Skip navigation Menu

Betere studiekeuze dankzij het Basisjaar

“Ik vond mezelf te jong om naar de universiteit te gaan. Op de basisschool heb ik een klas overgeslagen en was 17 jaar toen ik mijn vwo-diploma kreeg. Ergens had ik al wel een goed beeld van wat ik wilde; het zou of Theologie of Bedrijfskunde worden. Op die leeftijd deed ik ook geloofsbelijdenis en mensen in mijn omgeving zeiden tegen mij: jij wordt vast dominee Ik vond het geloof interessant, maar ik had niet zo veel met vrome, gelovige mensen.” Aan het woord is Maurins uit Bedum (Groningen). Het afgelopen jaar volgde hij het Basisjaar aan de Evangelische Hogeschool in Amersfoort.

Enigszins met het vooroordeel dat er veel vrome mensen op de EH rondliepen, bezocht hij een open dag. “Ik ben een gezelschapsmens. Ik vind het contact met vrienden erg belangrijk en hou van sport. Ik was bang dat als ik naar de EH zou gaan, er bepaalde kerneigenschappen van mij zouden verdwijnen. Ik kom uit een boerengezin en ik bedankte er voor om als een stadsmens terug te komen. Ik wilde absoluut niet dat er op die manier aan mij gesleuteld werd.
Maar toen ik de EH binnenstapte kwam ik daar mensen van mijn leeftijd tegenkwam met dezelfde interesses, met wie ik ook gewoon over voetbal kon praten. Een hele geruststelling. Ik heb me aangemeld en tijdens de startweek van het Basisjaar werd ik daar alleen maar in bevestigd.”

Studiekeuze

Studiekeuze was voor Maurins de belangrijkste reden om voor de EH te kiezen. “Ik wilde geen verkeerde keuze maken. Ik zocht naar een studie die paste bij mijn kwaliteiten en talenten én waarbij het toekomstige werkveld ook leuk zou zijn. Mijn studiekeuze was dus gericht op de lange termijn, en als die keuze dus niet goed was, zou mijn leven in duigen vallen. Dankzij de EH heb ik dat kunnen relativeren, want als ik straks toch vastloop in mijn studie, dan is dat niet het einde. Dan begin ik gewoon opnieuw.”

Ontdekking

“Op geloofsgebied heb ik veel geleerd. Ik dacht eerst dat geloof vooral een kwestie van beleving was. De belangrijkste ontdekking die ik op de EH gedaan heb, is dat het christelijk geloof ook rationeel en wetenschappelijk goed in elkaar zit. Als ik nu af en toe mijn twijfels heb, dan kijk ik om me heen en zie ik dat de wereld zo goed in elkaar zit en weet ik dat God daar achter zit. Daarnaast heeft de EH me geholpen om een mening te vormen over allerlei discussiepunten binnen christelijk Nederland zoals schepping en evolutie, homoseksualiteit of bijvoorbeeld de vrouw in het ambt. Daarbij werd niet aangestuurd op een bepaalde mening die je moest overnemen. Soms vond ik dat lastig en dacht ik: zeg me nou gewoon wat ik moet vinden. Maar de EH is er juist op gericht dat jij zelf je mening vormt en dat je daarover op een respectvolle manier met elkaar in gesprek gaat.”

Veel informatie

“Je krijgt veel informatie aangeboden via colleges en literatuur. De teksten vond ik soms best lastig, ik vond de colleges veel prettiger. Het is superinteressant om les te krijgen van docenten die de thema’s beheersen. Je merkt echt dat ze soms jarenlange studie hebben gedaan naar een bepaald onderwerp
Er is een grote verscheidenheid tussen de colleges en docenten. Op dit moment ben ik bezig met de afronding van het Basisjaar en ik merk dat ik toe ben aan een nieuwe uitdaging. En ja: dat wordt Bedrijfskunde in Groningen. Uiteindelijk koos ik niet voor Theologie omdat ik heb ontdekt dat ik het geloof interessant vind, maar niet als wetenschap. Met de decaan op de EH heb ik nog wat extra gesprekken gehad en die zei op een gegeven moment: je weet al lang wat je wilt studeren, maar je bent bang om verkeerd te kiezen.” Ik heb soms nog steeds last van FOBO (fear of better options, red.), maar ik ben wel overtuigd van mijn keuze om Bedrijfskunde te gaan studeren.
De EH heeft mij als persoon op het gebied van geloof en studiekeuze meer volwassen en weloverwogen gemaakt. Daar ben ik enorm in gegroeid.”

Nieuwsgierig naar wat de EH voor jou kan betekenen? Bezoeken een van onze open dagen!

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief