Skip navigation Menu

“Je bouwt hier echt wat op.”

In gesprek met Jing-Li van der Ploeg

Hoe ben je in aanraking gekomen met de EH en/of het Basisjaar?
“Op een van de zoveelste wandelingen tijdens coronatijd had ik opnieuw een gesprek met mijn ouders over wat ik voor studie wilde doen. Ik had werkelijk waar geen idee wat ik wilde en ik zag het ook niet zo zitten om te gaan studeren. Mijn moeder had zelf een tijdje op de Wittenberg gezeten, en kijkt daar heel positief op terug. Ze wist dat er in Amersfoort ook zo’n soort school zat. Een school waar je jezelf niet hoeft te bewijzen en waar je jezelf juist mag ontdekken. Toen ben ik gaan kijken of de EH iets voor mij zou zijn, en dat was het.”

Wat was je persoonlijke aanleiding om je aan te melden?
“Ik wist niet welke studie ik wilde doen (lockdowns, online opendagen werkten niet). Ook stond ik nog niet heel stevig in mijn schoenen op het gebied van geloof. Ik wist eigenlijk helemaal niet of het christelijke geloof iets voor mij was. Ik hoorde dat de EH ook heel veel bezig was met filosofie, en dat spreekt mij heel erg aan. Ik vind het heel erg leuk om met verschillende levensvragen bezig te zijn en mijn mening en andermans mening daarover te horen. ‘De beste basis voor je leven’ dat sprak mij ook wel aan. Ik had eigenlijk niks te verliezen door dit te gaan doen, dus uiteindelijk dacht ik waarom ook niet!”

Wat waren je verwachtingen aan het begin van het jaar? Hoe staat het daar nu mee?
“Ik had eigenlijk hele slechte verwachtingen van de EH. Het was eigenlijk puur een optie omdat ik gewoon niks anders wist. Ik was heel bang dat er allemaal gevoelige miepjes zouden zitten met allemaal problemen. Dat valt echt wel mee. Tuurlijk werkt iedereen hier wel aan zijn of haar persoonlijke problemen en probeert te groeien, en daar komen nou eenmaal emoties bij kijken. Dus ja, het is op zijn tijd gevoelig, maar iedereen kan daarna ook weer gezellig met elkaar zijn!”

Wat verwacht je van je eigen toekomst na de EH?
“Ik verwacht dat ik een zekerdere toekomst heb dan wanneer ik niet de EH had gedaan. Ik heb goed nagedacht over wat ik belangrijk vind. Ook werk ik nu aan problemen waar vrijwel iedereen mee loopt. Nu ik weet hoe ik met bepaalde dingen moet omgaan hoop ik dat ik daar later ook minder moeite mee heb. Ik zal mezelf dus volwassener kunnen opstellen.”

Wat valt je positief (of negatief) op aan de EH?
“De sfeer is heel opmerkelijk. Iedereen die hier komt die wil leren. Iedereen zet zich in en iedereen is positief. Er is hier weinig ruimte voor negativiteit en dat is heel fijn. Doordat de sfeer zo goed is voelt het ook heel veilig.”

Als ik zeg ‘De EH is de beste basis voor je leven’, dan zeg jij:
“Helemaal waar!”

Welk advies geef je jongeren die nog voor de keuze staan?
“Gewoon doen! Het is een leerzaam, gezellig en ‘rustig’ jaar. Met rustig bedoel ik dat je niet keihard hoeft te leren en hoge cijfers hoeft te halen. Je bent er echt voor jezelf en je krijgt alle ruimte om jezelf te ontwikkelen. Je bouwt hier echt wat op.
Het is ook een mooie overbrugging naar het studeren volgend jaar (i.v.m basisbeurs).”

WhatsappInstagramNieuwsbrief