Skip navigation Menu

“Elke les steek je wel wat op”

Hoe ben je in aanraking gekomen met de EH en/of het Basisjaar?

“Ik had een gesprek met een vriendin wiens huisgenoten op de EH hadden gezeten. Ik vertelde dat ik niet wist wat ik moest doen met mijn tussenjaar. Ik vertelde dat ik in de knoop zat met wie ik was en welke studie ik zou moeten gaan doen. Ze vertelde me over de EH, over de persoonlijke ontwikkeling die je daar meemaakt. Ik was onder de indruk en ging naar de open dagen, het was precies wat ik zocht.”

Wat was je persoonlijke aanleiding om je aan te melden?

“Ik zat erg in de knoop met wie ik was en wie ik wilde zijn. Ik wist ook niet hoe ik mijn geloof vorm moest geven of welke studie ik wilde doen. Op elk vlak was ik dus aangetrokken tot de EH.”

Wat waren je verwachtingen aan het begin van het jaar? Hoe staat het daar nu mee?

“Ik wist niet wat ik moest verwachten. Ik had gedacht dat je lessen kreeg en daar opdrachten over moest maken. Het was veel meer dan ik had verwacht, veel meer diepgang dan ik had verwacht, maar ik was er blij verrast mee. Ik heb meer aan de lessen juist omdat er veel diepgang in zit. Je moet wel echt investeren.”

Wat verwacht je van je eigen toekomst na de EH?

“Ik ga een opleiding doen waar ik nooit over na zou denken. Als je me een half jaar geleden zou vertellen wat ik nu allemaal weet en hoe ik nu naar het leven en mezelf kijk, had ik je uitgelachen. Ik kijk nu heel anders naar veel dingen, waar ik heel blij mee ben.”

Wat valt je op aan de EH?

“Iedereen is betrokken bij elkaar: als je er niet bent of het gaat minder goed, staat iedereen voor je klaar. Het is niet een ontwikkeling die je alleen hoeft door te maken, waar ik blij mee ben. Het was wel heel overweldigend aan het begin, omdat er veel informatie op je af komt. Het rooster was enorm wennen omdat de lessen 1,5 uur duren. Wel heb je een pauze van een half uur na elke les. Niet op je telefoon mogen tijdens deze pauzes was ook wennen. Snel kwam ik erachter dat ik het positief vond en merkte ik dat iedereen veel meer gesprekken had met elkaar.”

Als ik zeg ‘De EH is de beste basis voor je leven’, dan zeg jij:

“Eens! Het is voor mij echt een hele goede basis die bij me blijft voor de rest van mijn leven. Je leert veel dingen, van omgang met anderen tot belangrijke levenslessen. Persoonlijk heb ik er heel veel aan en kan ik het iedereen aanraden.”

Welk advies geef je jongeren die nog voor de keuze staan?

“Bij twijfel, gewoon doen! Elke les steek je wel wat op, ook al is het iets kleins. Ze zijn gericht op jou en jouw ontwikkeling, het is heel persoonlijk. Ze helpen je echt om verder te komen met waar jij verder mee wilt. Ook voor de studiekeuze is het ideaal, je leert echt jezelf kennen en je kwaliteiten waardoor je een goede studie kan kiezen.”

WhatsappInstagramNieuwsbrief