Skip navigation Menu

Rosalie: “Ik heb mezelf niet alleen beter leren kennen, ik heb ook veel beter met mijn gedachten en gevoelens leren omgaan.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met de EH en/of het Basisjaar?

“Ik ken de EH doordat mijn zus ook het Basisjaar heeft gedaan, tien jaar geleden. Destijds snapte ik nog niet zo goed wat mijn zus aan het doen was. Maar toen ik zelf mijn studiekeuze moest maken, zei mijn moeder dat het misschien ook wel iets voor mij zou zijn en zo ben ik me erin gaan verdiepen.”

Wat was je persoonlijke aanleiding om je aan te melden?

“De inhoud en de opzet van het Basisjaar spraken me erg aan. Je krijgt de kans om een heel jaar te focussen op persoonlijke ontwikkeling, geloofsontwikkeling én studiekeuze. Dat waren dingen waar ik me graag mee bezig wilde houden. Ik had namelijk veel vragen rondom geloof en twijfelde sterk aan het bestaan van God. De EH leek me een goede plek om daarmee aan de slag te gaan. Daarnaast was ik nog niet zeker van mijn studiekeuze. En betreft persoonlijke ontwikkeling leek het me goed om mezelf wat beter te leren kennen en me bezig te houden met thema’s als zelfbeeld, assertiviteit en rust.”

Wat waren je verwachtingen aan het begin van het jaar? Hoe staat het daar nu mee?

“Ik verwachtte mezelf beter te leren kennen, een studiekeuze te maken en gezellige, diepgaande contacten aan te gaan. Die verwachtingen zijn uitgekomen! Ik heb mezelf niet alleen beter leren kennen, ik heb ook veel beter met mijn gedachten en gevoelens leren omgaan. Daarnaast heb ik me ingeschreven voor de studie Sociologie. En ik heb inderdaad een gezellige tijd op de EH, met veel mooie en waardevolle gesprekken.”

“Betreft geloof verwachtte ik wel aan de slag te gaan met mijn vragen, maar ik durfde er verder niet veel van te verwachten. Ik was denk ik vooral bang dat ik nooit uit mijn twijfel en onzekerheid zou komen. Maar ik mag nu zeggen dat er boven verwachting veel verandering plaatsvindt. Ik heb Gods liefde echt leren kennen dit jaar! Op de EH heb ik veel inzicht gekregen in mijn Godsbeeld en mijn manier van denken en voelen. Dat heeft me geholpen om te begrijpen wat er bij mij nu precies in de weg stond om te kunnen geloven. De twijfels en vragen zijn niet volledig verdwenen, maar er is wel ruimte ontstaan om God te leren kennen zoals Hij is. En om de eerste stappen van vertrouwen te zetten.”

Wat verwacht je van je eigen toekomst na de EH?

“Een liefdevol leven! Ik heb natuurlijk geen idee wat de toekomst gaat brengen. Op de EH leer ik de drang naar controle wat dat betreft ook steeds meer los te laten. Maar ik verwacht wel dat ik in de toekomst zal blijven groeien als persoon, dat ik anderen steeds meer lief zal hebben in het besef dat ik en de ander geliefd zijn door God. Ik verwacht dat ik mezelf in de toekomst op een liefdevolle manier mag inzetten in Gods Koninkrijk.”

Wat valt je op aan de EH?

“Dat het een plek is van verbinding en samen op weg zijn. We leven in een best wel individualistische samenleving, waarin er lang niet altijd oog is voor elkaar. Het mooie van de EH vind ik dat mensen naar elkaar omzien, dat je elkaar kan steunen en dat je van elkaar kan leren. Je bent op de EH met heel wezenlijke en ook persoonlijke dingen bezig. Dat kan soms best pittig zijn. Dan is het fijn dat je dat samen kunt doen met medestudenten, je tutorgroep, je tutor en de andere docenten!”

Als ik zeg ‘De EH is de beste basis voor mijn leven’, dan zeg jij:

“Ik kan geen betere basis verzinnen, dan een basis gebouwd op God. Een basis van inzichten, (zelf)kennis, praktische handvatten, verbinding, geloof, hoop, en heel veel liefde. En dat is precies waar ik op de EH aan heb mogen werken!”

Welk advies geef je jongeren die nog voor de keuze staan?

“Kom vooral zelf eens kijken op de EH! Er worden infodagen en meeloopdagen georganiseerd, waarvoor je je kunt opgeven via de site. En misschien zijn de volgende vragen behulpzaam: Wil je meer grond onder je voeten en meer richting in je leven? Wil je jezelf beter leren kennen, wil je groeien als persoon en ben je bereid om eerlijk naar jezelf te kijken? Wil je God beter leren kennen? Wil je groeien in je geloof en er meer handen en voeten aan leren geven? Als je hier ‘ja’ op zegt, raad ik de EH absoluut aan!”

Je hebt je einddocument geschreven en je eindgesprek gehad. Wat was de opbrengst?

“Ik heb al een heel aantal dingen genoemd, maar alsnog zijn er te veel dingen over om allemaal nog te delen… Ik wil in ieder geval noemen dat ik heb geleerd om sommige dingen los te laten. Ik kan best snel overweldigd worden door alle problemen die er in de wereld om me heen zijn, op grote en kleine schaal. Afgelopen jaar heb ik geleerd dat ik mijn plekje in mag nemen in het grote geheel. Ik kan namelijk niet alles oplossen én ik hoef niet alles op te lossen. Maar vanuit mijn kleine plekje, kan ik wel een verschil maken in de kleine dingen. God kan daarin door mij heen werken. Dus in plaats van verlamd te worden door alle problemen, leer ik om los te laten en vervolgens de kansen die ik wél heb met hart en ziel aan te pakken.”

Hoe helpt de EH jou om stappen te zetten voor een nieuwe uitdaging?

“Wat ik eerst vaak deed als er een uitdaging voor me lag, was uitstellen en nog eens uitstellen. Ik ging er dan steeds meer tegenop zien. Ik heb nu geleerd dat het belangrijk is om heel concreet te maken wat je precies (als eerst) gaat doen. Dan wordt het overzichtelijker en makkelijker om te beginnen. En ik leer steeds meer dat het oké is als dingen niet (meteen) lukken, en dat je dan om hulp mag vragen.”

Wat zou je tegen de achterban (de donateurs) van de EH willen zeggen?

“Ontzettend bedankt dat jullie zo’n waardevol jaar mogelijk hebben gemaakt voor mij! Ik hoop dat er nog vele jaren met vele studenten zullen volgen, laten we ons daarvoor inzetten!”

WhatsappInstagramNieuwsbrief