Skip navigation Menu

Een goede basis voor je leven met God

“Het was een warme zomerdag. Ik zat buiten in de tuin te genieten van mijn vakantie na het eindexamen Havo achter de rug was. Mijn vader duwde een foldertje van de EH in mijn handen en ik bekeek het overzicht van de vakken. Dit was dus theologie… met heel veel extra’s! Mijn hart ging sneller kloppen toen ik besefte dat dit misschien wel eens de richting was waarin ik mij geroepen wist. En voor ik het zelf allemaal begreep, was ik uitgeschreven voor economie en ingeschreven voor het Basisjaar.” Aan het woord is Almatine Leene, oud-student van EH-Basisjaar 2001/2002.

Almatine Leene

“Terwijl het bijzondere jaar voorbij vloog kreeg ik al meer de bevestiging dat theologie mijn voorland was en een bachelor theologie aan de CHE volgde. In het derde stage jaar vertrok ik naar het zuidelijkste puntje van Afrika. Daar bleef ik om een predikantsmaster te volgen en te promoveren aan de universiteit van Stellenbosch. In dat bijzondere dorp ben ik nu predikant in de Nederduits-Gereformeerde Kerk Stellenbosch-Wes.”

Werk en geloof verbinden

“Wat ik op academisch vlak heb meegenomen van de EH is dat vakken zoals economie of recht niet los staan van geloven. Theologie staat niet op zichzelf. Als theoloog vind ik het belangrijk om gericht te zijn op de samenleving en vind ik het mooi om te zien hoe christenwetenschappers hun werk en geloof verbinden. Verder neem ik op sociaal vlak het belang van diverse relaties mee. We hebben elkaar nodig als christenen met verschillende kerkelijke achtergronden. Om met elkaar te spreken en te debatteren over geloofszaken, om samen te bidden, te zingen en elkaar te bemoedigen. Dat is waardevol geweest voor de rest van mijn studietijd en ook nu nog. Ik ben trots op mijn gereformeerde wortels, maar ben dankbaar om binnen een breed kerkelijke wereld te functioneren. Het is een belangrijke uitdaging om te midden van grote verschillen elkaar lief te hebben als broers en zussen. Het vergroot je visie op de kerk, geloven, en daardoor op God.”

“Voor ik het zelf allemaal begreep, was ik ingeschreven voor het Basisjaar.”

Gods liefde voor de wereld

“Dat is ook wat mij drijft: Gods liefde voor de wereld. Ik droom van een kerk waar we ruimte maken voor verschillen en samen door de Geest geleidt als een geslacht van koninklijke priesters een verschil in de wereld kunnen maken. Door Gods Woord en Zijn Geest wordt ik altijd weer verrast en kunnen veel muren worden afgebroken. Geloven is niet makkelijk maar wel het mooiste geschenk wat er is. Ten diepste betekent dat voor mij persoonlijk dat het niet van mij afhangt en Gods liefde oneindig groter is dan mijn fouten en onze twijfel en onzekerheden. En daarin hebben we elkaar nodig.”

Geniet

“Tegen huidige studenten zou ik willen zeggen: geniet van dit unieke jaar! Het legt een goede basis voor je studie, beroepsleven en je leven met God in de samenleving. De naam ‘Basisjaar’ is wat mij betreft dus zeer toepasselijk. Misschien is het ook wel een confronterend jaar, maar dat is juist zinvol omdat je daar later veel aan hebt. Wees nooit bang voor confrontaties met je eigen dogma’s of met wat er leeft in je hart en gevoel. Beleef het leven intens, in de pijn en in de mooie momenten. Onthoud dat God jou een belangrijke taak in deze wereld heeft gegeven en dat mensen jou nodig hebben. En vergeet niet dat jij ook mensen om je heen nodig hebt. De mensen die jij om je heen hebt bepalen mede de weg die je gaat. Het is uniek en een groot voorrecht om met christenen, studenten en docenten, van zoveel verschillende kerkelijke denominaties, een jaar lang op te trekken en van elkaar te leren.”

AanmeldenWhatsappInstagramNieuwsbrief