Skip navigation Menu

“Je kunt hier zijn wie je bent en niemand wordt buitengesloten”

Natan (17) uit Ede is in september begonnen met het Basisjaar. Waarom koos hij voor de EH? Hoe vindt hij het? En wat zegt het jaarthema `Hoera, het is vandaag’ hem? Wij vroegen het hem!

“Ik wilde een tussenjaar volgen, want na het behalen van mijn gymnasium diploma vond ik mijzelf met 17 jaar nog te jong om gelijk te gaan studeren. Mijn plan was om een jaar te gaan werken en zo wat geld te verdienen. Mijn ouders wezen me op de EH en vonden het fijn als ik het Basisjaar zou gaan doen. Ik had me haast al ingeschreven zonder dat ik wist waar ik naar toe ging, maar vlak voor de zomer ben ik toch nog eerst naar een voorlichting geweest. Dat was voor mij de bevestiging: ik ga de EH doen!

Ik zie de EH als een goede plek waar ik aan de slag kan gaan met mezelf en met het geloof. Ik zou dit jaar willen leren om meer open te worden. Ik maak makkelijk contact met mensen, maar het blijft allemaal best oppervlakkig. Ik hoop dat ik dieper contact kan leggen met mensen en dat ik misschien ook wat kwetsbaarder durf te zijn.

Op geloofsgebied hoop ik te ontdekken wat ik nou eigenlijk zelf geloof. Ik ben gelovig opgevoed en ik zie aan mijn ouders dat zij het geloof ook echt ervaren. Dat mis ik bij mezelf en ik zou graag willen dat de EH mij daarbij helpt.

Qua studiekeuze ben ik er wel uit. Dat wordt Informatica. Dat was het enige interessante vak op de middelbare school en het enige vak waar ik ook echte moeite in stak. Voor alle andere vakken deed ik eigenlijk het minimale. Tot de vierde klas was dat ok, want ik haalde goede cijfers. Daarna werden het meestal zesjes. Ik denk ook dat ik mijn diploma heb gehaald omdat de examens vanwege de coronasituatie waren geschrapt. Op het gebied van studievaardigheden zou ik me dan ook willen ontwikkelen, want als ik straks Informatica ga doen, wil ik daar wel echt vol voor gaan.

Ik zit nu een paar weken op de EH en het bevalt me erg goed. Eigenlijk beter dan ik had verwacht. De sfeer is chill; het is gezellig en ook weer serieus. Je kunt hier zijn wie je bent en niemand wordt buitengesloten. Ik heb hier heel snel vrienden gemaakt.”

Wat zegt het jaarthema `Hoera, het is vandaag’ jou?

“Ik moet dan gelijk denken aan een leuke, gezellige dag. Een dag op de EH, haha. Als je me die vraag vorig jaar had gevraagd zou die leuke, gezellige dag in ieder geval zonder iets van school zijn geweest.”

Ontdekken wat de EH voor jou kan betekenen? Bezoek een van onze open dagen! Kijk op www.eh.nl/voorlichting.

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief