Skip navigation Menu

Van autoverkoper naar zendeling

Oud Traject-student Martijn (27) kwam, strak in pak, binnen als autoverkoper en student Commerciële Economie, maar verliet de EH met een heel ander toekomstbeeld. Hij werkt nu in het Midden-Oosten voor CAMA Zending: een organisatie die gemeenten sticht, ook onder de minst bereikte volken.

“Ik liep destijds vast in mijn werk. Toen ik me online inlas over het EH-Traject, besefte ik dat dat precies was wat ik zocht. Wat mij vooral aansprak was de investering in je persoonlijke geloof en de persoonlijke ontwikkeling, omdat ik in die tijd erg in de knoop zat met mezelf. Ik kon heel moeilijk mijn problemen bespreekbaar maken en mijn gevoelens uiten. Ik was in principe niet direct op zoek naar een nieuwe opleiding. Ik vond dat ik wel goed zat. Ik dacht alleen dat ik misschien wel ander werk kon vinden dat aansloot bij mijn opleiding. Uiteindelijk ben ik totaal iets anders gaan doen.”

Eenmaal op de EH

“Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze om het EH-Traject te doen. Ik voelde me meteen op mijn plek op de EH. Het introductiekamp was wel wat pittig, maar het was ook heel tof, omdat er meteen zoveel openheid in mijn tutorgroep was en dat maakte ook dat ik mezelf kon openstellen.

Het was ook verrassend dat je op de EH in zo’n korte tijd toch een band met de tutorgroep en andere studenten kunt opbouwen en hoe enorm betrokken de docenten en tutoren zijn. Als je het moeilijk vindt om jezelf open te stellen is het heel bijzonder als anderen dat wel doen en als je je zelf dan ook veilig genoeg voelt om hetzelfde te doen.

Het was het college over discipelschap dat mij het meeste is bijgebleven. Dat weekend kwam ik weer bij mijn ouders thuis en ik ging er toen echt over nadenken. Het was het sleutelmoment voor mij om de keuze voor God te maken. Ik kende Hem mijn hele leven al, maar toen besefte ik dat mijn geloof echt praktisch vorm mocht krijgen in mijn leven. Geloof is niet alleen een religie of een levenshouding, het is niet alleen een theorie, maar het heeft ook echt invloed op mijn leven: ik mag echt een relatie met God hebben.”

Roeping

“Door wat ik zelf op de EH meegemaakt en geleerd heb, ben ik er erg mee bezig gegaan hoe ik anderen dichter bij God kan brengen en hoe ik kan vertellen hoe je je geloof praktisch vormgeeft: door niet alleen naar de kerk te gaan en je christelijk voor te doen, maar door ook te realiseren dat je hele bestaan van God afhangt. Het deed me echt pijn dat ik soms mensen in de kerk zag bij wie je aanvoelde dat ze geloofden omdat ze het zo gewend waren en omdat ze het zo meegekregen hadden in hun opvoeding, maar bij wie het geloof nooit verder gegroeid was. Ik vind het ook jammer dat de geloofsleer soms mensen uit elkaar drijft; dat staat de ontmoeting in de weg. We moeten uiteindelijk een kerk zijn met de hoofdletter ‘K’. Op de EH heb ik wel echt een hart voor de kerk gekregen. Uiteindelijk ben ik ook GPW (Godsdienst Pastoraal Werk) gaan doen, omdat ik me geroepen voelde om in de kerk te dienen. Door de jaren heen ben ik steeds meer gaan nadenken over hoe ik daar iets mee kon doen, maar op de EH is dat zaadje geplant.”

De EH als basis voor je leven

“De EH is wel echt een goede basis geweest voor mijn leven, in ieder geval voor mijn geloofsleven, waardoor ik ook weer verder ben gaan groeien met andere cursussen en opleidingen. Het heeft mijn leven wel veranderd, ook in relaties. Als ik het EH-Traject niet gedaan had, dacht ik daar misschien ook wel heel anders over. De EH heeft echt invloed gehad op wat voor vrouw ik wilde vinden en op mijn mening over wat belangrijk is in je relatie en in je huwelijk.

Ik denk dat ik, als ik het EH-Traject niet gevolgd had, wel gelovig zou zijn, maar dat mijn geloof heel oppervlakkig zou zijn. Ik denk dat ik dan misschien wel nog steeds iets commercieels had gedaan en dat ik dan nu nog heel onzeker zou zijn over mezelf. Ik had dan niet het geluk gehad dat ik nu heb.

Ik zou het EH-Traject absoluut, zeker weten aanraden. Naar mijn mening is het gewoon ontzettend belangrijk om in die periode van je leven over jezelf na te denken en over je geloof en daarbij ook je carrière en opleiding. Dat is natuurlijk weer die drieslag waar ik op terugkom, die ook aangeboden wordt op de EH: persoonlijke ontwikkeling, geloofsontwikkeling en studiekeuze. Het is zo belangrijk om geholpen te worden.”

Wil je meer informatie? Kijk dan op www.eh.nl/eh-traject of mail, app of bel ons!

info@eh.nl | 06-21430273 | 033-460 4000

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief