Skip navigation Menu

“Dit gaat helemaal tegen mezelf in, maar ik ga U wel gehoorzamen”

Iedereen neemt andere lessen mee van de EH. Elise Meinema volgde de Cursus Persoonlijke Ontwikkeling. Ze deelt drie quotes die haar zijn bijgebleven uit de colleges.

1. Je kunt de confrontatie met jezelf pas aan als je je veilig voelt
“Na een lange periode van ‘ik sta mezelf omhoog te houden’ was het voor mij moeilijk om kwetsbaarheid te vinden. Toen we tijdens de cursus een kleine presentatie moesten houden, zei ik halverwege: ‘Eigenlijk weet ik het gewoon niet. Ik weet het gewoon niet.’ Dat was voor mij een hele grote stap! Na al die jaren de houding van ik-weet-het-wel, en ik moet door, en ik sta er alleen voor, was dat het omslagpunt. En dan denk je van: nou, nu ga ik onderuit. Maar er gebeurde helemaal niks. Die confrontatie kon pas nadat ik me veilig voelde.”

2. Ultiem assertief zijn naar God is je wens aangeven, maar toch willen gehoorzamen
“Bewust zijn van wat er gebeurt, bedenken of ik hier iets mee wil, en dan een keuze maken, dat is assertiviteit.Dat heb ik wel echt geleerd, dat ik een keuze heb. Dat kan ookeen keuze zijn om iets te doen voor een ander, ondanks dat ik niet per se sta te springen. En zo werkt ookhet gehoorzamen van de Heere God. Soms dwars door je gevoel heen: ‘Oké, Heere God, ik wil dit niet, ik begrijp dit ook niet, dit gaat helemaal tegen mezelf in, maar ik ga U wel gehoorzamen.’ Toen er op mijn werk hele nare dingen gebeurden, moest ik ervoor kiezen mijn werk goed te blijven doen. Ondanks dat ik de neiging had om hetzelfde terug te doen. Dat voelde echt als doodgaan aan jezelf.”

3. God doet onze goede daden niet voor ons, maar Hij bereidt ze wel voor
“Dit komt uit Efeziërs: wij mogen wandelen in de werken die Hij voor ons heeft voorbereid. Toen we die tekst gingen uitpluizen, ontdekte ik: ja, Hij bereidt ze wel voor, maar Hij gaat ze dus niet voor je doen! Op die manier ben je maximaal verantwoordelijk, maar ook maximaal afhankelijk van God. Ik merk als ik ‘s ochtends bid: ‘Heere God, ik wil vandaag wandelen in de dingen die U voor mij hebt voorbereid,’ dat mijn mindset die dag verandert. Niet dat dat elke dag lukt of dat ik dan opeens allemaal goede werken doe, maar gewoon in mijn zíjn. Het op de Heere Jezus gaan lijken.”

WhatsappInstagramNieuwsbrief