Skip navigation Menu

“Ik ben gegroeid, gevoed en verfrist.”

Catharina Haveman volgde afgelopen halfjaar de cursus Persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de tien lesdagen vond ze veel persoonlijke verrijking en ontdekte ze dat haar werk haar niet meer lag. Ze besloot vervolgens om de opleiding Pastoraal Werk te gaan volgen. “Je ziet weer frisse dingen, alles is weer even afgestoft.

“De cursus is een hele ervaring. Je leest opeens andere dingen, je leert andere dingen en je spreekt met mensen uit andere geloofshoeken. Dat maakt het leuk, dat je van elkaar kunt leren. Wat me verbaasde was hoe snel je weet hoe iedereen in elkaar zit. En iedereen haalt z’n eigen issues uit de cursus. Ik ben liefdevoller over mezelf gaan denken, vooral in het kleine. Als iemand lelijk doet, laat ik me daardoor raken? Het is zijn of haar verantwoordelijkheid dat diegene zich zo gedraagt, en ik wil me daar niet door laten leiden. Daar ben ik sterker in geworden.”

Niet voor alles verantwoordelijk
“Ik ben niet voor alles verantwoordelijk. Toen we een persoonlijkheidstest deden, besefte ik me dat ik altijd alles in orde moet hebben van mezelf. Als iemand zegt dat hij of zij koffie wil, dan ga ik al staan. Maar dat hoeft helemaal niet! Ik hoef geen koffie, die ander wil koffie. Hij kan ook z’n eigen koffie gaan zetten. We hadden dan ook wel het gesprek: ‘Er staat toch in de Bijbel, uw vriendelijkheid zij bij alle mensen bekend?’ Een antwoord kan zijn: ‘Ja, maar als je het niet van harte doet, wie houd je dan voor de gek?’ Als je verantwoordelijk bent voor alles, sla je door. Ook op werkgebied: ‘Oh, maar het moet vandaag af.’ Dat is natuurlijk onzin. Soms is het helemaal niet belangrijk. Het is echt in kleine dingetjes dat je denkt: oké, relax.”

De stap gemaakt
“Ik was overwerkt geraakt en begon me af te vragen hoe dat kwam. Ik kwam erachter dat ik mijn werk helemaal niet meer leuk vond. De inhoud van mijn toenmalige functie was behoorlijk versmald. Uiteindelijk was ik alleen maar bezig met problemen oplossen en mopperende mensen te woord te staan. Ik wilde meer zingeving. Door de EH heb ik de stap gemaakt om naar iets anders uit te kijken. Ik heb zelfs besloten om naar de CHE te gaan om daar de Ad Pastoraal Werk te volgen!”

“Iedereen is met andere vragen bezig tijdens de cursus Persoonlijke ontwikkeling. Zo’n cursus geeft je frisse beelden over je geloofsleven. Je ontdekt weer hoe het zit of hoe het ook kan. Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Ik ben erdoor gegroeid, ik ben erdoor gevoed, ik ben weer verfrist. Het verrijkt gewoon.”

WhatsappInstagramNieuwsbrief