“Ik zag er aan de buitenkant uit als een Nederlander, maar van binnen was ik dat niet.”
Harm komt uit Indonesië, maar woont nu net twee jaar in Nederland. Het verschil in culturen viel hem zwaar: hij kreeg een burn-out en had last van een depressie. Daarnaast heeft hij ook nog last van zijn eigen perfectionisme. Hij kwam naar de EH omdat hij wilde leren over wie God is en wat Zijn genade inhoudt.
“Ik ben opgegroeid in het buitenland en de sfeer op de EH is eigenlijk vergelijkbaar: heel persoonlijk, open en gezellig en als er wat is, trek je aan de bel. De relatie met docenten is ook heel goed. In het begin heb ik ook bepaalde doelen gesteld, ik wilde bijvoorbeeld meer weten over het thema ‘wet en genade’.
Ik woon nu sinds twee jaar weer in Nederland en voor dit jaar vond ik dat heel zwaar. Dat is ook het jaar waarin ik die burn-out en depressieve klachten kreeg. Ik voelde me onbegrepen door mensen om me heen: ik zag er aan de buitenkant uit als een Nederlander, maar van binnen was ik dat niet. Daarnaast was het ook heel lastig dat ik van mezelf verwachtte dat ik alles moest begrijpen en eigenlijk perfect moest zijn. Maar op de EH kan ik gewoon naar mensen toestappen als ik problemen heb.
Ik heb heel veel gesprekken met mijn tutor. Dat helpt heel erg. En de colleges van het afgelopen blok over ‘wet en genade’ hielpen ook erg veel. In eerste instantie hield ‘wet en genade’ voor mij in dat ik altijd alles zelf moest doen, maar nu ligt de focus meer op genade en zie ik dat de vraag die God aan ons stelt ook vervuld wordt in Jezus. Eerst had ik altijd het gevoel dat ik er alleen voor stond en dat ik alles zelf moest oplossen, maar nu geloof ik dat het juist God is die werkt en dat ik Hem om hulp mag vragen.
De tutorgroep vind ik ook erg fijn. Zoals mw. De Wolf (onderwijscoördinator EH-Basisjaar, red.) het zei: ‘Gebruik anderen om jou te spiegelen.’ Daar ben ik echt een voorstander van. Soms ben je blind voor je eigen fouten of voor dingen die je dwars zitten en kan iemand anders die jou kent, een tutorgroeplid bijvoorbeeld, jou daarop aanspreken. Ik vind het contact ook heel fijn. Je kunt jezelf zijn. In het begin was het nog lastig omdat je het goed moet vinden dat iemand anders heel veel van jou weet, maar nu vind ik het eigenlijk heel goed. Ik heb nu een soort sociale terugval: als het misgaat, dan heb ik een heleboel mensen die mij willen steunen. Daarnaast kan ik bij hen ook terecht voor vragen over de cultuur in Nederland. Dat kunnen hele simpele dingen zijn als: geef ik iemand een hand of een knuffel?
De EH besteedt veel tijd aan je grondhouding en aan leren wie jij bent en daar kan je de rest van je leven op baseren. Je gaat er sterker door in je schoenen staan. De EH is een veilige omgeving om fouten te kunnen maken.
Ik heb het gevoel dat veel van mijn vragen beantwoord zijn en de nieuwe vragen die ik heb gekregen schrikken me niet meer zo af.”
Ontdekken wat de EH voor jou kan betekenen? Bezoek een van onze open dagen! Kijk op www.eh.nl/voorlichting.