. Ze omschreven het zo: ‘We koppelen deze tijd waarin we nu leven aan de Bijbel en aan het christelijke geloof en daar zit jij middenin. Al die drie aspecten gaan wij ontwikkelen met jou en met je medestudenten.’ En toen dacht ik: Dit is tof! Een Bijbelschool is super interessant, maar om daar ook nog deze maatschappij bij te betrekken en je medestudenten en het koninkrijk, ja, dat maakte mij heel enthousiast.”

Hoe is het nu met je?

“Nou, ik ben één van de weinige studenten die toch nog na het EH-Traject is geswitcht van studie. Dus toen kwam ik toch weer op zo’n moment te staan van: ‘Wat moet ik nu doen?’ Dat was heel zwaar, maar heel anders dan de eerste keer. Bij het EH-Traject heb ik zo erg geleerd om naar mezelf te kijken: Hoe sta ik hier in? Hoe maak ik keuzes? Wat is mijn basis nu geworden? En voor het EH-Traject had ik die basis niet. Nu kon ik alles weer terughalen: de hele reflectie die ik van mezelf had opgebouwd met mijn interesses, mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Je leert jezelf coachen met vragen als: ‘Wat past daarbij en wat kan ik daarmee?’ Ik heb toen heel veel gesprekken gevoerd, want dat leer je ook op de EH: praat over je gevoelens, praat met elkaar. En, nogmaals, het is nog steeds geen makkelijke periode, maar je gaat er makkelijker doorheen dan als je die basis niet hebt.”

En, wat is het geworden?

“Ik doe nu HRM (Human Resource Management). De keuzes waren beperkt, omdat ik halverwege het jaar iets anders wilde doen. Ik wilde geen deeltijdstudie. Dus ik kon óf stoppen, maar dan zit je weer een jaar stil en dat wilde ik niet en dan zou ik misschien ook terugvallen, óf doorgaan, óf teruggaan naar mijn vorige opleiding en dat was voor mij wel een mogelijkheid omdat die studie me goed afging en ik het op zich wel leuk vond. Door alle gesprekken die ik had gevoerd kwam ik bij Management & Organisatie op de CHE en die zeiden: ‘Je kunt terug naar je vorige opleiding, maar je kunt ook naar HRM toe.’”

“In eerste instantie dacht ik: ‘Waarom gebeurt dit? Waarom red ik het niet? Waarom trek ik het weer niet?’ En dan kijk je terug op het hele traject en kom je bij HRM terecht en ik zit hier precies op mijn plek. Dat kan geen toeval zijn. Zo kan God ook jouw voetstappen besturen.”

Wil je het hele interview beluisteren? Dat kan hier: 

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief