Skip navigation Menu

Ik sta meer ontspannen in het leven

Lucas was net 17 jaar toen hij van de havo kwam. Hij stond op het punt om de stap naar het hbo te nemen, maar vond die stap te groot. In 2015/2016 volgde Lucas het EH-Basisjaar.

“Ik vond mezelf te jong om me te bewegen in een groep studenten die waarschijnlijk al lang en breed 18 waren. Ik wilde `gewoon’ ouder worden en levenservaring krijgen. Ik worstelde bovendien met een aantal geloofsvragen. Wat en waarom geloofde ik? Leefde ik in een christelijke bubbel en was mijn leven een cultuurtje geworden?

En tja, dan word je gewezen op het EH-Basisjaar. Ik kwam wederom in een gelovige omgeving terecht, misschien nog wel meer een christelijke bubbel dan eerst. Maar heel eerlijk: ik ben met een open houding aan de EH begonnen want ik wist dat ik hier met mijn vragen aan de slag kon gaan. Ik had niet echt bepaalde doelen of verwachtingen. Behalve dan het werken aan mijn zelfbeeld en mijn zelfvertrouwen.

Na het eerste blok merkte ik al een verandering bij mezelf. Ik was eerst vooral met de zoektocht naar mezelf bezig, en constateerde dat ik mezelf beter begon te kennen. En dat ik woorden kon geven aan hoe ik in elkaar zit. Dat bedoel ik niet arrogant, want ik heb geleerd: dat ontdekkingsproces gaat het hele leven door. Dankzij de EH heb ik tools gekregen om de toekomst tegemoet te gaan en daaraan te blijven werken. Daardoor sta ik ook meer ontspannen in het leven.

Ik merk dat ik wat minder op mezelf gericht ben geworden; ik kan er meer zijn voor anderen. En op de EH ben ik serieuzer geworden, ook voor wat betreft mijn geloof.
Als je met mij voor of na de EH een discussie zou voeren zou je een verschil opvallen: ik neem niet meer zo maar aan wat anderen zeggen. In plaats daarvan stel ik mijzelf de vraag of datgene echt ergens op slaat.

Momenteel doe ik de opleiding Industrieel Product Ontwerp aan het Windesheim te Zwolle. Daar is de omgeving wel wat anders dan ik van huis uit en op de EH gewend was. Maar gelukkig heb ik voldoende bagage meegekregen om me ook buiten de christelijke bubbel te begeven. Ik ben altijd heel benieuwd naar wat de motivatie van mensen is; wat de achterliggende gedachte is waarom ze doen wat ze doen. De zoektochten naar antwoorden op vragen en de kritische houding zijn gebleven en zijn een standaardhouding geworden. Ik gebruik het om een hartelijke ontmoeting aan te gaan met de mensen die ik tegenkom. Ik hoop dat zij op hun beurt iets bij mij zien; wat en Wie mij drijft in het leven.”

Het EH-Basisjaar is een uitdagend tussenjaar waarin persoonlijke ontwikkeling, geloofstoerusting, studiekeuze, oriëntatie op maatschappij, intellectuele ontwikkeling en studievaardigheden centraal staan. Ook iets voor jou?
Vraag de studiegids aan

 

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief