Skip navigation Menu

De EH is levensveranderend

“Ik heb op zoveel vlakken een ontwikkeling meegemaakt. Regelmatig zat ik bij colleges en dacht: daar heb ik ook over tien jaar nog wat aan. De onderwerpen waar je op de EH mee bezig bent, gaan over levensvragen. Soms verschilt het met welke vraag je worstelt maar om daar mee aan de slag te gaan is goed voor iedereen.”

Stephan uit Vleuten volgde afgelopen jaar het Basisjaar en heeft geen spijt van die keuze.

Erg jong

“Ik was 16 jaar toen ik slaagde voor mijn havo-examen en ik vond mezelf nog erg jong om te gaan studeren. Ik wilde een tussenjaar nemen. Ik overwoog om naar het buitenland te gaan en daar evangelisatiewerk te gaan doen. Ook voor mezelf, want ik dacht op die manier verder te groeien in mijn geloof. In mijn oriëntatie heb ik ook een meeloopdag van de EH gevolgd en ik ontdekte voor mezelf allerlei redenen om juist het Basisjaar te doen. De EH vinkte alle criteria aan die ik zocht in een tussenjaar en het buitenland verdween steeds meer op de achtergrond. Het was bovendien lastig om een project voor een jaar te vinden, de kosten waren hoog… en ik zou het aspect van ontwikkeling missen dat ik op de EH wel zou krijgen.”

Redenen

“Er zijn best wel wat redenen te bedenken om naar de EH te gaan. De een komt voor studiekeuze, de ander voor persoonlijke ontwikkeling en weer een ander om verdieping van het geloof te zoeken. Voor mij was het een mix. Ik ben een beetje filosofisch ingesteld en ik denk best wel veel na over verschillende onderwerpen. Wat dat betreft waren er – so to speak – al wat zaadjes gepland, maar op sommige gebieden moest ik nog wel flink groeien.”

Vrijheid

“Het onderwerp wat voor mij echt een ding was, was `christelijke vrijheid’. Op mijn 15e had ik belijdenis van mijn geloof gedaan en dat was –uiteraard- een heel bewuste keuze. In de praktijk vond ik het echter lastig om te ontdekken en te doen wat God van mij vroeg. Ik vond het lastig om het geloof te interpreteren en ik wist niet hoe ik het vorm moest geven.
Ik dacht altijd dat het geloof m’n vrijheid zou beperken doordat je allerlei regels, verplichtingen en verwachtingen had waaraan je moest voldoen. Op de EH heb ik geleerd het geloof veel meer is en veel dieper gaat. En ook hoe ik daar voor mezelf mee om kan gaan. Neem bijvoorbeeld de 10 geboden. Ik snapte onder andere het idee van het gebod van zondagsrust niet. Ik zag voor mezelf geen enkele reden waarom dat belangrijk zou zijn. Maar ik heb ontdekt dat het Gods intentie is om mij het beste leven te geven dat er is. Dat betekent ook dat hij ons rust en tijd wil geven om te investeren in je relatie met Hem.”

Bijbelkennis

“Voor de EH had ik redelijk wat Bijbelkennis, maar daar is tijdens het Basisjaar nog meer aan toegevoegd. Ook heb ik kennis ontvangen over het geloof, het houden van Bijbelstudie en mijn evangelisatiestijl ontdekt. Dat was erg verrijkend en heeft mijn liefde voor het geloof enorm laten groeien en geholpen bij het uitdragen daarvan.
Het geloof is geen bijzaak meer in mijn leven. Ik wil niet alleen leven met God maar ook voor God. Dat had vervolgens ook invloed op mijn studiekeuze.”

Kernkwaliteiten

“Aanvankelijk wilde ik Security Management doen. De reden was dat ik erg geniet van aspecten rondom veiligheid en beveiliging en om te zorgen dat alles goed verloopt. De open dag die ik had bezocht was precies zoals ik had verwacht. Maar in de opleiding kwam het sociale aspect minder naar voren en dat was wel een van mijn kernkwaliteiten. Daarom heb ik besloten om Facility Management te gaan studeren, vooral door het aspect dat ik me in dit vakgebied me kan richten op andere mensen. Het gaat erom dat je dingen regelt zodat je anderen van dienst kunt zijn.”

Verschil te maken

“Ik raad iedereen de EH aan, ongeacht je leeftijd. De EH heeft een proces van nadenken, leren en onderzoeken in werking gezet. Antwoorden krijg je niet met de paplepel ingegoten, maar iedere keer word je opnieuw uitgedaagd om met allerlei vragen zelf aan de slag te gaan. Het is zo levensveranderend omdat je een enorme ontwikkeling doormaakt.
Ik had al besef dat ik niet met de massa wilde meegaan, maar ik wist niet hoe ik dat moest doen. De EH heeft me handvatten gegeven om met mijn leven verschil te maken.”

Nieuwsgierig naar wat de EH voor jou kan betekenen? Bezoeken een van onze open dagen!

 

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief