Skip navigation Menu

Toeleven naar kerst door Rachel Scholte

“Wat zou een kier met licht doen? Durf jij je deur open te zetten voor dit licht?”

Sinds een aantal jaar lijd ik aan een soort feestdagendementie. Als de oppervlakkige signalen – vaak veel te vroeg – zichtbaar zijn, probeer ik, tussen het lichtjes ophangen en kerststukjes maken door, de echte betekenis te herinneren. Vaak zonder daverend succes. Maar dit jaar waren het juist deze oppervlakkige signalen die me meezogen in de werkelijke betekenis van kerst.

Sinds corona ons land bezighoudt, wandelen mijn man en ik regelmatig. Inmiddels hebben we alle straatjes en poortjes in de wijk gehad. De uitdaging is om elke keer een nieuwe route te vinden; we willen natuurlijk nooit dezelfde weg lopen. En misschien is het elk jaar zo, maar nog voordat de ‘r’ in de maand kwam, verschenen de eerste kerstlampjes. Nog voordat het donker werd, werden de lampjes ontstoken. Nog voordat het koud werd, werd de warmte uitgenodigd. Hoe komt het dat we dit jaar meer dan anders het kerstlicht zo welkom heten?

Dit heeft alles te maken met de diepte van kerst. Zoals onze dominee het zondag zo mooi zei: “We hoeven alleen de deur maar op een kier te zetten en er komt een bak licht binnen!” Jezus die afdaalt in ons menselijke donker om daar naast ons te staan. Midden in onze zorgen, onrust, angst, lastige relaties en middenin al het zuchten en het onaf zijn. Wat zou een kier met licht doen? Durf jij die deur open te zetten voor dit licht?

En daarom ben ik zo blij dat het elk jaar weer kerst is: herinneren en opnieuw ontdekken. Net als het volk Israël, een vergeetachtig volk dat de opdracht kreeg elkaar steeds opnieuw te vertellen over de wolk van Licht in ons leven van alle dag. En hoe heerlijk dat we kerst dit jaar mogen vieren zonder ingewikkeld groot kerstdiner. Gewoon een paar mensen die het donker kennen en samen willen kijken naar het Licht. Kleine gezelschappen, maar met een grote bak Licht! Dus volgend jaar gaan de kerstlampjes in de zomer al aan. En misschien … onthoud ik het dan eens. De komende weken zal een aantal medewerkers van de EH met ons delen hoe zij de adventsperiode en het kerstfeest beleven. Deze week deelt docent en tutor Rachel Scholte haar verhaal met ons.

WhatsappInstagramNieuwsbrief