Kas Kapitein: “Ik ben genoeg voorbereid om verder te studeren”

Hoe ben je in aanraking gekomen met de EH en/of het Basisjaar?
“Mijn beide ouders hebben 30 jaar geleden het EH-basisjaar gedaan, en van hen heb ik heel goede verhalen gehoord. Ook oud-studenten van de EH die ik tijdens meeloopdagen en open dagen van andere opleidingen heb ontmoet waren erg enthousiast over het jaar. Door hun verhalen ben ik ook naar informatieavonden en meeloopdagen van de EH gegaan.”
Wat was je persoonlijke aanleiding om je aan te melden?
“Ik had niet echt een duidelijk idee bij wat ik wilde gaan studeren. Ik heb bij meerdere opleidingen open dagen bezocht, maar er was er niet echt één die eruit sprong voor mij. Ik wilde dus graag erachter komen welke studie nou écht bij me zou passen, dus heb ik voor het EH-jaar gekozen. Maar dat was niet de enige reden. Voor ik aan het jaar begon, had ik het gevoel dat mijn geloof nog al oppervlakkig was. Ik ben gelovig opgevoed, dus het geloof hoorde er nu eenmaal bij. Ik heb het nooit anders meegemaakt. Ik wilde dus ook graag meer verdieping in mijn geloof, en ik verwachtte dat ik dat op de EH wel zou kunnen vinden. En wat persoonlijke ontwikkeling kan natuurlijk nooit kwaad.”
Wat waren je verwachtingen aan het begin van het jaar? Hoe staat het daar nu mee?
“Belangrijk is om in gedachten te houden dat het niet zomaar een tussenjaartje is, waarbij je even rustig aan kan doen. Ik had van EH-studenten tijdens open dagen wel gehoord dat het jaar wel hard werken is, maar voor mijn gevoel had ik het toch wel onderschat. Ook had ik niet verwacht dat het contact met de medestudenten zo soepel zou verlopen. Als je op de gang iemand tegenkomt, kan je altijd wel een praatje maken met diegene, zonder dat je hem of haar kent.”
“Ik had ook verwacht dat ik erachter zou komen welke studie ik ga doen na het EH-jaar, en dat is gelukt. Ik heb me nu ingeschreven voor theologie op de CHE. Vóór het Basisjaar had ik deze studie totaal niet op mijn radar, maar toch heb ik nu het gevoel dat deze studie echt bij mij past.”
“Eerder noemde ik al dat ik meer verdieping in mijn geloof zou willen krijgen. Ik merk dat dit ook zeker verbeterd is. Juist doordat ik tijdens dit jaar onder andere meer theoretische kennis over het geloof heb gekregen, maakt dat het voor mij makkelijker om bewuster om te gaan met het geloof.”
Wat verwacht je van je eigen toekomst na de EH?
“Ik ga proberen met mijn tutorgroep en een aantal goede vrienden nog contact te houden als het jaar voorbij is. Ik verwacht ook dat ik, met alles wat ik op de EH geleerd rond persoonlijke ontwikkeling en geloofsontwikkeling, maar ook op het gebied van studiehouding, goed genoeg voorbereid ben om verder te studeren.”
Wat valt je op aan de EH?
“Ik noemde eerder al even het contact met de medestudenten. Doordat je zo veel tijd met elkaar doorbrengt op school, bouw je al heel gauw een band op met elkaar. Maar dit is niet alleen met de studenten zo, ook voor de docenten geldt dit. Veel docenten kennen je bij naam, en maken een praatje met je als ze je tegenkomen in de gangen. Dit zorgt ervoor dat het echt voelt als een heel persoonlijke school.”
Als ik zeg ‘De EH is de beste basis voor mijn leven’, dan zeg jij:
“Absoluut! Eerder had ik het al even hierover, maar door alles wat we hebben meegekregen op school, merk ik dat ik mezelf veel beter ken, maar ook dat ik veel sterker in mijn geloof sta. Ook hebben we veel praktische kennis meegekregen over hoe je handig kan leren, hoe je goede verslagen schrijft en hoe je goed kan reflecteren. Dit alles zorgt ervoor dat ik niet alleen een goede basis heb voor de komende tijd als ik ga studeren, maar ook voor de rest van mijn leven daarna.”
Welk advies geef je jongeren die nog voor de keuze staan?
“Ik kan het iedereen heel erg aanraden om de EH te gaan doen. Zeker als je nog niet weet wat je na bijvoorbeeld de middelbare school wilt gaan doen, maar ook als je dat al wel weet. Het is een heel erg waardevol jaar, in heel veel verschillende opzichten. Dus ik kan jongeren in elk geval aanraden zich op te geven voor een open dag of meeloopdag, om zo een indruk te krijgen van hoe het er op school aan toe gaat. Ik heb in elk geval geen spijt gehad van mijn keuze!”