Skip navigation Menu

EH: de beste basis voor je leven

Amanda (19) uit Bunschoten-Spakenburg kende de EH al via vrienden. Ze was zelfs op een open dag geweest, maar besloot: ik heb de EH niet nodig. Ze wilde snel studeren, dan jong gaan werken en aan `het echte leven’ beginnen. Amanda koos voor Bedrijfseconomie omdat ze goed was met cijfers en omdat ze zichzelf daar wel zag zitten. Het liep allemaal anders. De studie was niet wat ze er van had verwacht en bovendien kwam ze in een burn-out terecht. Door haar perfectionisme hield ze vol, tot aan de laatste maanden van het eerst jaar. Uiteindelijk hakte ze de knoop door en besloot te stoppen.

“Toen ik die beslissing had gemaakt, was dat voor mij een grote opluchting. Ik zag het niet als falen want er viel juist een last van mijn schouders af. Ik nam me ook voor om niet in de situatie te blijven hangen maar om er mee aan de slag te gaan. Ik wist dat ik daar de EH bij nodig had. De oud-studenten die ik kende, waren daar op een bepaalde manier volwassener geworden en dat wilde ik ook.
Ik was verlegen, ik durfde geen keuzes te maken of mijn mening te geven. Bovendien was ik God tijdens mijn studie kwijtgeraakt, terwijl ik mezelf daarvoor als heel christelijk zou hebben omschreven. Ik miste wat in mijn leven; een bepaald geluk en de geruststelling dat er altijd Iemand was die je zag.”

Verandering

De verandering begon al tijdens de startweek in Helvoirt. “Ik kwam daar voor het eerst weer in aanraking met leeftijdsgenoten die actief met het geloof bezig waren. Het vuurtje is toen eigenlijk weer gaan branden. Langzaamaan begon het tot mij door te dringen dat God er echt is. Tijdens colleges kreeg ik Bijbelteksten en in de ontmoeting met andere studenten kon ik weer vrij over het geloof praten.
Het Bijbellezen blijf ik lastig vinden. Op de fiets naar de EH gebruik ik via m’n oortjes de luisterbijbel maar daar moet ik me wel echt toe zetten. Ik ervaar regelmatig strijd om de Bijbel te openen, maar juist ook in en door die geestelijke strijd besef ik ook dat God bestaat. De EH heeft me handvatten gegeven om via een leesrooster met de Bijbel aan de slag te blijven, dus ik denk wel dat me dat gaat helpen.”

Verder ontwikkelen

“Een belangrijke reden voor mij om de EH te doen was omdat ik worstelde met onzekerheid, en daar ben ik enorm bij geholpen. Maar de EH is er net zo goed voor zelfverzekerde mensen. Het gaat er niet zozeer om hoe zeker je bent van jezelf, maar meer om of je nieuwe dingen wilt leren over jezelf en of je jezelf verder wilt ontwikkelen. Je moet daar alleen wel de motivatie voor hebben en er voor open staan.
Nee, ik vond de EH niet soft. Sterker: het is zelfs erg confronterend. Dat vond ik niet altijd makkelijk want sommige kanten van mezelf hou ik het liefst verborgen voor anderen. Toch heb ik geleerd om daarvoor te vechten.
De EH heeft bij mij een proces in werking gezet. Ik ben er nog niet, maar ben aan het leren. Dat is niet altijd even makkelijk en toch ervaar ik daarin op de een of andere manier wel vrede bij. Ik leer om mijn perfectionisme los te laten, om steeds minder afhankelijk te worden van het oordeel van anderen en om naar mezelf te kijken door Gods ogen. En waar ik voor het Basisjaar nog moeite had om nieuwe sociale contacten aan te gaan, stap ik nu wel op iemand af.”

Powervrouw

Volgend jaar gaat Amanda Integrale Veiligheidskunde studeren. “Vanaf dat ik in de vierde klas zat, wilde ik bij de politie. Maar mijn onzekerheid was daarbij wel een flinke belemmering. De EH heeft me het zelfvertrouwen gegeven om daarmee aan de slag te gaan zodat ik die stap wel kan zetten. Alleen omdat ik nu nog te jong ben voor de politieacademie begin ik eerst aan Integrale Veiligheidskunde. Maar wel met het verlangen om een powervrouw te zijn en m’n droom te verwezenlijk bij de politie en daar van betekenis te zijn en andere mensen te helpen.”

Ontdekken wat de EH voor jou kan betekenen? Bezoek een van onze open dagen! Kijk op www.eh.nl/voorlichting.

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief