Skip navigation Menu

“Op de EH leer je op een heel positieve manier hoe God jou begeleidt en hoe Hij jou draagt”

Inge Streekstra (59) volgde afgelopen najaar de cursus Persoonlijke Ontwikkeling. Zij begon aan de cursus met twee doelen: ontdekken welke loopbaan bij haar past en ontdekken waarom zij overspannen was geraakt.

Mijn zoon heeft het EH-Traject gedaan. Toen hij op de EH binnenkwam voor een open dag zei hij gelijk: “Dit wil ik doen.” Hij voelde de sfeer van openheid, vriendelijkheid en betrokkenheid; hij voelde zich geaccepteerd. Dat beviel zo goed dat hij daarna nog het EH-Basisjaar gedaan heeft. In die tijd kwam ik af en toe op school voor mijn zoon en dat is hoe ik van de cursus Persoonlijke Ontwikkeling gehoord heb. Ik ben twee jaar geleden overspannen geworden, en toen ben ik uit mijn werk geraakt. Toen mijn zoon afscheid nam op de EH, ben ik naar Paul [onderwijscoördinator van het EH-Traject, red.] toegegaan en zei ik: “Ik wil eigenlijk die cursus wel doen.” Toen zei Paul: “Weet goed waar je aan begint als je nu nog in die overspannenheid zit, want het kost wel heel veel energie. Denk er maar eens goed over na.” Enige tijd later ben ik gestopt met werken en besloot ik de cursus te gaan doen.

Ik had, voordat ik aan de cursus begon, twee doelen: ontdekken wat voor baan ik wilde, en ontdekken waarom ik overspannen was geraakt en hoe ik niet weer in die valkuil kon trappen. Ik heb me heel erg begeleid gevoeld in die persoonlijke ontwikkeling, die altijd in relatie stond tot mijn geloofsontwikkeling. Dat vond ik heel fijn: dat je er niet alleen voor staat, maar dat je er samen, niet alleen met je tutor, maar ook met God, uit mag komen. Ik was heel druk met dingen als alle literatuur lezen en samenvattingen maken. Dat kostte heel veel tijd. Daarom zei mijn tutor dat ik het loopbaantraject misschien beter kon laten liggen, omdat ik nog zoveel met mezelf bezig was. Dat heb ik toen gedaan en dat is echt goed geweest. Het verrast mij eigenlijk dat ik zonder die loopbaanbegeleiding toch tot mijn bestemming ben gekomen. Zo ervaar ik dat heel erg. Door deze cursus voel ik dat ik heel erg ben opgebouwd. Bij alles wat nu op mijn weg komt, kan ik God een plek geven in mijn leven.

Tijdens de cursus lazen we over persoonlijkheidsstructuren. Ik herkende me heel erg in de afhankelijke persoonlijkheidsstructuur. Ik merkte dat ik maar één richting had en dat was naar de ander toe. Ik wil altijd de ander helpen en zorgen dat die het goed heeft. Maar waar ben je zelf dan nog in het hele verhaal? Daar zat de clou, daarom ben ik overspannen geworden. Ik luisterde te weinig naar mijn eigen signalen. Dat heb ik op de EH geleerd. Ik heb ook geleerd om op een veilige en goede manier voor mezelf op te komen. Die assertiviteit is denk ik de basis om verder te komen.

Op de EH leer je op een heel positieve manier hoe God jou begeleidt en hoe Hij jou draagt. De sfeer is gezellig en open. Wij hadden iemand van 23 en iemand van over de 65 in de groep. Die diversiteit, daar leer je eigenlijk het meest van. Mijn eerste ongemak was na één cursusdag al weg. Eigenlijk zou iedere jongere die bezig is met zijn geloof een opleiding aan de EH moeten doen. Ik heb gezien hoe erg mij zoon veranderd is. Hij heeft heel veel geleerd over zichzelf en dat is te merken en hij heeft een hele goede studiekeuze gemaakt. Door de EH is hij volwassen geworden. Hij zei ook tegen mij toen ik de cursus wilde doen: “Mam, ik gun jou dit.” Je wordt hier zo opgebouwd en op zo’n positieve manier. Als mensen echt iets willen doen waarin God door hen werkt, dan is dit de cursus voor hen, want je leert én over jezelf én over God. Je krijgt echt waar voor je geld.”

infogids-eh-cursusMeer informatie over de cursus Persoonlijke ontwikkeling? Vraag dan de infogids aan!

Vraag de infogids aan
AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief