Skip navigation Menu

“Ik heb nog wel veel vragen, maar ik zoek nu liever samen met God naar antwoorden.”

Judith was niet gelijk enthousiast toen ze over de EH hoorde. Ze kon zich niet echt herkennen in andere christenen. Maar toen ze twijfelde over haar geloof, niet wist wat ze wilde studeren en online de EH tegenkwam, besloot ze het er toch op te wagen. Daar heeft ze gelukkig geen spijt van gehad.

“Het EH-Basisjaar was eigenlijk precies wat ik nodig had: een jaartje rust, een jaartje uitvinden wie ik ben en wat ik wilde. Achteraf vind ik mijn eerste mindset ook heel stom. Op de middelbare school had ik hele negatieve associaties gekregen met het geloof, omdat ik niet echt christenen om mij heen had en allemaal vooroordelen over mij heen kreeg van medescholieren. Ik kon me niet echt herkennen in andere christenen en ik denk dat ik me daarom ook een beetje afzette. Maar ik had toch echt behoefte aan antwoorden op mijn geloofsvragen: ik vond het bijvoorbeeld lastig om goede argumenten voor het geloof te geven en om mijn geloof te verdedigen. Daarnaast voelde ik me nog helemaal niet klaar voor een studie omdat ik nog niet echt wist wie ik ben en wat ik wilde.

Ik kwam binnen op de EH met een lijst vragen en die werden eigenlijk één voor één beantwoord in de tutorgroep. En verder hielpen de extra colleges die ik volgde ook erg. Tijdens de EH heb ik mezelf echt beter leren kennen en ik heb ook ontdekt wat ik leuk vind en wat mijn kwaliteiten zijn. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat ik graag vragen stel en het voortouw neem en bij mijn studie Journalistiek zit ik daarvoor goed. Ik moest wel echt wennen aan de sfeer op school. Het was heel fijn en veilig en heel anders dan ik gewend was, maar toen ik er eenmaal aan gewend was, genoot ik er heel erg van. Je kon met iedereen kletsen en het was altijd gezellig.

Aan twee oneliners uit de colleges van mevrouw Van Dijk (directeur van de EH,  red.) denk ik nog veel. Eén was iets als: je moet niet zo bezig zijn met wat anderen van je denken, want iedereen is bezig met zichzelf en met die vraag. Dat heeft me wel echt geholpen om het los te laten. De ander was: ‘Elke dag is de moeite waard, dus neem de tijd voor elke dag. Laat je ziel ademen.’ Dat heb ik ook echt meegenomen om zelfs in coronatijd iets van mijn dag te maken.

Ik ben op de EH tot geloof gekomen. Dat had ik niet verwacht. Ik dacht dat er misschien een zaadje geplant zou worden en dat ik dan iets van vier jaar later misschien de keuze voor God zou maken. Maar ergens rond blok 3 besefte ik dat ik nog wel veel vragen had, maar dat ik liever samen met God naar antwoorden ging zoeken dan alleen. Voor de EH zat ik nog niet lekker in mijn vel. Als ik keek naar de mensen om me heen en nadacht over het leven, dacht ik: we maken er zo’n potje van, hoe komt dat ooit goed? Maar nadat ik tot geloof gekomen was, voelde ik zo’n rust van binnen. God heeft mij gemaakt zoals ik ben en ik kan goed leven door Jezus als voorbeeld te nemen. Ik ben nu echt gelukkig.

Ik denk dat het heel goed en gezond is om een jaartje voor jezelf te nemen. Ik heb heel wat processen doorgemaakt maar ik voel mij vooral klaar voor de processen die nog gaan komen. Ik heb daarin een bepaalde basis meegekregen. Het is veel beter om een jaar de tijd te nemen om jezelf te ontdekken dan dat je dat tussen je andere werk door moet uitvogelen.”

Ontdekken wat de EH voor jou kan betekenen? Bezoek een van onze open dagen! Kijk op www.eh.nl/voorlichting.

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief