Skip navigation Menu

“De EH is echt een warm bad: je kunt overal je verhaal kwijt.”

Chananja was helemaal niet van plan om een tussenjaar te doen, maar toen een jongen uit haar kerk bij een Bijbelstudie vertelde wat de EH voor hem betekend heeft, en zij niet wist wat ze wilde studeren, besloot ze toch naar een open dag te gaan. Diezelfde dag nog maakte ze de keuze voor het EH-Basisjaar.

“Ik dacht dat het een verspilling van mijn tijd zou zijn. Maar toen ik echt niet meer wist wat ik moest studeren, kwam ik erachter dat een EH-jaar misschien toch nuttiger was dan ik dacht. Ik was toen nog vrij onzeker en ik had niet veel christelijke vrienden. Dat vond ik niet fijn. Daarnaast wilde ik mijn relatie met God ook sterker maken. Ik had nog niet echt het gevoel dat ik geliefd ben en dat God genadig is. Dat miste ik erg. Ik wist het in principe wel, maar ik voelde het nog niet.

Wat me vooral aansprak van de EH was het onderdeel ‘Persoonlijke ontwikkeling’. Ik stond toentertijd nog niet zo stevig in mijn schoenen en ik hoopte dat de EH mij verder kon helpen. Meteen toen ik binnenkwam, proefde ik de sfeer: de mensen zijn heel verwelkomend en je merkt zodra je binnenkomt dat je niet veroordeeld wordt op wie je bent of wat je doet en dat mensen voor je open staan en je verder willen helpen. De EH is echt een warm bad: je kunt overal je verhaal kwijt.

Ik had op de EH echt een geweldige tijd. Ik heb er ook hele goede vrienden aan overgehouden. We bellen bijvoorbeeld nog één keer per twee weken met de hele tutorgroep. De sfeer in de tutorgroep was ook heel veilig, waardoor het makkelijker was om over lastige onderwerpen te praten. Verder vond ik de colleges heel leerzaam. Ze waren ook wel pittig, omdat je heel veel nieuwe informatie krijgt, maar je merkt wel dat je in korte tijd erg groeit, zowel persoonlijk als in je geloofsleven.

Het heeft me verrast hoeveel Bijbelkennis ik heb opgedaan. Ik heb helemaal geen moeite gedaan om passages te onthouden, maar om de een of andere reden zijn ze me toch bijgebleven. Laatst probeerde mijn moeder bijvoorbeeld te bedenken waar een bepaalde tekst ook alweer stond en ik wist dat meteen.

Wat ik vooral meeneem is het laatste gesprek dat ik met mijn tutor had op de EH. Hij zei dat ‘mijn naaste liefhebben als mijzelf’ niet per se betekende dat ik mijzelf moest wegcijferen, maar dat ik het ook kon omdraaien en dat ik mezelf dus ook lief moest hebben. Dat heeft wel echt veranderd hoe ik naar dingen kijk. Ik las het altijd zo dat ik alleen maar dienend moest zijn, maar nu weet ik dat mijn mening er ook toe doet.

De EH is sowieso geen verloren tijd. Het is een investering in jezelf. Je groeit enorm in je persoonlijk leven en in je geloofsleven, je maakt vrienden voor het leven en je loopt een heel studiekeuzeproces door, waardoor je echt goed kan nadenken over wat je wilt gaan doen. Je loopt niet het gevaar meer dat je aan een studie begint en dan in een soort identiteitscrisis komt, want je hebt al een jaar gehad om erover na te denken.

Ik raad iedereen aan om het EH-Basisjaar te volgen!”

Ontdekken wat de EH voor jou kan betekenen? Bezoek een van onze open dagen! Kijk op www.eh.nl/voorlichting.

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief