Goddelijke rust
Vanaf het moment dat Marije (20) op de EO-jongerendag het EH-Traject ontdekte was ze enthousiast. Ze wist het zeker: na het behalen van haar eindexamen zou zij gaan beginnen met het EH-Traject aan de Evangelische Hogeschool. “Ik ervaarde zo veel druk op de middelbare school. Ik was er niet aan toe om direct door te leren. Ik had gewoon rust nodig in mijn hoofd.”
Tekst: Cherise Nieuwland
De jaren voorafgaand aan het Traject waren zwaar, te zwaar. “De laatste jaren vwo moest ik echt op mijn tenen lopen.” Door haar perfectionisme en ADD, kon ze niet stoppen met presteren. Haar middelbare-schoolcarrière vroeg zelfs zo veel van haar, dat ze daar mentale struggles aan over heeft gehouden. Ze legt uit dat de vijfde klas een langere periode van dieptepunten kende. “Het leek alsof ik niet eens in mijn eigen vel zat.” In haar examenjaar kon ze terecht bij een psycholoog en ging het beter. Toch ging het met Marije na het behalen van haar diploma weer minder. Als echte control freak, werd het door het gebrek aan structuur alleen maar drukker in het bovenkamertje.
Jaarlijks volgen zo’n 100 studenten een deeltijd EH-Traject aan de Evangelische Hogeschool in Amersfoort. “De meeste mensen die het Traject volgen, hebben dan net als ik een tussenjaar of zijn gestopt met hun studie. Zij weten dan even niet wat ze willen”, legt Marije uit. Tijdens het Traject volg je gedurende vijf maanden (van eind februari tot begin juli) colleges die te maken hebben met je persoonlijke ontwikkeling en geloofsontwikkeling, waarbij geloofstoerusting, oriëntatie op de maatschappij, studievaardigheden, studie- en beroepskeuze centraal staan. Aan deze zaken werk je vanaf begin tot einde via colleges, literatuur en opdrachten. Hierin word je persoonlijk begeleid en gecoacht door een ervaren tutor. “Zodat je de mens wordt die je bedoeld bent om te zijn.”
Via via kwam Marije in contact met een gezin waarbij ze kon logeren. Iedere maandagavond vertrok ze richting Amersfoort en ging donderdagmiddag of heel soms vrijdagochtend weer richting Den Haag. Drie dagen per week, dinsdag, woensdag en donderdag, volgt ze colleges en maakt ze verschillende opdrachten. Tijdens deze lessen leer je allemaal theoretische en praktische dingen over jezelf, God en de maatschappij. Dit kan van toepassing zijn op het dagelijks leven, maar ook bij de zoektocht naar jezelf. Omdat dit best intensief is, doe je dit niet alleen. Samen met je tutorgroep, bestaand uit twaalf studenten en een tutor, ga je op ontdekking. Je leert jezelf en elkaar kennen door lief en leed te delen. “Je maakt daar echt vriendschappen voor het leven.” Ook haar tutor Annette Ronner ziet het belang in van het samen doorlopen van het Traject. “De geïntegreerde aanpak, vanuit diepe interesse voor elkaar, is zegenrijk gebleken voor vele mensen,” verklaart Ronner.
Toch zegt Marije het Traject wel als druk en zeer intensief te hebben ervaren, aangezien ze continu met zichzelf bezig was: “Je komt jezelf zo vaak tegen.” Desondanks benadrukt ze wel dat ze de hele ervaring als heel waardevol beschouwt. “Door de EH ben ik steeds meer gaan inzien wat voor mij echt belangrijk is.” Ze legt uit dat ze door alle colleges, wijze lessen en goede gesprekken haar waarde leerde kennen, waardoor ze nu sterker in haar schoenen staat. Ook haar tutor merkte deze groei op. “Marije is getransformeerd van iemand die van zichzelf altijd blij en behulpzaam moest zijn, naar een evenwichtiger jonge vrouw die lief én leed durft te omarmen als deel van het leven. Van iemand die onthutst was over de hoeveelheid en diepte van haar gevoelens, tot iemand die daar wat meer inzicht in kreeg en mee om leert gaan”, legt Annette uit. Daarnaast vertelt Marije dat het Traject haar geleerd heeft om rust te vinden, door in haar dagelijks leven een stop te kunnen zetten op de constante druk die zij voelt: het alsmaar presteren. “God is dan het oog van de tornado, waarbij je kan schuilen als het je allemaal even teveel wordt.”
Eerlijkheid dient te zeggen, dat ondanks veelal positieve ervaringen met het EH-Traject, niet iedereen dezelfde ervaring deelt. “Dat zal per persoon heel erg verschillen of iemand het als nuttig heeft ervaren.” Desondanks heeft het Marije geholpen om uit een diep dal te komen. Ze raadt het dan ook iedereen, zowel gelovigen als ongelovigen, aan om het EH-Traject of soortgelijk opties, zoals Breekjaar, te volgen, “omdat je even stilstaat in de drukke maatschappij. Het is heel fijn om te beseffen waar je het allemaal voor doet.”
Nieuwsgierig naar wat de EH voor jou kan betekenen? Bezoeken een van onze open dagen!