Skip navigation Menu

Empathie en kwetsbaarheid

“Het is vrij uniek om terug te kijken op een school waar je vandaan gaat met zoveel heimwee dat je eigenlijk meteen terug wilt.”

Ronald komt uit een EH-familie; 3 van zijn 4 broers en zussen zijn hem voorgegaan met het volgen van een opleiding aan de EH. Toen hij van de middelbare school kwam, wist hij nog niet wat hij wilde studeren. Hij had thuis veel positieve verhalen over de EH gehoord, dus besloot hij het er ook op te wagen. Twee jaar geleden volgde hij het EH-Basisjaar.

“Ik heb een meeloopdag gedaan op de EH, waar ik een half uur met Els van Dijk gepraat heb. Volgens mij heb ik letterlijk gevraagd: ‘Waarom zou ik de EH nog doen als ik alles al weet?’ Ze moest toen lachen en zei dat ik vast nog wel redelijk wat te leren had en dat ik op de EH ook dingen kon leren waarvan ik nog niet wist dat ik ze kon leren. En dat bleek uiteindelijk ook wel.”

Empathie en kwetsbaarheid

“Toen ik er eenmaal zat, merkte ik dat ik vooral op emotioneel en empathisch niveau nog veel te leren had, hoe ik bijvoorbeeld om moest gaan met mensen die niet alles vanuit hun ratio deden. Dat kwam veel terug op reflectiedagen. Ik moest leren om niet alleen vanuit mijn eigen perspectief te kijken, maar om ook mensen die uit hun gevoel dingen doen en ervaren, hun eigen plek te geven. Kwetsbaarheid is niet iets wat ik van huis uit veel meegekregen had. Er waren, wat mij betreft, twee opties: kwetsbaarheid op een heel nuchtere manier van ‘ik zeg alles en het maakt me niet uit wat ze vinden’ of kwetsbaarheid op zo’n manier dat het ook pijn kan doen als mensen daar verkeerd mee omgaan. Juist die laatste manier heeft een heel mooie kant, maar ook een rauwe kant op het moment dat mensen er verkeerd mee omgaan. Op de EH heb ik geleerd dat die laatste manier toch wel beter is en diepere en minder oppervlakkige relaties schept. Ik heb dan ook mijn beste vrienden overgehouden aan de EH.”

De sfeer op school

“De sfeer op school was goed. Het was de eerste plek waar niets hoefde en alles kon. Je had niet per se hele harde deadlines en cijfers die je echt moest halen. Je kwam er gewoon voor je persoonlijke ontwikkeling. Het is het eerste na de middelbare school waar je zelf voor kiest en waar niet alles voor je wordt geregeld. Op de EH zeggen ze ook: ‘50% komt bij ons vandaan en de andere 50% bij jullie inzet’. Je wordt gewoon zelf aan de gang gezet en dat vind ik heel positief.”

Natural chemistry

“Het hele concept van de tutorgroep is echt waanzinnig in vergelijking met de middelbare school. Je hebt, in mijn geval, gewoon 11 mensen die al vanaf week drie hun hele leven delen en je kunt een jaar lang gewoon met iedereen van hart tot hart praten. En dat wordt allemaal begeleid door een tutor die heel erg capabel is en hele goede vragen weet te stellen. De hechtheid binnen onze groep was er al vrij snel. Je hebt allemaal dezelfde leeftijd, dezelfde geloofsovertuiging, je hebt allemaal een bewuste keuze voor de EH gemaakt en dus een bewuste keuze voor een commitment aan de mensen die je tegenkomt en je treft het soms ook gewoon met een tutorgroep. Wij hadden wel echt een natural chemistry.”

“Het leuke aan de EH is dat het zo totaal anders is dan alles wat ervoor kwam. Je vindt daarom alles gewoon heel interessant, want het gaat over dingen waar je het nog nooit eerder over gehad hebt. Zo werden er thema’s aangesneden waar ik in mijn kerk of opvoeding nog niet over gehoord had, bijvoorbeeld: ‘Het koninkrijk van God’ in blok 3. Dat vond ik waanzinnig interessant en sindsdien ben ik er heel veel over gaan lezen.”

Waarom zou je de EH aanraden?

“Er is, denk ik, geen plek waar je beter gevormd wordt in een jaar dan de EH. Je wordt intellectueel gevormd door alle linten in de blokken, je wordt persoonlijk gevormd door vakken als ‘Praktische Levenskunst’ en ook in je geloof ontwikkel je; je krijgt een soort Alpha-cursus maar dan drie treden hoger. Het is gewoon het complete pakket dat je nodig hebt voor een algemene vorming. Je leert van alles, van A tot Z. Het is een investering in jezelf. Op voorhand weet je dat niet, maar achteraf…”

“Het is vrij uniek om terug te kijken op een school waar je vandaan gaat met zoveel heimwee dat je eigenlijk meteen terug wilt. Je gaat erheen omdat je door wilt met studeren, maar eigenlijk zou iedereen een Basisjaar moeten doen. Voor een algemene christelijke vorming en het stevig in je schoenen leren staan ten opzichte van de maatschappij is de EH echt de beste basis die je kunt hebben.”

Ontdekken wat de EH voor jou kan betekenen? Bezoek één van onze open dagen! Kijk op www.eh.nl/voorlichting.

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief