Skip navigation Menu

“Op mijn normale studie ging het nooit over wie ik zelf was.”

Remco (25) is ongelovig opgevoed en kwam op latere leeftijd tot geloof door een Alpha-cursus. Hij was op zoek naar een sterkere basis van zijn geloof en koos er daarom voor om zich te oriënteren op Bijbelscholen. Uiteindelijk vond hij op de EH waar hij naar op zoek was.

“Ik stond op een punt dat ik dacht: wil ik nu mijn studie afronden, aan het werk gaan en zo de rest van mijn leven in of wil ik eerst nog de tijd nemen om aan mezelf te werken en om na te denken over hoe ik in mijn leven sta? Ik koos voor het laatste en ben uiteindelijk naar de EH gegaan.

Wat mij voornamelijk aansprak was de sfeer, de kleinschaligheid, het contact met medestudenten en docenten, maar ook de inhoud: het programma is echt een combinatie van theorie, je leert over Bijbelse thema’s, en praktijk, je leert hoe je je geloof praktisch vorm kunt geven. Veel Bijbelscholen die ik tegenkwam waren óf meer theorie óf meer praktijk. Het lijkt mij juist goed om van allebei wat te krijgen.

We startten het jaar met een introductieweek. Dat was eigenlijk al een hele mooie start, omdat je er een paar dagen uit bent met elkaar, dus je neemt echt de tijd om elkaar te leren kennen. Het geeft ook precies de goede sfeer om te praten over het geloof. De EH voelde voor mij echt als een avontuur. Het was heel anders dan scholen die ik gewend was. Maar als ik terugdenk springt de sfeer er vooral uit voor mij, zowel in het contact tussen studenten als in het contact met docenten. Je leerde elkaar snel kennen en je kon vertrouwelijke dingen bespreken met elkaar. Dat is me wel echt bijgebleven als een uniek iets.

‘Leven in verbondenheid’ zijn de woorden die het jaar samenvatten voor mij. Leven in verbondenheid met God, met jezelf en met elkaar. Met dat soort thema’s werden vragen beantwoord die ik op dat moment had, juist ook omdat ik niet gelovig ben opgevoed: Wie is God voor mij? Wat betekent dat voor hoe ik omga met andere mensen en hoe ik naar mezelf kijk? Wat is geloven nu eigenlijk: is dat puur dat je zondag naar de kerk gaat en de Bijbel leest of gaat het breder dan dat? Ik ben er op de EH dus achter gekomen dat het geloof veel breder is dan dat: het heeft eigenlijk met je hele leven te maken, hoe je naar jezelf kijkt, hoe je naar een ander kijkt, hoe je naar de maatschappij kijkt, alles heeft wel met geloven te maken. God is het fundament voor alles. God is degene die je leven zin geeft.

Ik heb uiteindelijk best wel veel gehad aan de colleges ‘Praktische Levenskunst’ en dat had ik van tevoren niet verwacht. Het ging over thema’s als kwetsbaarheid en ik vond dat allemaal een beetje zweverig, maar zo heb ik dat helemaal niet ervaren. Ik heb door dat vak geleerd om om te gaan met vriendschappen. Ik kwam erachter dat dat nog best een moeilijk onderwerp voor mij was. En de colleges hielpen me om daar op een andere manier mee om te gaan, op een betere manier.

De tutoruren, de tutorgroepen en de tutorgesprekken staan me nog het meeste bij als ik terugkijk. Het is heel bijzonder wat voor band je daarmee opbouwt. In de eerste paar weken moet je je levensverhaal vertellen, waarin je deelt wat goed gegaan is en wat minder goed. En dat is natuurlijk best heftig, want je hebt het tegen mensen die je nog maar een paar dagen kent en je moet meteen je hele leven op straat leggen. Dat vond ik ook best wel spannend, maar ik denk dat we mede daardoor elkaar snel gingen vertrouwen en dat we echt een band hebben opgebouwd. Je weet dat je er voor elkaar bent, als studenten maar ook als studenten en tutor. Je stelt je heel open en kwetsbaar op aan het begin van het jaar en daardoor is het ook makkelijker om daar de rest van het jaar op voort te borduren. En de veilige sfeer van de EH is daarvoor een voorwaarde.

Het EH-Basisjaar is een jaar waarin je tijd apart zet om na te denken over jezelf en dat kan je een basis geven voor de rest van je leven. Het voelt misschien alsof je een jaar stilzit, maar ik heb echt ervaren dat de EH de beste basis is voor mijn leven. Op mijn normale studie ging het nooit over wie ik zelf was. Op de EH besteed je daar wel tijd aan en aan nog veel meer.”

Ontdekken wat de EH voor jou kan betekenen? Bezoek een van onze open dagen! Kijk op www.eh.nl/voorlichting.

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief