Skip navigation Menu

“Eerst vond ik de toekomst best eng…”

Hoe ben je in aanraking gekomen met de EH en/of het Basisjaar?

“Ik ben in aanraking gekomen met de EH door iemand uit de jeugdgroep van mijn kerk. Hij vertelde wat de EH voor goeds met hem heeft gedaan. Ik wilde een jaar opzij zetten om de relatie met God te verbeteren, alleen wist ik niet waar ik moest zoeken. Nadat ik met hem gesproken had, werd ik nieuwsgierig en ging ik een open dag bezoeken. Na die open dag was ik verkocht. De lessen waren zo anders vergeleken met de middelbare school of mijn vervolgopleiding. Het triggerde me dat er lessen zijn waar je moest gaan nadenken over je eigen gedrag. De sfeer was veilig, er heerste een rust en God staat centraal. Kortom, de school die ik zocht!”

Wat was je persoonlijke aanleiding om je aan te melden?

“Mijn reden was om echt een jaar opzij te zetten voor God. Ik wilde Hem beter leren kennen, en had daarnaast de wens om mijzelf beter te leren kennen. Daarbij vond ik het fijn om eindelijk in een christelijke omgeving te zitten, een plaats waar je christelijke vrienden maakt en waar naar christelijke normen en waarden wordt gehandeld. Ik heb op deze school hele hechte vrienden mogen maken die mij ook hielpen in de moeilijke periodes van dit jaar. Ook was de studiekeuze voor mij opvallend. Hier wordt naar meer gekeken dan alleen je talenten. Het gaat hier een stukje dieper, er wordt bijvoorbeeld teruggekeken op je kindertijd.”

Wat waren je verwachtingen aan het begin van het jaar? Hoe staat het daar nu mee?

“Aan het begin van het schooljaar wilde ik mijn identiteit in God vinden en mijn zelfverzekerdheid opkrikken. De EH heeft daarin zeker geholpen. Ik heb ingezien waarom God mij gemaakt heeft, wat mijn kwaliteiten zijn en waar ik anderen in kan helpen. Daaruit volgt dat ik Gods verlangen voor mijn leven ook meer heb mogen ontdekken. De EH brengt veel meer teweeg dan je van te voren bedenkt. Je ontdekt dingen over jezelf die je nog niet wist en waar je in mag groeien. Door de verschillende mensen in je tutorgroep word je gevormd!”

Wat verwacht je van je eigen toekomst na de EH?

“Door de EH heb ik een veel beter beeld over mijn toekomst. Nu ik weet dat mijn toekomst in Gods handen ligt en ik Hem daarin steeds meer vertrouw, is de toekomst ook minder eng. Eerst vond ik de toekomst best eng, gezien je niet weet wat er gaat gebeuren, je hebt er geen controle over. Ik heb geleerd dat ik steeds meer aan God mag geven en dat Hij het waard is om te vertrouwen.”

Wat valt je op aan de EH?

“Dit is een school waar echt naar het individu wordt gekeken. Je hebt een hele groep docenten en leerlingen die je steunen om meer te groeien. Het is geen school van moeten, maar van zelf willen. De lessen worden zo objectief mogelijk gegeven om verschillende kanten te belichten van hoe christenen naar hedendaagse onderwerpen kijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan doop en belijdenis, uitverkiezing, vrouwen in het ambt, etc. Je wordt uitgedaagd om zelf je mening te vormen, in plaats van een voorgekauwde mening te accepteren als waarheid. Aan het begin van het jaar schrok ik wel van de hoeveelheid ‘huiswerk’ die je mee kan krijgen, maar dat kwam omdat ik dacht dat dit jaar een soort ‘relaxjaar’ zou worden. De EH kost veel inspanning, maar je krijgt er ongelofelijk veel voor terug.”

Als ik zeg ‘De EH is de beste basis voor je leven’, dan zeg jij:

“Niks haha, ik stem daar volledig mee in. Ik gun het elke (christelijke) jongere om zo’n jaar mee te maken. Zo’n jaar is ontzettend waardevol voor de rest van je leven. Je kan altijd nog werken als je niet weet wat je wilt studeren. Probeer in ieder geval een open dag te bezoeken, zodat je de sfeer en de omgeving kan proeven waardoor je een veel beter beeld hebt. Ik heb bewust voor dit jaar gekozen en ik ben dankbaar dat ik dat gedaan heb. Ik sta veel steviger in mijn schoenen, ik weet wie ik ben, wat ik kan, wat mijn valkuilen zijn, wie God voor mij is en ik heb vrienden voor het leven gemaakt. Wie wil dat nou niet?”

WhatsappInstagramNieuwsbrief