Skip navigation Menu

“De EH is een school waar je thuis mag komen”

Waarom ben je het EH-Basisjaar gaan doen?

“Waarom ik het basisjaar op de EH ben gaan doen is een beetje een raar verhaal. Het begon allemaal in TH (tl/havo) in de derde klas. We gingen voor het eerst nadenken over onze studiekeuze. We zouden immers over twee jaar al examen gaan doen en daarna aan een opleiding beginnen. Sommigen wisten al vrij snel wat ze wilden gaan doen, en bij anderen duurde het wat langer. Ik hoorde bij die laatste categorie. Ik was al naar tig open dagen, meeloopdagen, studiebeurzen, voorlichtingen en proefcolleges geweest, maar ik wist het gewoon echt niet.

Ik zat ondertussen al in de vierde klas. Mijn decaan was onderhand al net zo wanhopig als ik en wist mij maar niet zover te krijgen een keus te maken. Dus dan maar doorstromen naar de havo. Dan had ik tenminste nog twee jaar de tijd om erover na te denken.

Op de havo was het even wennen. De overstap van TL naar havo was wel wat groot, maar ik was er gauw op mijn plek. Maar toen kwam er weer een decaan met die studiekeuze aanzetten. Net wanneer ik dacht dat ik er vanaf was! Helaas merkte ik dat ik weer in hetzelfde proces terecht kwam. Ik bezocht weer allerlei plekken om informatie over nieuwe studies op te doen, maar niets hielp. Ik wist gewoon echt niet wat voor studie ik leuk vond.

Maar toen gaf mijn decaan van de havo de EH als optie. Ze vertelde dat er elk jaar wel een paar studenten daar heengaan vanuit onze middelbare school. Ze vertelde over hoe ze helpen met je geloof, je persoonlijke ontwikkeling en je studiekeuze. Ik merkte dat ik weer die twijfel kreeg. ‘Gaat mijn studiekeuze daar wel lukken?’ ‘Is dat jaar niet zonde van mijn tijd?’ Maar het was wel als optie blijven hangen in mijn hoofd. Die zomervakantie was ik op zeilkamp, waar ik iemand ontmoette die het jaar ervoor de EH had gedaan. Zij vertelde zo enthousiast over wat ze daar allemaal had meegemaakt en geleerd, wat voor vrienden ze had gemaakt, hoe goed ze werd geholpen met haar studiekeuze, hoeveel ze was gegroeid in haar relatie met God en vooral over hoe geweldig leuk ze het vond, dat ik de definitieve keus heb gemaakt. Ik zag dit ook wel een beetje zo alsof God hiermee wilde zeggen dat ik de EH moest gaan doen. Ze bracht het namelijk zo overtuigend dat ik direct ook naar de EH wilde! Helaas was het nog vakantie, dus moest ik nog even wachten.”

Waar sta je nu?

“De voornaamste reden dat ik het Basisjaar ben gaan doen is dus vooral mijn studiekeuze waar ik eindelijk eens grote stappen in wilde gaan zetten. Maar na een paar weken ontdekte ik dat alles samenhangt. Ik groeide enorm in persoonlijke ontwikkeling en leerde mijzelf beter kennen, waardoor ik beter wist wat mijn passie is en dus wat voor beroep bij mij past. Ik leerde God beter kennen, waardoor ik ging nadenken over mijn roeping en zo kon ik dat ook linken aan mijn studiekeuze. En zo zijn alle colleges en hun onderwerpen wel in elkaar verweven.

Ik sta op moment van schrijven aan het eind van het vierde blok (van de vijf), en als ik zo terugkijk moet ik zeggen dat ik eigenlijk van alles heb geleerd over God, mijzelf en de wereld om mij heen, maar mijn studiekeuze heeft eigenlijk nog steeds geen resultaat opgeleverd. Maar ik ben wel enorm met mijn tutor (dat is een soort mentor waar je het hele jaar bij terecht kunt waar je ook mee zit) bezig geweest met die twijfel die zo diep in mij zit. En dat is nu achteraf gezien nog veel waardevoller geweest.”

Wat valt je op aan de EH?

“De eerste dag dat ik op de EH kwam, verbaasde ik mij over de sfeer die op de EH hangt. Hoe welkom iedereen zich voelde en hoe open iedereen, inclusief de docenten, vertelden over hun leven. Dat was het moment dat ik mij besefte dat dit geen gewone school was en dat dit al helemaal geen gewoon jaar zou gaan worden. Je trekt zoveel met je tutorgenoten op dat het na twee maanden al voelt alsof je elkaar al vijf jaar kent. Dat is zo’n apart gevoel!

Maar er zijn ook heus wel dingen die ik minder leuk vind aan de EH. Zo duren de colleges 1,5 uur, en als je dan ook nog eens een college hebt van iemand die wat saai praat over een onderwerp dat jou helemaal niet ligt, ben je helemaal gaar aan het eind van de dag. En we hebben geen tentamens of toetsen, maar aan het eind van elk blok krijgen we een blokopdracht. Daar krijgen we dan een week de tijd voor, en dat is voor mij altijd net genoeg. Maar ik ben daarna ook wel echt aan mijn vakantie toe. Er hangt dus nog wel echt een schoolsfeertje op de EH. Maar het voelt ook wel weer als thuiskomen. Eigenlijk is de EH een school waar je thuis mag komen.”

Wat verwacht je van je toekomst?

Ik verwacht van mijn toekomst na de EH dat ik op een plek terecht kom waar God mij wil hebben. Dat ik Hem mag dienen en elke dag een klein stukje van zijn Koninkrijk mag laten zien aan de wereld om mij heen. Dat ik elke dag weer hoopvol mag leven en in zijn naam mijn naasten mag helpen. Dit brandende verlangen vind ik een ‘bijwerking’ van alle colleges. Daarom is de EH de beste basis voor mijn leven! En ik weet zeker dat het ook de beste basis voor jou leven is. Of je nou nog twijfelt over je studiekeus, over wie je bent, wie God is, wat jou plek in deze wereld is, nog ander soort vragen over het leven hebt of als je deze vragen helemaal niet denkt te hebben, de EH is altijd wel in staat je te helpen en alleen de levenslange vriendschappen die je eraan overhoudt is het meer dan waard. Wordt de EH ook de beste basis voor jouw leven?

WhatsappInstagramNieuwsbrief