Skip navigation Menu

“Ik was wel toe aan een jaartje rust en veiligheid.”

Alette (21) ronde vorig jaar haar mbo opleiding Sport en Bewegen af. Ze was opgeleid tot bewegingsagoog en kon gaan beginnen met werken. Daar was ze alleen nog niet klaar voor. Ze besloot daarom het EH-Basisjaar te doen en een jaar te focussen op haar eigen ontwikkeling en geloof.

“Het was eerst wel even wennen om na mijn opleiding op de EH te komen, want je zit opeens weer in die christelijke bubbel. Maar ik geniet er echt heel erg van. De EH is een plek waar ik helemaal mezelf kan zijn en de ruimte krijg om mezelf te ontdekken en te ontwikkelen. Ik geniet heel erg met de tutorgroep en met mijn vriendengroep van de EH. Beide omgevingen zijn ontzettend veilig. Ik was eerst bang dat er een addertje onder het gras zat en dat alles wat ik zei weer naar me teruggegooid kon worden. Maar dat is niet zo. Die veiligheid is oprecht.

In het begin voelde een tussenjaar doen op de EH wel als een stapje terugnemen, omdat ik opeens tussen allemaal 17- en 18-jarigen zat. Maar dat is het helemaal niet. Het is juist een hele grote stap vooruit. De stof die we krijgen is gewoon heel mooi. Ik was zelfs even bang dat ik het niet bij zou kunnen houden, maar dat gaat gelukkig heel goed.

Ik ging het EH-Basisjaar doen, omdat ik het nog niet zag zitten om te gaan werken, maar ik wist ook niet zo goed welke studie ik dan nog moest gaan doen. Mijn broertje heeft vorig jaar het EH-Basisjaar gedaan. Hij is zo erg veranderd in zijn denken en doen, dat ik dacht: misschien is het ook goed voor mij om stil te staan bij mijn geloof en bij mezelf. Ik had al belijdenis gedaan, maar op de EH leer ik echt geloven. Van mijn broertje leerde ik dat de EH een veilige en vertrouwde omgeving is. Ik was wel toe aan een jaartje rust en veiligheid.

Het verrast mij hoeveel zelfvertrouwen ik al heb gekregen en hoe ik op mijn eigen meningen en ervaringen durf te vertrouwen, en ook hoe ik heb leren bidden. Ik praat nu eigenlijk elke dag met God en dan vertel ik alles wat ik ook in een dagboek zou schrijven. Ik wist niet dat ik daar zo erg naar op zoek was, die relatie met God.

Een poosje geleden ging het in een thema-les over het ‘ambassadeur zijn van God’. Toen ik dat college had gehad, besefte ik dat ik hiervoor eigenlijk best een dubbelleven leidde: mijn geloof kreeg eigenlijk geen plek op school. Maar ik wil overal een stukje van Zijn Koninkrijk laten zien en meewerken aan Zijn plan, dat heb ik hier geleerd en dat ga ik hierna ook doen. Dat hoeft ook helemaal niet zo ingewikkeld te zijn: dat kan gewoon door te luisteren naar en klaar te staan voor anderen. Ik denk ook dat ik dit goed zal kunnen vasthouden na de EH. Misschien is mijn voordeel daarin ook wel dat ik al wat ouder ben.

Voor mij is het beter geweest dat ik de EH na mijn opleiding heb gedaan. Als ik het hiervoor al had gedaan, was het ook waardevol geweest, maar doordat ik de afgelopen vier jaar zoveel vragen heb gekregen, ben ik blij dat ik daarna op de EH ben gekomen. Voor mijn broertje was het juist heel goed dat hij hier direct na de middelbare school kwam. De EH is echt de beste basis voor je leven. Je leert bij jezelf, bij je geloof en bij de wereld stil te staan. Dat is zo waardevol voor later. En ook de persoonlijke begeleiding, daar heb ik zoveel aan.”

Ontdekken wat de EH voor jou kan betekenen? Bezoek een van onze open dagen! Kijk op www.eh.nl/voorlichting.

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief