Skip navigation Menu

“Ik kan volledig mezelf zijn”


Thijs volgde afgelopen jaar het EH-Basisjaar. Hoe heeft hij dat ervaren en wat neemt hij mee uit dit jaar?⁠

Hoe ben je in aanraking gekomen met de EH en/of het Basisjaar?

“Toen ik in 6 vwo zat, kwam ik een keer de website van de EH tegen. Via mijn nicht wist ik al wel het een en ander over het Basisjaar; zij zat toen bij mijn ouders op kamers. Wat ik las op de website sprak me best wel aan. Dit vertelde ik thuis tegen mijn moeder. Dit was wel heel grappig en bijzonder, want zonder dat we het wisten van elkaar, hadden we hetzelfde idee: misschien is het EH-Basisjaar volgen wel een hele goede keus. Dit bevestigde mij voor een groot deel in de keuze om me aan te melden.”

Wat was je persoonlijke aanleiding om je aan te melden?

“Redenen om me aan te melden waren voor mij voornamelijk persoonlijke ontwikkeling en het opdoen van goede vriendschappen, om zo ook steviger in mijn schoenen te komen staan en een stevige basis te kunnen leggen voor mijn leven. Het feit dat ik op de EH ook heel kwetsbaar kan zijn, was voor mij ook een persoonlijke aanleiding om me aan te melden.”

Wat waren je verwachtingen aan het begin van het jaar? Hoe staat het daar nu mee?

“Aan het begin van het jaar had ik de verwachting dat ik veel zou leren over mezelf en dat ik goede vriendschappen op zou doen. En dat is absoluut waargemaakt! Ik leer veel over mezelf, over wie ik ben en heb hele goede vriendschappen kunnen opbouwen, voor de lange termijn. Daarnaast leer ik heel veel over wie God is en hoe Hij naar me kijkt. Het verlangen om Jezus te volgen heeft ook steeds meer handen en voeten gekregen, waar ik erg dankbaar voor ben.”

Wat verwacht je van je eigen toekomst na de EH?

“Voor na de EH heb ik me aangemeld voor de studie Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Als ik hier niet word toegelaten, ga ik Bestuurskunde in Leiden volgen. Ik hoop in deze jaren te kunnen genieten van het studentenleven en ik hoop goede vriendschappen op te bouwen. Ik verlang ernaar om Jezus na te volgen en om van betekenis zijn voor anderen.”

Wat valt je op aan de EH?

“Wat ik vooral heel waardevol vind aan de EH, is de veilige sfeer die er heerst en de geborgenheid die ik hier heb mogen vinden. Ik kan volledig mezelf zijn en kan naar anderen toe met dingen waar ik mee worstel. Zowel bij studenten als docenten. Bovendien sluiten de thema’s van colleges goed aan bij grote vragen in mijn leven, waardoor ik veel kan leren en reflecteren, samen met anderen.
Soms zijn de dagen wel best intensief, omdat er veel langskomt en soms hard aan je word getrokken. Maar dit heb ik ervoor over.”

Als ik zeg ‘De EH is de beste basis voor je leven’, dan zeg jij:

“De EH is de beste basis voor mijn leven!”

Welk advies geef je jongeren die nog voor de keuze staan?

“Bedenk goed of je tevreden bent met je studiekeuze. Twijfel je nog heel erg? Of, wil je graag sterker in je schoenen komen te staan en goede vriendschappen opbouwen? Wellicht is de EH dan een goede optie. Bedenk dan wel dat je niet stil zult zitten dit jaar, het zal soms namelijk best intensief zijn. Maar heb je dat ervoor over? Dan zou ik het zeker overwegen. Naar mijn mening is de EH namelijk heel waardevol, echt de beste basis voor je leven. Je bent welkom!”

WhatsappInstagramNieuwsbrief