Skip navigation Menu

“Eigenlijk zou iedereen zo’n jaar moeten doen, want het brengt je zoveel en het is zo goed voor je.”

Wietske was 16 jaar toen zij haar havodiploma haalde. Dit vond ze nog te jong om meteen te beginnen met de opleiding die ze wilde doen en daarom besloot ze het EH-Basisjaar te gaan volgen. Hier heeft ze geen spijt van.

“Op advies van mijn moeder heb ik een keer een open dag bezocht van het EH-Basisjaar. Daar sprak ik een student en hoe hij vol overgave sprak over de sfeer op school, de toewijding van de docenten en de band die je opbouwt met je tutorgroep, daar werd ik heel enthousiast van. In de informatiegids las ik toen ook dat er veel met geloof gedaan zou worden en dat had ik gemist op de middelbare school, want daar was dat geloofsaspect veel minder aanwezig, waardoor ik er weinig over had kunnen praten en ik nog niet echt een duidelijke mening had gevormd.

Ik wilde zonder verwachtingen aan de EH beginnen, zodat ik niet teleurgesteld zou worden.

Uiteindelijk had ik van tevoren toch wel een idee wat ik wilde bereiken: ik wilde mezelf beter kunnen verwoorden en verdedigen op geloofsgebied, zodat ik moeilijke vragen kon stellen en beantwoorden en zo op een goede manier discussies kon voeren. Ik merk al wel dat dat lukt, omdat het om me heen veel gebeurd, waardoor ik er zelf ook steeds meer aan begin.

Ondanks dat nu veel online is, vind ik het heel bijzonder hoe het ontwikkelen bijna vanzelf gebeurt. Aan het begin van het jaar vond ik het heel spannend hoe de dynamiek in de tutorgroep zou zijn en wat ik allemaal te horen zou krijgen in de colleges. Maar de sfeer binnen de tutorgroep is heel fijn en open. Ik voel me nu een stuk rustiger en ik voel me veilig om vragen te stellen. Onze tutor begeleidt ons ook heel goed. De sfeer tijdens de colleges is ook heel fijn. De docenten hebben echt het beste met je voor en dat gevoel had ik op mijn oude school niet, terwijl ik het hier al merkte op de open dag. Wat mij vooral is bijgebleven van de colleges zijn de verschillende methodes voor Bijbellezen. Ik verlangde erg naar een persoonlijke relatie met God. Door de juiste manier te vinden voor mij om Bijbel te lezen, voelde ik me daarin heel erg geholpen. Ik ben het toen ook echt actief gaan doen. Wat ik verder echt meeneem is het wandelen met God: Hem meenemen in je dagelijkse leven, dat versterkt je vertrouwen op Hem. Verstandsgeloof en gevoelsgeloof horen bij elkaar, maar als je God minder voelt, hoef je niet ondersteboven te raken: je bent nog steeds een kind van God. Dat draag ik elke dag met me mee.

Het onderwerp rondom relaties vond ik ook heel erg mooi. Ik wist niet dat dat besproken zou worden. Er werd ons verteld dat je niet een incompleet persoon bent als je single bent en dat het juist heel goed is om eerst zelf een compleet persoon te zijn voordat je aan een relatie begint. Dat heeft me wel heel erg gerustgesteld. Net voor dit jaar was mijn relatie stukgelopen en daar zat ik best wel mee. Iedereen om mij heen kreeg relaties en ik was heel blij voor hen, maar ik werd er wel telkens weer mee geconfronteerd. De EH leerde mij dat een relatie een aanvulling is op mij, het maakt me niet compleet. Ik vond daarnaast de openheid over homoseksualiteit erg mooi. Ik heb daar zelf ook mee geworsteld. De workshops die aangeboden werden in de veilige, beschermde en open omgeving vond ik heel gaaf.

Toen het eerste blok voorbij was, zat ik aan de keukentafel met mijn ouders en zei ik: “Eigenlijk zou iedereen zo’n jaar moeten doen, want het brengt je zoveel en het is zo goed voor je”. In mijn omgeving zag ik mensen die nog steeds onrust in hun hart hadden en in hun leven, terwijl ze al verder in het leven waren. Als zij nou na de middelbare school zo’n jaar hadden gedaan, dan hadden ze gewoon een hele goede basis gehad voor de rest van hun leven, denk ik.

Mijn beste vriendin is in februari gestart met het EH-Traject Dat heb ik haar aangeraden. Zij zag aan mij dat ik al zoveel veranderd was, dat ik veel zekerder was van mezelf, dat ik meer rust uitstraalde en dat God veel meer plek had gekregen in mijn leven. Ik zou eigenlijk dus de EH aanraden aan anderen omdat hun leven dan ook zo zal opvallen bij andere mensen.”

Ontdekken wat de EH voor jou kan betekenen? Bezoek een van onze open dagen! Kijk op www.eh.nl/voorlichting.

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief