Skip navigation Menu

“Het is niet alleen maar theorie, maar ook wat doen!”

Hoe ben je in aanraking gekomen met het EH-Traject?

“Ik wilde al een aantal jaar iets van een half jaar of jaar een tussenjaar doen om bezig te gaan met persoonlijke ontwikkeling en bewust tijd vrij te maken om met mijn geloof aan de slag te gaan. Ik was al bezig met mijn opleiding Fysiotherapie en wilde al even iets van een bijbelschool doen, maar er waren elk jaar weer redenen om het niet te doen. Toen ik bezig was met het afronden van mijn bachelor, begon mijn huisgenoot opeens over de EH en over de vette en opbouwende tijd die hij daar heeft beleefd en hoe hij hier nog steeds profijt van heeft. Ik had er al wat eerder over gehoord, maar het enthousiasme van mijn huisgenoot en de positieve verhalen van mensen om mij heen waren het duwtje in de rug dat ik nodig had. Ik heb er zeker geen spijt van gehad en zou het zo weer doen!”

Wat was je persoonlijke aanleiding om je aan te melden?

“De reden dat ik al een tijd iets wilde doen als de EH was tweeledig. Enerzijds voelde ik me soms best onzeker over wie ik was en ben ik erg kritisch op mezelf, wat hier niet echt bij helpt. Anderzijds vond ik het geloof belangrijk en wilde ik graag tijd investeren om meer over God te leren en dit praktisch te maken. Ik twijfelde een beetje of ik me in zou schrijven. Ik was 23 en zo goed als klaar met mijn bachelor Fysiotherapie en voor mijn gevoel waren alle mensen die de EH gingen doen net klaar met de middelbare school en had je best een leeftijdsverschil. Maar de EH houdt rekening met dat mensen die wat ouder zijn bij elkaar in de tutorgroep komen. We hadden mensen van 17 tot 25 jaar in de klas, met 3 uitschieters van 21, 23 en 25. De rest was jonger, maar het was echt een vet leuke tutorgroep. Hoe ouder je wordt, hoe minder leeftijd een rol gaat spelen. Je gaat allemaal met jezelf en met je geloof bezig en helpt elkaar hierbij. Dit maakt dat het verschil een beetje wegviel. Het was echt een mooie groep waarin ik me goed op mijn plek voelde, ondanks dat ik mogelijk iets ouder was dan het gemiddelde. Dus, ben je wat ouder, geen zorgen, schrijf je lekker in!”

Zijn je verwachtingen uitgekomen waar je hier in februari mee binnenkwam?

“Mijn verwachtingen zijn zeker uitgekomen! Ik heb echt veel mogen leren over zelfbeeld en over wat God daarover zegt. Het is natuurlijk een proces en ik mag hierin blijven groeien, maar ik heb echt een mooie basis mogen leggen tijdens mijn EH-tijd! Verder heb ik echt vet veel informatie en praktische dingen over het geloof meegekregen. Ik heb bijvoorbeeld geleerd concreet woorden te kunnen geven aan mijn geloof en ook met wat apologetiek dit te benoemen. Daarnaast is het woord ‘Godsbeeld’ blijven hangen. Eerder had ik daar nog nooit van gehoord, maar de manier hoe iemand naar God kijkt is ontzettend relevant voor zijn geloofsbeleving en helpt je te begrijpen hoe de ander gelooft. Ik heb verder meer mogen leren in mijn relatie met God. Tot slot heb ik een half jaar op mogen trekken en samen mogen groeien met een mooie groep waarin veel openheid en kwetsbaarheid aanwezig was, heerlijk muziek mogen maken tijdens weekopeningen en pauzes en een aantal goede vrienden mogen ontmoeten. Al met al echt een mooie tijd dus!”

Wat verwacht je van je eigen toekomst na de EH?

