Skip navigation Menu

"Ik gun iedereen de EH!"

“Ik zou eigenlijk willen dat iedereen de kans krijgt om de EH te doen, ook de personen die al aan een studie begonnen zijn!” Aan enthousiasme heeft Anneleen geen tekort, en dat terwijl ze tot iets meer dan een half jaar terug nog nooit van de EH had gehoord.

In september begon Anneleen (19) uit Hattemerbroek aan de opleiding Social Work om er vervolgens na een maand weer mee te stoppen. “Het was eigenlijk mijn tweede keus. Ik wilde aanvankelijk Toegepaste Psychologie gaan studeren, maar was daar niet voor ingeloot. Daardoor had ik me er ook wel een beetje op vastgepind: Social Work zou het echt moeten zijn.” Eenmaal begonnen, bleek ze echter niet goed voorbereid. “Ik had me nauwelijks verdiept in de opleiding en de school. Toen ik eenmaal begonnen was viel het me tegen.”

Enthousiast

Toen ze gestopt was, wezen twee vrienden –allebei oud-student van de EH- haar op het Traject. “Zij waren zeer enthousiast en daardoor werd ik weer enthousiast.” Anneleen ging naar een open dag en ze was om. “Wat me aansprak was het feit dat ik mezelf kon ontwikkelen, vooral ook op geloofsgebied. Ik was op zoek naar meer Bijbelkennis. Ik zat wel op catechisatie, maar vond het lastig om in de Bijbel te lezen. Ik had het idee dat ik er ook niet zoveel mee kon. Dat is op de EH totaal veranderd. Bij de colleges wordt de Bijbel betrokken en daardoor werd het voor mij een gewoonte om erin te gaan lezen. Bovendien werd er een toepassing gemaakt naar de praktijk en dat maakte het voor mij allemaal veel duidelijker. De Bijbel werd meer en meer voor mij een leefboek in plaats van een leesboek. Ik heb ontdekt dat er over zoveel dingen in de Bijbel iets terug te vinden is.”

Toegevoegde waarde

“De docenten zijn echt betrokken op de studenten en wat ze zeiden was zo leerzaam en van toegevoegde waarde. Daardoor wilde ik echt geen college skippen, ook al had ik met sommige onderwerpen wat minder.”

“Op het Traject heb ik geleerd dat een persoonlijke relatie met God belangrijk is, maar ook dat dat mogelijk is. Voor mij was het geen vanzelfsprekendheid dat geloven inhoudt dat je een relatie met God aangaat. Daar ben ik me nu veel meer bewust van geworden. Daarnaast heb ik geleerd dat je studiekeuze te maken heeft met je roeping, maar dat die roeping niet alleen in de verre toekomst is, maar dat het ook iets is van vandaag, morgen en overmorgen. Roeping klinkt heel groots en misschien wel zwaar, maar het zit ook in de kleinere dingen, in hoe je van betekenis kunt zijn voor anderen. Elke dag is waardevol en je krijgt de mogelijkheid om elke dag iets voor God te doen.
Dat besef heeft mijn studiekeuze niet onbelangrijk gemaakt, maar ik kan het daardoor wel relativeren. Ik hoef niet te gaan studeren met het totaalplaatje van de rest van mijn leven in gedachten. Ik hoef niet alles `nu en tegelijk’ te weten. Dat heeft mijn leven veel meer ontspannen gemaakt.”

Warme plek

Het komend cursusjaar gaat Anneleen wederom Social Work studeren. “Ik ben erachter gekomen dat de opleiding toch wel heel goed bij mij past en dat ik was gestopt omdat ik de verkeerde school had gekozen. Dankzij alle colleges, literatuur en vooral ook de gesprekken met de decaan ben ik tot dat inzicht gekomen. Ik had trouwens nog niet eerder meegemaakt dat een decaan met zoveel aandacht voor mij, mijn interesses, kwaliteiten en persoonlijkheid me heeft begeleid in dat proces.”

“Als ik de EH in een paar zinnen zou moeten omschrijven dan is dat een warme plek waarbij je jezelf en God beter mag leren kennen. Je wordt echt gezien. Enerzijds klinkt dat best soft, maar dat is het tegelijkertijd ook weer niet. De EH is best confronterend en je komt jezelf hoe dan ook tegen. Maar om dat met leeftijdsgenoten te doen die allemaal in hetzelfde maar toch ook eigen proces zitten, is ongelooflijk waardevol. Ik gun iedereen de mogelijkheid om de EH te doen.”

Nieuwsgierig naar wat de EH voor jou kan betekenen? Bezoeken een van onze open dagen!

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief