Skip navigation Menu

Studentverhaal Jasper

Jasper (19) uit Veenendaal studeerde Bedrijfskunde, maar besloot na een paar maanden te stoppen. “Ik heb het altijd al gaaf gevonden om voor de klas te gaan en ik was goed in economie. Bedrijfskunde was een algemene, brede studie van waaruit ik wilde doorstromen naar het onderwijs. Docent economie worden was het plan. Eenmaal begonnen aan de studie vond ik het leuk en interessant, maar worstelde ik ook met de vraag: is dit wat ik echt wil? Ik heb een grote passie voor het geloof en voor jongeren, en ik besloot om mijn hart te gaan volgen en op zoek te gaan naar een studie waarin ik deze twee passies kon combineren.”

Omdat hij de resterende helft van het schooljaar zinvol wilde besteden, koos Jasper voor het EH-Traject. “Wat me aansprak was de combinatie van geloof, persoonlijke ontwikkeling en studiekeuze. Ik ben op een open dag geweest en had een redelijk goed beeld van wat mij te wachten stond. Toen ik me aanmeldde, dacht ik: kom maar op, ik ben benieuwd wat jullie mij te bieden hebben.”

Verrijkt

Op de EH word je ook geholpen op het gebied van studievaardigheden en maatschappelijke bewustwording. Hoewel hij op die gebieden heeft bijgeleerd, sprongen geloofs- en persoonlijke ontwikkeling er voor Jasper echt uit. “Wat ik tof vond, is dat de aangeboden kennis zo diep ging. Dat komt vooral door hoe het geloof aan alle thema’s werd verbonden. Je gaat op zoek naar wat de Bijbel zegt over een thema en vervolgens werd het praktisch gemaakt. Dat heeft mijn leven zo verrijkt! Kijk, ik kom uit een christelijk gezin, ik heb altijd christelijk onderwijs gevolgd, ik ga naar de kerk en ben daar ook best actief. De EH past prima in dat plaatje en je zou kunnen zeggen dat je dan binnen je christelijke bubbel blijft. Maar ik geloof dat ik nog nooit vanuit zo’n brede kijk naar mezelf en naar het geloof heb gekeken.”

Tunnelvisie

“Tijdens het Traject ontdekte ik dat ik in een bepaalde tunnelvisie terecht was gekomen en de EH heeft me geholpen om mijn zichtveld te verruimen. Thema’s worden van alle kanten benaderd, zowel vanuit de verschillende christelijke achtergronden, maar ook vanuit niet-christelijk perspectief. Daarnaast heb ik mijn valkuilen en mijn talenten ontdekt en daardoor een beter beeld gekregen van wie ik ben en waar ik voor sta. De EH is een verrijking voor alle jongeren, ongeacht kerkelijke achtergrond. Het is een plek van vernieuwing en verdieping.”

Goede studiekeuze

Volgend jaar begint Jasper aan de studie Leraar Godsdienst en Levensbeschouwing, een bevestiging van wat hij voor het Traject al overwoog. “Het verschil is dat ik deze keuze nu niet vanuit een tunnelvisie heb gemaakt, maar aan de hand van alles wat de EH me heeft aangereikt. De rol van groepsgenoten was daarbij ook erg belangrijk. We zaten allemaal in hetzelfde proces, we zijn allemaal van voor af aan begonnen, hebben elkaar feedback kunnen geven en konden vervolgens stap voor stap naar een goede studiekeuze toewerken.”

Vriendschappen

“Het Traject duurt maar vijf maanden en na een maand kwam de coronacrisis. We gingen van fysieke naar online colleges. In die eerste maand was er zo’n community opgebouwd, zo’n sterke band, dat het balen was dat we elkaar niet meer konden ontmoeten. Gelukkig hebben we elkaar zoveel mogelijk online weten te vinden en heb ik zeer waardevolle, nieuwe vriendschappen kunnen sluiten.”

Nieuwsgierig naar wat de EH voor jou kan betekenen? Bezoek één van onze open dagen!

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief