Skip navigation Menu

“De meeste leerlingen zijn hier met hetzelfde doel, dat creëert eenheid.”

Suze volgde in 2022 het EH-Traject. Waarom heeft ze daarvoor gekozen en wat neemt ze hieruit mee?

“Na het behalen van mijn Havodiploma heb ik gelijk gekozen voor een tussenjaar. Na het maken van deze keuze, kwam mijn moeder gelijk met het idee om het Basisjaar of het Traject van de EH te gaan doen. Ik heb er toen kort naar gekeken. Het sprak me wel aan, maar ik wilde ook reizen en vrijwilligerswerk doen, dus koos ik ervoor om niet met het Basisjaar te starten. Deze keuze had ik vrij makkelijk gemaakt, omdat ik verwachtte dat ik mezelf tijdens die vrije maanden wel veel zou ontwikkelen. Dit gebeurde ook wel, maar niet in de mate die ik verwacht of gehoopt had. Ik hield me steeds meer bezig met de vraag wat Gods plan voor mijn leven was en had hier ook veel stress over. Ik heb toen toch maar weer de informatieboekjes erbij gepakt en kwam erachter dat de EH toch best goed paste bij wat ik wilde: het ontdekken van de volgende stap (in de vorm van studiekeuze) met daarnaast meer leren over mezelf en over God. Het feit dat het Traject drie dagen in de week was en maar vijf maanden lang sprak me ook erg aan.

Ondanks dat het een perfecte match leek, was ik enorm aan het twijfelen. Ik wist niet of dit paste in Gods plan voor mijn leven. Vaak bad ik in paniek of God mij een antwoord wilde geven over wat ik nou moest doen. Na een gesprek met mijn gezin heb ik (gelukkig) de keuze gemaakt om toch naar de EH te gaan.

Hier kwam ik erachter wie God was, en wat mijn identiteit in Hem is. Ik heb zo ontzettend veel geleerd over mezelf, waarom ik dingen doe en hoe mijn gedachtenpatronen mijn leven beïnvloeden. Reflecteren kan je leren, en dat doe je ook zeker op de EH. Dat in combinatie met de persoonlijke begeleiding maakt dat het veel meer wordt dan alleen een studiekeuzeproces: het is het ontdekken van je identiteit, waarna je aan de hand daarvan de keuze maakt voor je volgende stap. In mijn geval is dat geen studie geworden, maar een discipelschapstraining in Noorwegen waarbij ik God nog beter leer kennen en de dingen die ik over mezelf geleerd heb op de EH verder kan gaan ontdekken en ontwikkelen.

De hele ervaring is totaal anders gebleken dan mijn verwachting. Ik dacht dat het ‘maar’ drie dagen in de week waren, terwijl het toch best tijdrovend is buiten de vaste schooldagen. Er is veel eigen verantwoordelijkheid, maar er is ook altijd een mogelijkheid om persoonlijk begeleid te worden en zo verder te komen in je proces. De sfeer is altijd heel fijn geweest: de meeste leerlingen zijn er met hetzelfde doel, en dat creëert eenheid.

De EH is de beste basis voor je leven, omdat je dingen leert over God, jezelf en de samenleving die je nooit had gedacht.

Wees niet bang om ‘verkeerd’ te kiezen; er leiden meer wegen naar Rome! Gods plan voor jouw leven zal niet mislukken door een keuze die jij wel of niet maakt, zo veel invloed hebben wij als mens niet (gelukkig!). Mijn tip? Kijk naar je verlangens voor de komende paar maanden van je leven. Past dit bij het Traject? Then go for it! Als dit echt niet voor jou is, wordt het vanzelf duidelijk. Soms moet je in het diepe springen voor je je vleugels uit kan slaan.

Na het volgen van de EH zie ik mijn toekomst veel rooskleuriger in: ik heb een basis opgebouwd waar ik altijd op terug kan vallen. Ik durf mezelf te laten dromen en ik kijk nu echt naar wat ík wil in mijn leven, niet wat de samenleving vindt dat ik moet doen. Die vrijheid is geweldig!”

WhatsappInstagramNieuwsbrief