“Ha ha! Een beetje glazen-bol-kijken, maar ik zie het positief in! Ik ga aan het werk als fysiotherapeut, waarbij de EH me heeft geholpen om scherp te krijgen wat ik waardeer als werkplek en ook mijn visie op mensbeeld en de gezondheidszorg. Ik ben blij met mijn basis in zelfontwikkeling en zelfbeeld en ik ben blij dat ik eens kritisch naar mijn geloof heb gekeken en naar hoe ik mijn tijd indeel. Wat is waardevol en wat vind ik belangrijk om tijd aan te besteden? De EH heeft me geholpen om scherper te krijgen waar ik naartoe wil en wat ik belangrijk vind.

Een mooie basis dus voor werk, actief zijn in Gods koninkrijk en ook jezelf uit blijven dagen om te blijven ontdekken, nieuwsgierig te blijven en jezelf te ontwikkelen.”

Wat valt je op aan de EH?

“Poeh, heb je even? De sfeer die er hangt, knus, open, toegankelijk, overal muziekinstrumenten! Ik heb ontzettend veel gehad aan de waardevolle gesprekken met mijn tutor. Verder het goede onderwijs, die het geloven, dat soms onduidelijk kan zijn of voelen, weer wat praktischer maakt. De praktische levenskunstlessen zijn ook awesome. Je wordt uitgedaagd om in je tutorgroep uit je comfortzone te stappen, gaat eens oefenen met dingen als echt luisteren, grenzen aangeven, etc. Het is niet alleen maar theorie, maar ook wat doen! Ik had soms wel een informatie-overload: je had steeds een half uurtje pauze om bij te kletsen of kort even over de stof te sparren en ging je weer door met de lessen. Vaak zat mijn hoofd vol en als je in de pauze dan interessante gesprekken over de besproken stof voerde, had je even geen tijd om uit te staan en even te chillen. Het is dus wel echt een sneltrein met super veel waardevolle en interessante informatie. Maar goed, informatie filteren is ook niet mijn sterkste punt.

Ik ben vooral echt kneiter enthousiast!!”

Als ik zeg ‘De EH is de beste basis voor je leven’, dan zeg jij:

“‘Glorie broeder/zuster’, aldus één van de geniale uitspraken van Els van Dijk (oud-directeur en docent van de EH)! Maar zonder gekheid, je leert ontzettend veel over wie je zelf bent en je leert om hier woorden aan te geven. Je duikt je geloof in, gaat bezig met een beeldvorming en bewustwording over de maatschappij, je krijgt goede begeleiding voor je studiekeuze en nuttige skills als voorbereiding voor je studie. Je krijgt zoveel vette en waardevolle input dat je moet gaan kiezen wat je wilt gaan leren en waar je mee bezig wilt.”

Welk advies geef je jongeren die nog voor de keuze staan?

“Ik denk dat voor ontzettend veel mensen de EH echt waardevol is. Je trekt op met mooie mensen, bent open en kwetsbaar, je kunt meedoen met een muziekgroepje, leert veel over jezelf, God, de maatschappij en je krijgt goede begeleiding bij studiekeuze en studieskills. Ik heb 3 ‘smaken’ op een rij gezet, mocht je je in 1 of meerdere van de dingen herkennen dan denk ik dat je er sowieso super veel aan gaat hebben!

1. Je wilt je graag meer verdiepen in het geloof en daarbij goed onderbouwd en praktisch onderwijs krijgen om zo je relatie met God verder te verdiepen.

2. Je wilt graag meer leren over jezelf, zelfbeeld of andere persoonlijke ontwikkeling. Er komt van alles aan bot en je hebt een tutor met wie je kunt sparren en met wie je aan de hand van je doelen aan de slag gaat en die doelen concreet maakt. Echt heel fijn!

3. Je hebt geen idee welke studie je wilt doen en raakt overspoelt door alle keuzes. Wat past er nou? Verder wil je leren hoe je je talenten kunt inzetten en daarbij mogelijk iets bijdragen aan Gods koninkrijk vandaag de dag.

Veel zegen en wie weet maak je ook wel de keuze voor een mooie tijd waarbij je een half jaartje apart zet voor zelfontwikkeling, God, vriendschappen, studiekeuze, beeldvorming van de maatschappij en andere mooie dingen. Ik raad het je zeker aan!”

WhatsappInstagramNieuwsbrief