Skip navigation Menu

Om verder op voort te bouwen

Het leek hem verstandig om na zijn middelbare school te kiezen voor een jaar van verdieping. Zonder dat hij dat specifiek kon duiden, koos Laurens voor de EH. Hij bezocht voor de formaliteit nog een voorlichting, maar wel vanuit de houding “ik ga sowieso”. De bijeenkomst bleek volgens eigen zeggen “geen teleurstelling”.

“Ik besefte me tijdens mijn vwo dat ik wat miste. Ik was nogal perfectionistisch en werkte daarom hard voor school, zonder te weten waarvoor. Ik wist wel dat als ik op dezelfde manier verder ging, het dan niet goed zou gaan. Ik wilde pas op de plaats maken; ik zocht antwoord op de vraag `waarom ben ik op deze wereld?’. Ik wilde een basis voor de toekomst, zowel op persoonlijk als geloofsgebied.

Ik ben een redelijk introvert persoon en nogal een denker, met vragen als `waarom denk ik na?’ en `op grond waarvan denk ik na?’. In de zomer van 2015, voorafgaand aan het Basisjaar, las ik een boek over atheïsme en dat riep allerlei geloofsvragen bij me op. Bestaat God? Hoe geloof je wat je niet kunt zien? Hoe verhoudt de Bijbel zich met wetenschap? Hoe sterk sta ik in mijn schoenen?
Kijk, ik ben gelovig opgevoed en ik twijfelde niet over wat het geloof inhield. Ik worstelde met de vraag `wat als het niet waar is’, en het was meer een `alles of niets’-dilemma waar ik voor stond.

Dankzij het Basisjaar kon ik met deze vragen aan de slag en heb ik daar op mijn manier antwoord op kunnen krijgen. Ik heb mogen ontdekken wat hoofd- en bijzaken zijn en vooral: ik heb geleerd om keuzes te maken. In plaats van `een passief leven’, durf ik nu vanuit een verlangen te leven. Het geloof staat op de voorgrond, en vanuit de Bijbel heb ik de basis gevonden van waaruit ik wil leven.

Momenteel studeer ik Internationaal Land- en Waterbeheer aan de Universiteit van Wageningen en heb ik me aangesloten bij de studentenvereniging Navigators om juist ook mijn geloofsleven te blijven voeden. Het Basisjaar is namelijk wel iets om verder op voort te bouwen. Dat is trouwens ook iets wat ik heb geleerd: geloven doe je niet alleen, maar dat doe je juist samen met anderen.”

Het EH-Basisjaar is een uitdagend tussenjaar waarin persoonlijke ontwikkeling, geloofstoerusting, studiekeuze, oriëntatie op maatschappij, intellectuele ontwikkeling en studievaardigheden centraal staan. Ook iets voor jou?
Vraag de studiegids aan

 

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief